Millionærer arver millionærer. Men nu skal det være slut med, at der betales en afgift på 15 procent, mener regeringspartier.

De rigeste skal arve fra de rige – uden afgift

Det bliver de rigeste danskere, der vil høste enorme skattelettelser, hvis arveafgiften sænkes eller helt afskaffes, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. ”Helt skævt,” fastslår Faglige Seniorer.

Senest opdateret: onsdag 23. maj 2018

Det bliver de rigeste danskere, der scorer kassen, hvis regeringen sænker eller helt fjerner arveafgiften.

Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der har regnet på, hvem der bliver de store vindere, hvis arveafgiften sænkes eller helt fjernes.

”Gør man det, vil de rigeste danskere høste enorme skattelettelser – mens almindelige lønmodtagere ikke står til de store gevinster, hvis nogen overhovedet”, lyder det i konklusionen på analysen.

Millionærer arver fra millionærer

Analysen viser, at over halvdelen af enlige, der døde i 2017, var det kun lidt over halvdelen, der efterlod en formue, der var stor nok til at den skulle beskattes.

Det vil sige 289.000 kroner eller derunder.

Arveafgift

  • Har I boet sammen i mere end 2 år på samme folkeregisteradresse, skal I betale arveafgift på 15 procent.
  • Har I børn sammen, er arveafgiften 15 procent.
  • Har I ingen børn sammen eller boet sammen i kortere end 2 år, skal I betale op til 36,25 procent i arveafgift.
  • Stedbørn skal betale 15 procent i arveafgift, hvis stedbarnet har levet sammen med afdøde i 5 sammenhængende år, inden barnet fyldte 15 år.
  • Er dette ikke tilfældet, skal der betales op til 36,25 procent i arveafgift.
  • Der skal kun betales afgift for beløb på over 308.800 kroner pr. bo (bundfradrag, 2021)

Læs mere om arv og arveregler i Seniorhåndbogen.

Omvendt så efterlod de rigeste 10 procent hver en formue på fem millioner kroner.

Samtidig er de efterladte – der står til at arve fem millioner kroner – selv mangemillionærer med en nettoformue på omkring 1,8 millioner kroner, viser analysen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Faglige Seniorer: Skævt

”De rigeste bliver forgyldt, mens helt almindelige lønmodtagere som arvinger intet får ud af, at arveafgiften fjernes. Det er både skævt og utidigt. Vi står i en situation, hvor mange flere ældre skaber et stort økonomisk pres ude i kommunerne. Tusindvis af ældre mangler akut plads på plejehjem. Hvad med at vi lige løser de allermest påtrængende problemer, før vi begynder at dele penge ud til de allerrigeste,” siger Palle Smed, der er direktør i Faglige Seniorer med 230.000 medlemmer.

Indtægter fra arveafgiften bidrager hvert år med milliarder af kroner i statskassen. Sidste år var det 4,5 milliarder kroner.

Tusindvis af ældre mangler akut plads på plejehjem. Hvad med at vi lige løser de allermest påtrængende problemer, før vi begynder at dele penge ud til de allerrigeste.

Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer

Afgiften er på 15 procent. Det er kun formuer på over 289.000 kroner, der pålægges afgiften.

Mærkesag for Liberal Alliance

Liberal Alliance har afskaffelsen af arveafgiften som en mærkesag og i påsken genoplivede forslaget. Siden har de øvrige regeringspartier bakket op.

Socialdemokratiet og venstrefløjen i Folketinget er imod.

Dansk Folkeparti har sagt, at partiet ikke har en sænkelse eller fjernelse af arveafgiften på partiets ønskeseddel. Partiet har dog ikke afvist at sige ja, hvis der til gengæld sker stramninger på udlændingeområdet.

Først publiceret: tirsdag 15. maj 2018
Artiklen er sidst opdateret onsdag 23. maj 2018 kl. 11:00

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.