Målet er at skaffe mere tid til pleje og omsorg af ældre borgere, og indsamlingen af data skal derfor gøres mere automatisk.

Digitalisering: Ældrepleje med mindre papir og mere tid til pleje

Nyt partnerskab skal være med til at forenkle og automatisere dokumentation, så medarbejderne i ældreplejen får mere tid til omsorg og pleje.

Senest opdateret: mandag 13. januar 2025

Ældreministeriet åbner nu dørene op for et nyt ”Partnerskab for bedre og mindre dokumentation i ældreplejen”, som skal frigøre medarbejderne fra unødvendige registreringer og overflødige nationale og lokale dokumentationskrav.

Målet er at skaffe mere tid til pleje og omsorg af ældre borgere, og indsamlingen af data skal derfor gøres mere automatisk for eksempel ved brug af mere tale til tekst-teknologi.

“Medarbejderne skal have mulighed for at bruge deres faglighed og tid på at hjælpe vores ældre med pleje og omsorg. Vi skal derfor have fjernet overflødig dokumentation og bøvl. Ambitionen er et princip om ”automatisk først”, og derfor har vi bedt nogle af de fremmeste it-virksomheder om hjælp, siger ældreminister Mette Kierkgaard (M).

Væk med bøvlede arbejdsgange

Partnerskabet består af Netcompany, Microsoft, KMD, Omilon og Systematic, der sammen med kommuner og organisationer skal være med til at forenkle og automatisere dokumentation, så medarbejderne i ældreplejen får mere tid til omsorg og pleje.

“Vi skal have automatiserede, meningsfulde data, som kan hjælpe med at skabe højere kvalitet i ældreplejen, og vi skal af med bøvlede arbejdsgange og dokumentation, der ikke nytter,” siger ældreminister Mette Kierkgaard.

Det forventes, at partnerskabet vil holde ét til to møder i kvartalet, og at partnerskabet præsenterer deres anbefalinger medio 2025, oplyser Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Hvad mener du?

Hvad er din kommentar til ældreministeriets initiativ? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Ældrelov med fokus på helhedspleje

Den nye ældrelov, der skal træde i kraft 1. juli 2025, sigter mod en sammenhængende ældrepleje med fokus på selvbestemmelse og helhedspleje.

Loven bygger på tre værdier: øget selvbestemmelse, tillid til medarbejdere og tæt samspil med pårørende og civilsamfund.

Helhedsplejen prioriterer faste teams, som kender de ældres behov og vaner, og giver ældre større indflydelse på daglig hjælp.

Loven fremmer en forebyggende tilgang og styrker relationer gennem lokal frihed og samarbejde med lokalsamfund. Medarbejdere og kommuner frisættes for at tilpasse plejen lokalt.

Reformen markerer et skift fra velfærdsstat til velfærdssamfund, hvor den enkelte borger sættes i centrum.

Læs lovforslaget til ældrelov her.

Først publiceret: tirsdag 10. december 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 13. januar 2025 kl. 10:56

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Dette felt er skjult, når du får vist formularen
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.