"Vi kan sætte kryds ved en lang række konkrete politiske resultater gennem de sidste tre år, og går ind i den kommende kongresperiode med stor optimisme," siger Faglige Seniorers landsformand Ole Ibsen.

Stærk kritik af valg til landets ældreråd

Lidt flere stemte til landets ældreråd end ved valget i 2013. Men stemmeprocenten i de kommuner, der ikke holdt ældrerådsvalget samtidig med kommunalvalget, var lavere. Og det er et demokratisk problem, mener organisationen Faglige Seniorer.

Senest opdateret: mandag 28. maj 2018

Over 52 procent stemte til valgene til landets ældreråd. Præcist 52,4 procent. Og det er lidt flere end i 2013, hvor 51.9 procent afgav deres stemme.

Det viser en opgørelse, som Faglige Seniorer har foretaget. Det er vælgere over 60 år, der sammensætter kommunernes ældreråd.

Den højere stemmeprocent glæder formand for Faglige Seniorer, Ole Ibsen.

”Det er udtryk for, at der en stor interesse blandt seniorerne for at være med til gennem ældrerådene at påvirke ældrepolitikken i kommunen. Især i en tid, hvor ældreområdet er udsat for voldsomt pres og besparelser” siger Ole Ibsen.

Stor forskel i brevvalg og fremmødevalg

Opgørelsen viser dog store forskelle i valgdeltagelsen mellem de kommuner, der holdt valgene som fremmødevalg samtidig med kommunal- og regionsrådsvalget og de kommuner, hvor valgene blev holdt på andre tidspunkter og som brevvalg eller digital afstemning.

Stemmedeltagelsen til Ældrerådsvalget i 2017

39,6 procent var stemmedeltagelsen i gennemsnit i kommuner med brevvalg eller digitalafstemning. Mens stemmeprocenten var 64,2 procent til de valg, der blev holdt sammen med kommunalvalget.

Den store forskel på næsten 25 procentpoint er et demokratisk problem, mener Ole Ibsen.

”De kommuner, der holder valgene som brevvalg eller som digitalafstemning miskrediterer i mine øjne demokratiet. Det er den lavere stemmeprocent udtryk for, og når man samtidig kan se, at langt flere stemmer, når ældrerådsvalget holdes samtidig med kommunalvalget og på samme sted giver en langt højere stemmeprocent – ja, så er min stærke opfodring: Alle kommuner skal holde valg til ældreråd på sammen tidspunkt i forbindelse kommunalvalget. Det vil øge interessen og antallet, der rent faktisk stemmer,” siger Ole Ibsen.

Palle Smed, der er direktør i Faglige Seniorer, undrer sig over, at kommunerne ikke er i stand til at ensarte afstemningsproceduren.

Faglige Seniorer stiller gerne med valgtilforordnede, så den undskyld skal kommunerne heller ikke have.

Palle Smed, Direktør Faglige Seniorer

”Mange kommuner argumenterer med, at det er for dyrt og for besværligt med fremmødevalg. Men når halvdelen af landets kommuner kan finde ud af at det uden de store vanskeligheder, så falder det argument jo helt til jorden. Og vi stiller gerne med valgtilforordnede, så den undskyld skal kommunerne heller ikke have”, siger Palle Smed og tilføjer:

”Hvis ikke kommunerne selv kan finde ud af det, vil vi bedre Christiansborg-politikerne affære. Ældrerådene ligger klart under det kommunale selvstyre, men selve afviklingen af valget og valgdatoen kan fint fastlægges i lovgivningen. Nøjagtigt som med alle andre valg. Det vil klæde demokratiet.”

Laveste valgdeltagelse ved årets ældrerådsvalg var på 18,1 procent til valget i Aarhus, hvor der blev stemt digitalt via nem-id. Størst var valgdeltagelsen i Rebild, hvor stemmeprocenten var 70,5. Her blev der stemt samtidig med kommunal- og regionsvalget.

Opgørelsen omfatter samtlige kommuner i landet bortset fra Ballerup, der mangler at offentliggøre resultatet. Oplysningerne er hentet fra kommunernes hjemmesider.

Først publiceret: torsdag 14. december 2017
Artiklen er sidst opdateret mandag 28. maj 2018 kl. 09:27

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.