"Det bekymrer mig, at jeg først kan komme til undersøgelse i februar næste år. Jeg har jo kun det ene hjerte - og det skal der passes på", siger 81-årige Hans Melgaard.

Hjertesyg på 81 år: Skal vente 212 dage på undersøgelse

Hans Melgaard på 81 år er opereret i hjertet, men han måtte selv rykke hospital for at få tid til årlig undersøgelse. Da indkaldelsen endelig kom, fik han tid 21. februar næste år.

Senest opdateret: tirsdag 22. januar 2019

Uro, ængstelse og et opereret hjerte er ikke noget godt miks for en hjertepatient.

81-årige Hans Melgaard har fået en hjerteklapoperation, men måtte alligevel selv rykke Frederiksberg Hospital for en årlig kontrolundersøgelse.

Som hjertepatient er det vigtigt for mig at vide, at alt er, som det skal være.

Hans Melgaard, 81 år og hjertepatient

Efter at indkaldelsen til et årligt rutinetjek i maj i år udeblev, kontaktede Hans Melgaard derfor hospitalet i juni for at høre, hvor indkaldelsen blev af.

Jeg har kun et hjerte

Efter 10 dages venten fik kan endelig en tid: Han kan blive undersøgt 21. februar næste år.

212 dage efter han modtog indkaldelsen.

Hvad er en hjerteklapoperation?

  • En hjerteklapoperation er en kirurgisk udskiftning eller reparation af en eller flere af hjertets klapper.
  • Årligt udføres der i Danmark cirka 1.600 hjerteklapoperationer og antallet er stigende.
  • Efter hjerteklapoperation skal patienten typisk til kontrol  på det sygehus, der har henvist patienten til operationen.
  • Nogle gange er kontrollen livslang. Det afhænger af, hvilken type hjerteklapsygdom, patienten er opereret for.

Kilde: Netdoktor og Hjerteforeningen.

Og 21 måneder efter, at han sidst var til kontrol.

”Det er jeg langt fra tilfreds med. Som hjertepatient er det vigtigt for mig at vide, at alt er, som det skal være. Jeg har kun et hjerte, og det vil jeg gerne, at der passes godt på,” siger Hans Melgaard.

Undersøgelse tager 15 minutter

Efter en operation i hjerteklapperne i 2013, går Hans Melgaard til kontrol, hvor hjertet bliver scannet med ultralyd. Undersøgelsen varer omkring 15 minutter.

Lige efter operationen var det hvert halve år, Hans Melgaard fik tjekket sit hjerte.

Men de seneste år har det været en gang om året i maj.

”Når det hedder sig, at det er en årlig undersøgelse, så går jeg ud fra, at det er en gang om året. Jeg blev derfor nervøs, da jeg ikke fik indkaldelsen til en undersøgelse i maj, som jeg plejer. At jeg så først kommer til i 2019 gør mig endnu mere ængstelig. Jeg forstår ikke, hvorfor jeg skal vente så længe,” siger Hans Melgaard, der er tidligere gartner.

Hospital: Det er vi kede

Else Wad Bjørn, der er presseansvarlig på Frederiksberg Hospital oplyser i en mail til Faglige Seniorers nyhedsbrev, at hospitalets hjerteafdeling ”er kede af at høre, at et kontrolbesøg, som er lagt på det pågældende tidspunkt, har givet anledning til bekymring hos denne patient.”

Hans Melgaard er efterfølgende blevet opfordret til at tage kontakt til hospitalet.

”Så vil der straks blive taget hånd om bekymringen og afklaret, hvad der er sket,” hedder det i mailen til Faglige Seniorer.

Karin Højgaard Jeppesen, der er ledende oversygeplejerske på Frederiksberg Hospitals Hjerteafdeling oplyser, at kontrol efter en hjerteklapoperation afhænger af hvilken type klap patienten har fået.

”Mange klap-opererede patienter bliver ikke kontrolleret, andre bliver kontrolleret med intervaller på 1 – 2 – 3 – 5 år,” oplyser hun.

Håber på en tid i år

Hans Melgaard siger, at han nu vil tage kontakt til hospitalet og håber på en ny tid – helst i år.

”Jeg har hørt, at der er flere, der melder afbud til kontrol. Jeg håber, at jeg kan få en af de pladser så hurtig, det er muligt,” lyder det fra den 81-årige hjertepatient.

Først publiceret: tirsdag 28. august 2018
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. januar 2019 kl. 13:54

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.