Se hvor hårdt det var: Byggeriets mænd på knokkelarbejde
Byggeriet var i gamle dage et arbejde for mænd, der knoklede med jernbaner, bygninger og på teglværker. Se billederne og vind stor bog med foto fra fortidens arbejdspladser.
Senest opdateret: lørdag 20. februar 2021
Konkurrencen er slut.
Det var hårdt, og det var et knokkelarbejde, når der omkring 1900-tallet skulle bygges veje, jernbaner, broer og bygninger.
Derfor findes der også en del fotografier fra datidens arbejdspladser indenfor byggesektoren, hvor det var mænd – og stort set kun mænd – der dagligt knoklede med de tunge opgaver.
Vind fotobog: Hvad var dit hårdeste arbejde?
- Du kan vinde bogen "Arven efter Elfeldt", der er fyldt med billeder og historier om livet og arbejdspladserne i perioden omkring år 1900.
- Du er med i konkurrencen - fortæl, hvad der var allermest hårdt på dit job, uanset hvilket arbejde du havde. Fortæl din historie her på vores Facebook-side.
- Bogen er udgivet af Webers forlag og koster 350 kroner hos boghandleren.
Kgl. hoffotograf Peter Elfelts er først og fremmest kendt som den person, der fotograferede konger og kejsere i hele Europa. Men det gode ved hans efterladte fotografier er alsidigheden. Han fotograferede hverdagslivet bredt i det danske samfund.
Der findes mange fotografier fra byggesektoren i Peter Elfelts arkiv, men her har vi valgt at slå ned på to områder. Peter Elfelt lavede en stribe fine fotografier fra Frederiksholm Teglværk, som omkring 1900 lå i Københavns Sydhavn.
Desuden optog han en del fotografier fra etableringen af jernbanenettet i hovedstaden.
Blandt andet udførte han en del fotografier af brobyggerierne langs København-Helsingør banen.
Book et foredrag
Journalist og forfatter Lennart Weber har brugt mange år på at grave i historien om fotografen Peter Elfelt og den unikke billedsamling som bidrager til, at vi har en god forståelse for, hvordan livet var i Danmark for vores bedste- og oldeforældre.
Det er foreløbig blevet til to store fotobøger, der kan lånes på biblioteker eller købes hos boghandlere eller direkte hos forlaget.
Lennart Weber holder desuden en del foredrag. Kontakt ham på lennart.weber@outlook.com eller tlf. 40103898. Se mere om hans bøger på forlagets hjemmeside.
Hoffotografen Elfelt
- Peter Elfelt voksede op i en fattig arbejderfamilie i en baggård i provinsen. Han fik blot 5 års skolegang – og kun hver anden dag – og som 12-årig fik han en læreplads som fotograf.
- I slutningen af læretiden besluttede Elfelt, at han ville være Danmarks førende fotograf. Det blev han, og han blev kongehusets foretrukne fotograf. I nogle årtier færdedes han hjemmevant hos konger og kejsere i hele Europa.
- Ved sin død i 1931 efterlod Elfelt 500.000 fotografier, der nu ligger på Det Kongelige Bibliotek. Samlingen er verdens største fotosamling fra omkring 1900.
Først publiceret: onsdag 13. juni 2018
Artiklen er sidst opdateret lørdag 20. februar 2021 kl. 14:00