Det har skabt glæde blandt smedene på Bornholm, at Havnesmedjen nu bliver kalket - takket være en bevilling fra Velux Fonden.

Fond støtter seniorklub med stort beløb: Nu bliver smedjen kalket

Velux Fonden støtter initiativer for ældre. Det kommer blandt andet seniorklub på Bornholm til gavn. Men andre kan også søge om støtte. Det sker gennem Faglige Seniorer.

Senest opdateret: tirsdag 22. januar 2019

Væggene i Havnesmedjen i Rønne har længe trængt til at blive kalket, men Metals Seniorklub – der står for smedjen – har ikke haft råd.

Men i november kom der penge, der gjorde det muligt. Seniorklubben havde søgt Velux Fonden om en bevilling. Og fik det. Hele 115.000 kroner.

Og nu går et malerfirma i gang med kostene og får kalket den fredede bygning.

Sådan søger du

Før du søger støtte fra Velux Fonden:

 • Lav en kort beskrivelse af projektet og aktiviteten
 • Beskriv hvad I vil opnår med jeres ansøgning
 • Udarbejd evt. et konkret og specificeret budget
 • Husk navn og alder på de pensionerede ældre, der står bag ansøgningen
 • Info om den klub eller organisation, som en evt. bevilling kan udbetales til
 • Oplysning om ansøger tidligere har modtaget en bevilling fra Velux Fonden
 • Fortæl os, om du/I har søgt andre fonde og med hvilket resultat

Faglige Seniorers sekretariat kan hjælpe med at udfærdige ansøgningen.

Hent eventuelt inspiration på listen over bevillinger her

Du skal bruge denne blanket til selve ansøgningen.

”Det er vi superglade for er blevet muligt. Vi har i nogle år overvejet selv at gøre det og søge lokale fonde. Men det var ikke blevet til noget, og da bygningen er fredet, skulle det også gøres af professionelle. Så gav direktør i Faglige Seniorer Palle Smed os et tip: Prøv at søge Velux Fonden. Det gjorde vi. Og ikke lang tid efter var bevillingen klar,” beretter formanden for Metals Seniorklub på Bornholm, Gunnar Jønson.

Kaffe, brød og arbejde i smedjen

Den økonomiske støtte fra Velux Fonden rækker ikke alene til den tiltrængte kalkning af smedjen i Rønne.

Der er også penge til indkøb af nogle maskiner og værktøj, som længe har været på ønskelisten hos de omkring 30 senior-smede, der mødes i smedjen hver tirsdag.

”Vi får os en kop kaffe, noget brød, en kop øl og en snaps. Nogle går i smedjen og arbejder, mens andre tager en snak. Det er jo både et socialt sted og et værksted,” fortæller Gunnar Jønson.

Også i Sakskøbing har den lokale Metal-seniorklub søgt og fået en bevilling fra Velux Fonden. Her er der givet støtte til Den gamle Smedje til materialer, der kan anvendes når skoleklasser er på besøg.

Søg støtte gennem Faglige Seniorer

Fagforeningernes seniorklubber og andre klubber i regi af Faglige Seniorer skal søge om støtte fra Velux Fonden gennem Faglige Seniorers sekretariat.

”Vi er i sekretariatet samtidig behjælpelig med svar på spørgsmål og kan også hjælpe med at ansøgningen udfærdiges korrekt,” siger direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed.

Han opfodrer fagforeningernes klubber og andre aktive i Faglige Seniorer til at søge om støtte, hvis der er aktiviteter, der lever op til kriterierne i Velux Fonden.

I Velux Fondens kriterier for bevillinger hedder det blandt andet:

 • Bevilling gives i anerkendelse af aktive ældres indsats
 • Fonden ønsker at tilskynde og opmuntre ældre mennesker til at realisere et længe næret ønske om at gøre en aktiv indsats for sig selv og andre.
 • Forudsætningen for en bevilling er, at den kommer aktive ældre til gode i projektets eller det anskaffedes levetid.
 • Der gives ikke støtte til drift.

Bidrag til at undgå ensomhed

”Når arbejdslivet stopper, er der stadig idéer og virkelyst tilbage hos mange seniorer. Velux Fonden opmuntrer og anerkender aktive ældre, der gør en indsats for sig selv og andre. Det er et af fundatsens vigtigste formål, og det lå stifteren, Villum Kann Rasmussen, meget på sinde,” fremgår det blandt andet om fonden.

I mange af bevillingerne fylder den sociale indsats meget. Derfor tilstræber Velux Fonden at støtte aktiviteter, hvor seniorer påtager sig en aktiv rolle, der bringer deres ressourcer i spil og opretholder deres handlekraft. Det er ofte til gavn for sammenhængskraft og bæredygtighed i lokalsamfundet, hedder det videre.

”Vi håber samtidig at bidrage til at forebygge og undgå ensomhed, isolation og psykisk sygdom blandt ældre,” lyder det på Velux Fondens hjemmeside.

Velux Fonden: Fremme det danske samfund

Velux Fonden er en almennyttig fond, der støtter videnskabelige, kulturelle, sociale og miljømæssige formål samt projekter vedr. aktive ældre, aldrings- og øjenforskning – med det fælles formål at fremme det danske demokratiske samfund på et oplyst, inkluderende og bæredygtigt grundlag. I 2017 uddelte Velux Fonden 210 millioner kroner.

Velux Fonden er stiftet i 1981 af civilingeniør Villum Kann Rasmussen – grundlægger af blandt andet Velux A/S og andre firmaer i VKR Gruppen, der har til formål at bringe dagslys, frisk luft og et bedre miljø ind i menneskers hverdag.

Først publiceret: onsdag 9. januar 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. januar 2019 kl. 13:45

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , , og
 • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

 • Hidden
 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.