Flere ældre er kriminelle og flere sidder i fængsel
Siden 2004 er antallet af kriminelle over 60 år næsten fordoblet. De ældre fylder også mere i fængslerne end tidligere.
Senest opdateret: torsdag 1. februar 2018
I filmen Støvsugerbanden fra 1963 er banditterne alle pensionister. Filmen var en parodi på datidens ungdomskriminalitet.
Men i dag over 50 år efter er det billede af ældre som kriminelle ikke helt ved siden af virkeligheden anno 2018.
Udover at de har gjort noget strafbart, og sidder i fængsel, lever de et normalt familieliv
Fængselsbetjent Jimmy Jørgensen
Nye tal viser, at antallet af personer over 60 år, der er kendt skyldige i lovovertrædelser, næsten er steget med 79 procent siden 2004. Altså næsten en fordobling.
Den udvikling står i skærende kontrast til kriminaliteten blandt de helt unge, der er faldet markant de senere år. Fra 2006 til 2016 har gruppen af 10-17 årige halveret deres lovovertrædelser.
Samtidig med den kraftige stigning i antallet af kriminelle over 60 år, er antallet af ældre indsatte i landets fængsler også vokset markant.
Mens de ældre i fængslerne udgjorde 1,3 procent i 2004, er det tal i dag også næsten fordoblet til 2,3 procent, oplyser Fængselsforbundet.
Ældre er kendte i fængsler
Et af de fængsler, der har fanger i den ældre kategori, er Sønder Omme Fængsel mellem Grindsted og Brande, fremgår det af en pressemeddelelse fra Fængselsforbundet.
Fængselsbetjent Jimmy Jørgensen har været kontaktperson for flere af fængslets ældre indsatte.
Det kan give ro på afdelingen, hvis en eller flere af de indsatte er lidt ældre.
Fængselsbetjent Jimmy Jørgensen
Hans erfaring viser – måske overraskende – at mange af de ældre ikke er hærdede kriminelle, men derimod novicer i fængselslivet.
”En del af de ældre er førstegangsafsonere, og kan typisk sidde for økonomisk kriminalitet. Og udover at de har gjort noget strafbart, og sidder i fængsel, lever de et normalt familieliv,” siger Jimmy Jørgensen.
Ifølge Jimmy Jørgensen er det ofte en fordel for en afdeling at have en eller flere ældre indsatte, da de sjældent skaber problemer.
”Det kan give ro på afdelingen, hvis en eller flere af de indsatte er lidt ældre. Der er ikke så meget positionering som med de unge,” siger han.
Senior-kriminelle får ingen særbehandling
Ifølge Tina Engelbrecht Ising, der er chef for Koncern Resocialisering i Direktoratet for Kriminalforsorgen er man opmærksomme på udviklingen med flere ældre i fængslerne.
Det er klart, at en del resocialiseringstiltag ikke altid giver mening for de ældre.
Franziska Kunz, forsker i seniorkriminalitet
Der er dog ingen central indsats i forhold til fordeling eller håndtering af indsatte med længere livserfaring, og heller ingen særbehandling.
”Som udgangspunkt bliver indsatte over 60 år behandlet som alle andre indsatte, men det er klart, at en del resocialiseringstiltag ikke altid giver mening for denne gruppe.”
De generelle sociale indsatser fra fængselsbetjente har dog også værdi for gruppen.
”Den almenmenneskelige kontakt med fængselsbetjente og andre uden for det kriminelle miljø er dog stadig vigtig, og på den måde er der selvfølgelig også en resocialiserende indsats for de ældre indsatte,” siger hun.
Indsatte følger udvikling i befolkning
Danmark står for øvrigt langt fra alene med en udvikling hen mod flere ældre indsatte. Det siger Franziska Kunz, der er tysk forsker i seniorkriminalitet.
”Generelt står alle vestlige, industrialiserede lande over for en demografisk udvikling, hvor befolkningerne bliver ældre og ældre. Stigninger i seniorkriminaliteten er en negativ, men logisk følge deraf,” siger hun til Kristeligt Dagblad.
Ifølge Franziska Kunz er der også stor stigning i Tyskland og Storbritannien. Japan er det land i verden med flest ældre indsatte
Først publiceret: torsdag 1. februar 2018
Artiklen er sidst opdateret torsdag 1. februar 2018 kl. 14:30