Filmen "Hjerter dame" fortæller historien om Lizette Risgaard fra hun bliver valgt som formand for LO og om hendes kamp på de indre og ydre linjer. Foto fra filmen.

LO-formand i ny film: Kvinden i rødt er damen med hjertet

Dokumentarfilmen "Hjerter dame" går tæt på Lizette Risgaard - arbejderpigen fra Nørrebro, der mod alle odds er sat i spidsen for en fagbevægelse i voldsom forandring. Filmen har premiere onsdag 2. maj.

Senest opdateret: torsdag 27. april 2023

Det er sjældent, der bliver lavet film om lønmodtagere i Danmark.

Og det er yderst sjældent, der bliver lavet film om de ledere, lønmodtagerne vælger til at stå i spidsen for deres arbejderbevægelse.

Det er derfor en unik dokumentarfilm, der har har premiere onsdag 2. maj – dagen efter arbejdernes internationale kampdag.

“Hjerter dame” er filmen om LO-formand Lizette Risgaard.

En film om en af de mest magtfulde kvinder i Danmark.

Klippefast tro på fællesskab og solidaritet

Filmen følger den tidligere kontorassistent Lizette Risgaard fra hun bliver valgt som formand for LO og dermed for knap 1 million lønmodtagere i Danmark.

Hun taler lige godt med DA-formanden og folk på Hovedbanegården.

Lars Olsen, forfatter og journalist

De sidste tyve år har LO oplevet medlemsflugt og fagbevægelsens historiske betydning for det danske arbejdsmarked er truet. Det er denne onde cirkel, Lizette Risgaard har til opgave at bryde.

Og det tror hun på, at hun kan. Med sin strategi om samarbejde med den borgerlige regering, sin utrættelige energi og sin klippefaste tro på fællesskabet og solidariteten.

Dokumentarfilmen Hjerter Dame

  • Dokumentarfilmen "Hjerter Dame" om LO-formand Lizette Risgaard har premiere onsdag 2. maj i en lang række biografer landet over. Du kan se hvilke biografer og købe billet på DOXBIO's hjemmeside.
  • Instruktører: Louise Detlefsen og Mette-Ann Schepelern
  • Producent: Hansen & Pedersen Film & Fjernsyn
  • Længde: 1 time og 15 min.

Filmen følger Lizettes kamp på både de ydre og de indre linjer og lukker os ind i det politiske maskinrum, hvor intet filmhold tidligere har haft adgang.

Her træffes vigtige, men ikke altid lige populære beslutninger. Beslutninger, der sender Lizette Risgaard ud i et stormvejr blandt sine egne medlemmer.

Den meget synlige formand

Forfatteren og journalisten Lars Olsen har anmeldt filmen i Ugebrevet A4 og mener, at filmen tegner billedet af en stærk og umiddelbar LO-formand, der har kommunikation som den store styrke.

Filmens store svaghed er beskrivelsen af Lizette Risgaards vej til magten.

Lars Olsen, forfatter og journalist

“Lizette Risgaard er ikke kun synlig og tydelig i medierne, men behersker også dét, der i den pædagogiske verden kaldes relationsarbejde – hun taler lige godt med DA-formanden og folk på Hovedbanegården og uddeler utallige af de krammere, der nærmest er blevet hendes varemærke,” skriver Lars Olsen blandt andet.

Vejen til magten

Men han mener, at filmens store svaghed er beskrivelsen af Lizette Risgaards vej til magten. Hun fortæller åbent i filmen, hvordan hun som næstformand i LO lægger billet ind på formandsposten. Hun fortæller også, hvordan den daværende LO-formand Harald Børsting svigtede hende. Han havde brug for en kvindelig næstformand for at skaffe stemmer ude i landet, men holdt hende efterfølgende ude af magtens indercirkel, mener Lars Olsen.

“Forløbet kan imidlertid ikke blot tørres af i den nu pensionerede Børsting. Formændene for de store fagforbund fulgte samme linje, de foretrak HK-formand Kim Simonsen som ny LO-formand. Forfatteren til disse linjer er ikke feminist, men virkeligheden er, at der bagved lå en solid dosis mandschauvinisme og konservatisme.”

Værd at se

Denne del af historien hører vi ikke,” skriver Lars Olsen videre:

“Det havde ellers styrket filmens eventyrfortælling om kontorpigen fra Nørrebro, der blev LO-formand imod alle odds; men måske var det politisk ubekvemt – de magtfulde forbundsformænd sidder der jo endnu?”

Han konkluderer dog, at filmen ikke desto mindre er værd at se.

Først publiceret: mandag 30. april 2018
Artiklen er sidst opdateret torsdag 27. april 2023 kl. 23:00

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.