Mødet foregik i Festsalen på Københavns Rådhus, og flere hundrede borgere var mødt op. Foto: Carsten Elert.

Borgermøde i København: Ikke maden til borgerne – men borgerne til maden

Hundredvis af ældre københavnere var mødt op til borgermøde på rådhuset, hvor fremtidens ældrepolitik i landets største kommune var til debat. Sundheds- og Omsorgsborgmester Sisse Marie Welling fik lang liste med forslag med hjem.

Senest opdateret: tirsdag 22. januar 2019

“Vi skal kunne rumme forskellene der er blandt seniorerne i kommunen. Nogle er yderst velfungerende og andre har behov for hjælp og støtte. Men for alle skal der være mere frihed og tryghed. Og mere fællesskab. Er der behov for flere bænke til at gøre et lille holdt ved, bedre mad eller flere idrætshold og stavgang med andre? Eller er det helt andre ting der skal satses på?”, sagde Sundheds- og Omsorgsborgmester Sisse Marie Welling fra SF, som indledning i forbindelse med et stort borgermøde, som handlede om, at kommunen skal have en ny ældrepolitik fra næste år.

Favne alle mellem 60 og 100 år

Mødet foregik i Festsalen på Københavns Rådhus, og flere hundrede borgere var mødt op. Alle kom til orde ved diskussioner i grupper. Også lokalpolitikerne deltog samt mange fra Ældrerådet.

De selvhjulpne ældre, må vi ikke glemme. Det har der været en tendens til.

Sisse Marie Welling , Sundheds- og Omsorgsborgmester

“Hele ældrelivet skal vi favne, og her gælder det jo alle fra de er 60 og til mere end 100 år. Derfor er der forskellige behov og forskellige ønsker”, forsatte borgmesteren.

“Ensomhed er et stigende problem, og vi har mange der er mærket af sygdom, men det glædelige er, at der bliver flere og flere der kan klare sig selv og er socialt aktive. Og derfor ønsker at være en del af fællesskabet. De selvhjulpne ældre, må vi ikke glemme. Det har der været en tendens til”.

Mange spændende forslag

Efter gruppearbejdet var der opsamling, og her kom der mange spændende forslag. Og som borgmesteren sagde, er det forslag som også kunne være aktuelle i andre kommuner i landet:

Forslagene indgår nu i vores arbejde med at lave vores ældrepolitik, der skal gælde for 2018 og fire år frem.

Sisse Marie Welling, Sundheds- og Omsorgsborgmester
 • Der må gøres mere for at boformerne udvikles. Også – og måske især – blandt seniorer, er der behov for anderledes boformer end den traditionelle lejlighed. Boformer der styrker fællesskabet.
 • Maden skal ikke alene bringes ud til borgerne. Borgerne skal bringes til maden, så man kan spise sammen med andre. Fællesskab omkring mad, ved vi trækker mange ensomme til.
 • Folkekøkkener skal genoplives. Forskellige grupper af borgere kan mødes. Maden er sund og til en fornuftig pris, og det tiltaler ung som gammel.
 • Den offentlige transport må gøres meget billigere – gerne gratis for alle grupper. Det styrker muligheden for at man kan komme ud i livet, og har stor betydning for klimaproblematikken. Færre privatbiler – flere i det offentlige transportsystem.
 • Trygheden både i byrummet og i hjemmene skal styrkes. I hjemmene betyder det rigtig meget, at man ved hvem det er man lukker ind. Derfor skal der være bedre styr på, at det ikke er mange forskellige hjemmehjælpere og andre der kommer. Det må kunne styres bedre!
 • Idræts- og motionsfaciliteterne i København er af meget svingende kvalitet. Der mangler en sammenhængende plan. Og en vision for fremtiden. Vi ved, at det er meget vigtigt for det at få et godt liv som ældre, at man holder sig i gang. ’Man går ikke i stå af at blive gammel, men man bliver gammel af at gå i stå!’
 •  Medbestemmelse er vigtigt. Både som borger – og også når man bliver senior. Derfor skal Ældrerådsarbejdet gøres meget mere synligt. Valgprocenten ved sidste ældrerådsvalg i kommunen var meget lav. Det skal ændres.
 •  Medbestemmelse for den enkelte borger i hjemmet, skal også styrkes. Man skal bestemme over sit eget liv, i sit eget hjem.
 •  Plejehjemmene må ikke ende som demensghettoer. Andelen af demente på plejehjemmene er stor i dag. Det er blandt andet en konsekvens af ’Længst muligt i eget hjem’. De der er på plejehjem i dag, er svage – og de er der ikke i så lang tid som de var i gamle dage. Der er stor udskiftning.
 • Der er brug for flere ledsageordninger for de svage ældre i kommunen. Det kan være svært at ’gøre sig’ når man skal rundt i systemet. Det skal der være mulighed for at få hjælp til.
 • Frivilligt arbejde er godt – men frivilligt arbejde skal ikke ende med at erstatte lønnet arbejde. Eller fagprofessionelt arbejde. Kommunen skal ikke styre det frivillige arbejde, men dog være varsom med hvad de frivillige bruges til!

Borgmesteren sluttede konferencen af med at sige:

’De mange forslag, der er kommet frem i grupperne og som i har skrevet på arkene, og det vi har hørt fra jer i dag, indgår nu i vores arbejde med at lave vores ældrepolitik der skal gælde for 2018 og fire år frem. Nu bliver tingene skrevet sammen, og herefter kan alle stadig kommentere (på blivhoert.kk.dk). Og husk: intet er for småt, til at være interessant!’.

Først publiceret: torsdag 25. oktober 2018
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. januar 2019 kl. 14:04

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
 • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

 • Hidden
 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.