Ældrerådet vælges af kommunens borgere, der fyldt 60 år. Er man fyldt 60 år, kan man også stille op til valget. Valgene gælder for 4 år ad gangen.

Ældrerådsvalg i København: 13 kandidater fra Faglige Seniorer

Frem til 29. oktober kan alle over 60 år i Københavns Kommune stemme til ældrerådsvalget. 13 af de 35 kandidater er fra Faglige Seniorer. Overborgmesteren opfordrer: Brug din stemme.

Senest opdateret: tirsdag 22. oktober 2024

I oktober holdes der valg til ældrerådet i Danmarks største kommune, København.

Valget finder sted 8. – 29. oktober. 

Faglige Seniorer mener:

Det er væsentligt for demokratiet, at rigtig mange stiller op til valgene. Det er også væsentligt, at rigtig mange stemmer.

Faglige Seniorer arbejder for at få ældrerådsvalgene lagt på den samme dato i alle kommuner, og helst i forbindelse med kommunalrådsvalgene hver fjerde år. Det vil gavne både omtalen og stemmeprocenten.

Vi ønsker fremmødevalg, altså et valg hvor man møder op og lægger sin afgivne stemme i urnen. Det viser sig, at det gavner stemmeprocenten, og det giver mere debat om de ældres forhold i lokalområdet. I 2021 er flere kommuner skiftet til fremmødevalg i forhold til seneste valg.

Derudover arbejder Faglige Seniorer for, at ældrerådene bliver meget mere udfarende og synlige.

Ældrerådsvalgene er vigtige, men det er det der foregår imellem valgene, der er vigtigst!

Ældrerådet vælges af kommunens borgere, der fyldt 60 år. Er man fyldt 60 år, kan man også stille op til valget. Valgene gælder for 4 år ad gangen.

I Københavns Kommune er der 25 medlemmer i ældrerådet. Til valget i stiller der 35, der stiller op – heraf er de 13 medlemmer af Faglige Seniorer.

Se kandidaterne fra Faglige Seniorer her.

Alle borgere i kommunen får tilsendt et brev med information om valget. Der kan stemmes enten pr. brev eller digitalt.

“Det er altid vigtigt at afgive sin stemme og dermed få indflydelse på kommunens politik, når det gælder ældre. I år er det særligt vigtigt, for en omfattende ny ældrelov skal implementeres i kommunen fra 2025. Det får stor indflydelse på ældreplejen og andre forhold for ældre, og her er det afgørende, at ældrerådet følger udviklingen tæt,” siger Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer.

Hvad er ældreråd egentlig?

Ældrerådet skal i dialog med byrådet skabe de bedste rammer for det samlede ældreområde i kommunen.

Et ældreråd er ofte i kontakt med mange forskellige dele af kommunen; både med politikerne og de ansatte. Ældrerådet har også mange kontakter til foreninger og privatpersoner på ældreområdet, og det fungerer ofte som talerør for disse grupper og som bindeled mellem interessenterne og kommunen.

Mange ældreråd mødes med de ansvarlige fagudvalg flere gange årligt, og der er således god mulighed for at gå i dialog og sætte fokus på ældrepolitiske spørgsmål i den enkelte kommune.

Opgaven er mere end ældreplejen

Ældrerådet beskæftiger sig med ældrepleje, men ikke kun det. Rådet har fokus på den samlede ældrepolitiske palet. Nogle eksempler:

  • Kulturtilbud
  • Hjemmehjælp
  • Sundhedsfremme
  • Boliger
  • Kollektiv trafik
  • Plejehjemspladser
  • Nye affaldssystemer
  • Følge kommunens implementering af Ældreloven

Arbejdet i ældrerådet

Ældrerådet har en lovmæssig ret til at skulle høres i alle forhold der vedrører de ældre. Det er byrådet, der skal sikre, at ældrerådet inddrages i disse beslutninger.

Se kandidaterne og stem

Du kan se kandidaterne til ældrerådsvalget på Faglige Seniorers side om ældre- og seniorrådsvalget.

Klik til siden her

Nogle ældreråd oplever, at høringsopgaven er koncentreret omkring nye kvalitetsstandarder og det årlige budget. Andre ældreråd inddrages mere bredt i de kommunale opgaver i den ånd, som lovgivningen beskriver.

Som udgangspunkt er det rådet selv der via en forretningsorden sætter struktur og rammer for arbejdet. Ældrerådet kan også nedsætte underudvalg og arbejdsgrupper der bl.a. følger arbejdet i de enkelte udvalg i byrådet, laver særlige aktiviteter for rådet og planlægger af ældrerådsvalget.

Ældrerådet behandler ikke personsager og personalesager, men har fokus på den generelle udvikling.

Stem digitalt her

Du kan stemme digitalt til ældrerådet i Københavns Kommune – læs mere her

Husk du skal bruge din MiTID for at stemme.

Fakta om København

Læs om Ældrerådsvalget i København på kommunens hjemmeside

Se nøgletal for Københavns Kommune her (2021)

Overborgmester: Brug din stemme til ældrerådsvalget

Overborgmester i København, Lars Weiss, opfordrer alle over 60 år i Københavns Kommunen til at stemme til ældrerådsvalget, der finder sted 8. – 29. oktober:

“Vi bor i København, der ofte lovprises som en af verdens bedste byer. Men i min optik er der stadig mange udfordringer, vi skal have løst. Ikke mindst for at sikre det gode, ældrevenlige liv i byen – både nu og i fremtiden.

Som overborgmester arbejder jeg for, at København er en by for hele livet og for alle livsfaser. Derfor er det vigtigt, at du føler dig både repræsenteret i vores by og i vores ældrepolitik. Det bidrager Ældrerådet i høj grad til.

Det er Ældrerådets mission at være en konstruktiv ældrepolitisk medspiller. Og siden 2023 har rådet arbejdet med vigtige mærkesager, som de har rådgivet os politikere i Borgerrepræsentationen om. De har blandt andet bekæmpet ensomhed blandt ældre, arbejdet for at styrke beboer- og pårørendeindflydelse og bedre og mere sikker fremkommelighed i byen.

Endelig har rådet kæmpet for, at vi politikere har fokus på ældres forskellige boformer for både svækkede, aktive og kommende seniorer. En vigtig mærkesag, som jeg også vil have særligt fokus på som overborgmester.

For heldigvis bliver der flere og flere ældre. Derfor er det afgørende, at vi får skabt flere forskellige typer af boliger i byen. Det gælder især flere almene boliger, så man kan bo i byen til en betalelig bolig og flere bofællesskaber, hvor man kan bo sammen og dele hverdagen med andre. Det tror jeg grundlæggende er sundt og positivt.

Der er med andre ord nok at tage fat på med Københavns Kommunes ældrepolitik. Jeg håber, du vil være med til at bidrage til udviklingen af en ældrevenlig storby ved at bruge din stemme til det kommende Ældrerådsvalg.”

Først publiceret: mandag 7. oktober 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. oktober 2024 kl. 13:22

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.