Kvinder var et sjældent syn som cyklister og slet ikke som cykelsportsudøvere. Her er det et mandligt tandempar fra omkring 1900 på cykelbanen i Ordrup. Foto: Peter Elfelt.

Læger fraråder: Cykling er usundt for kvinder

Omkring år 1900 var det næsten udelukkende mænd, der sad på jernhesten. Læger frarådede nemlig, at kvinder cyklede. Se de fantastiske billeder fra dengang.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

Cyklen har i langt over 100 år været et vigtigt transportmiddel.

I dag er der voksende opmærksomhed på, at cyklen løser mange trafikproblemer i de større byer.

Vind fotobog til 350 kroner: Din bedste cykeloplevelse

Hvad har været din allerbedste oplevelse med cykel? For eksempel en fantastisk cykelferie.

Fortæl din cykelhistorie og vind. Det kan du gøre på Faglige Seniorers Facebook-side - KLIK HER.

Alle, der fortæller deres historie, deltager i konkurrencen om en stor flot fotobog "Arven efter Elfelt II - nu i stereo". Værdi: 350 kroner.

Vi trækker vinderen mandag 3. december.

Samtidig med at det at cykle styrker folkesundheden.

Men i gamle dage var cyklen primært forbeholdt mænd. Det skyldes især, at lægerne omkring 1900 kraftigt frarådede kvinder at sætte sig op på en cykel.

Det ville ødelægge deres fertilitet.

Derfor skal man også lede langt i kgl. hoffotograf Peter Elfelts arkiv for at finde fotografier med kvindelige cyklister.

Men billederne findes.

Og enkelte af dem kan du se her.

To cyklister fra 1892. Bemærk at der kun er håndbremse på cyklen. Og det betød, at når man i gamle dage skulle ned ad bakke, så trak man cyklen.
To mænd og en dreng er på cykeltur og bliver fotograferet i 1890 af Peter Elfelt.
Dette fotografi hører ifølge cykeleksperter til blandt de sjældne fotografier. Peter Elfelt har fanget en gruppe mænd og kvinder på cykeltur i Hellebæk ved Helsingør i 1892.
Her et fotografi af en større gruppe, der er på skovtur, og kun få havde cykel med. Billedet er fra 1892.
Her ses starten af et cykelløb i 1894. Når mange personer er lidt slørede så skyldes det, at de sad uroligt på cyklen, og datidens fotografer kunne kun fotografere med 1/30 sekund.

Book et foredrag

Journalist og forfatter Lennart Weber har brugt mange år på at grave i historien om fotografen Peter Elfelt og den unikke billedsamling som bidrager til, at vi har en god forståelse for, hvordan livet var i Danmark for vores bedste- og oldeforældre.

Det er foreløbig blevet til to store fotobøger, der kan lånes på biblioteker eller købes hos boghandlere eller direkte hos forlaget.

Lennart Weber holder desuden en del foredrag. Kontakt ham på lennart.weber@outlook.com eller tlf. 40103898. Se mere om hans bøger på forlagets hjemmeside.

Hoffotografen Elfelt

  • Peter Elfelt voksede op i en fattig arbejderfamilie i en baggård i provinsen. Han fik blot 5 års skolegang – og kun hver anden dag – og som 12-årig fik han en læreplads som fotograf.
  • I slutningen af læretiden besluttede Elfelt, at han ville være Danmarks førende fotograf. Det blev han, og han blev kongehusets foretrukne fotograf. I nogle årtier færdedes han hjemmevant hos konger og kejsere i hele Europa.
  • Ved sin død i 1931 efterlod Elfelt 500.000 fotografier, der nu ligger på Det Kongelige Bibliotek. Samlingen er verdens største fotosamling fra omkring 1900.

Først publiceret: mandag 12. november 2018
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 07:51

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.