Thyra Frank, Liberal Alliance, Ældreminister. Foto: Les Kaner

Thyra Frank forlader politik og helliger sig familien. Foto: Les Kaner

10 forslag til ældreminister Thyra Frank

Ældreminister Thyra Frank er kommet i modvind og Dansk Folkeparti truer med en ”fyreseddel”. Ministeren fremlægger for få initiativer. Faglige Seniorer har 10 forslag til ministeren, som hun bør tage fat på.

Senest opdateret: tirsdag 22. januar 2019

Ældreminister Thyra Frank er kommet i modvind og Dansk Folkeparti truer med en ”fyreseddel”. Ministeren fremlægger for få initiativer til at imødegå det aldrende samfund, de mange flere tusinde demente og den ”tikkende bombe”, der ligger i, at der mangler personale i ældreplejen, som Dansk Folkepartis ældreordfører Jeppe Jacobsen udtrykker det.

En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd sidste år viser, at der i 2025 vil være 40 procent flere ældre per ansat på ældreområdet. 40 procent! Og selv om regeringen har afsat penge på finansloven til flere medarbejdere i ældreplejen, sætter regeringens egen målsætning om lav vækst i den offentlige sektor hele ældreområdet under et voldsomt pres.

Få lavet en bred politisk aftale om hjemmepleje og ældreomsorg

Det er ganske vist kommunerne, der har den udførende rolle, men savner vi nogle nye nationale hegnspæle for den ældrepolitiske indsats fra ældreministeren.

10 forslag til Thyra Frank

I Faglige Seniorer har vi derfor brainstormet for at hjælpe ministeren og udarbejdet en liste med 10 forslag, som ældreministeren bør tage fat på hurtigst muligt.

 1. Vi mangler helt klart en sammenhængende analyse af de ældrepolitiske udfordringer. Thyra Frank har tilsyneladende valgt at gøre mindst muligt, fordi hendes eget parti ønsker at flytte ressourcer over til skattelettelser. Det går ikke. Få lavet en bred politisk aftale om hjemmepleje og ældreomsorg som også inkluderer Kommunernes Landsforening
 2. Der er brug for en langt mere ambitiøs satsning på forskning og udvikling. Kan vi lave en mere forebyggende hjemmepleje, som kan sikre at de plejekrævende ældre kan klare sig længere tid i eget hjælp og ved brug af mindre indsats.
 3. Vi har brug for en ny holdning til samarbejdet mellem stat og kommuner. I stedet for de årlige finanslovsaftaler, hvor man sætter lidt symbolske ressourcer af til en bedre ældrepleje efterfulgt af et større kontrolapparat overfor kommunerne. Vi har brug for nye redskaber, som kommunerne kan anvende for at styrke kvaliteten.
 4. En samlet plan for uddannelse af medarbejdere og rekruttering til hjemmeplejen. Kvaliteten skal øges via mere satsning på uddannelse.
 5. Regioner og kommuner skal ikke kæmpe om ressourcer til en bedre behandling og rehabilitering af vores ældre. De skal samarbejde om hver eneste patient, så borgernes interesse altid kommer øverst i prioriteringen.
 6. En plan for bedre økonomiske kår for de mest ressourcesvage ældre.
 7. En plan for fremme af ældreboliger, der kan give bedre rammer for ældres muligheder for at klare sig i egen bolig.

  Bedre rammer til ældres muligheder for at deltage i arbejdslivet.

 8. Ned med ventetider på plejehjem og plejecentre. Der mangler en fælles vilje i kommunerne til at få planlagt og løst denne opgave.
 9. Bedre rammer til ældres muligheder for at deltage i arbejdslivet. Det er ikke bare en opgave for beskæftigelsesministeriet, men også en ældrepolitisk opgave.
 10. Regeringen har fremlagt en redegørelse for de ældrepolitiske visioner. Men der er ingen, der tager det alvorligt og arbejder med indsatsen. Derfor må ældreministeren tage initiativ til at folk om den velfærdspolitiske indsats, der skal ydes overfor ældre.

Du kan se indlægget på avisen.dk her.

Deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebookside

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/1726565230725081

Først publiceret: torsdag 21. juni 2018
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. januar 2019 kl. 13:43

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
 • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

 • Hidden
 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.