Genindførelse af Store Bededag vil med et brag bryde lydmuren og skabe hul igennem til de vælgere, der i øjeblikket vender SVM-regeringen og især Socialdemokratiet ryggen, skriver Peter Lautrup-Larsen.

SVM-regeringen må overveje at genindføre Store Bededag

Det kan godt være, der var gode argumenter for at fjerne en fridag, men det hjælper ikke regeringen i dag. At genindføre Store Bededag vil være at vende tilbage til start. Noget, som SVM-regeringen i den grad har brug for.

Senest opdateret: fredag 21. juni 2024

Kilder i regeringspartierne mener, man har drukket af natpotten. Til gengæld flakker øjnene på spørgsmålet: Hvad ellers?

Så her er forslaget endnu en gang: Regeringen skal genindføre Store Bededag.

Et sådant forslag vil med et brag bryde lydmuren og skabe hul igennem til de vælgere, der i øjeblikket vender SVM-regeringen og især Socialdemokratiet ryggen.

Mere end noget andet symboliserer afskaffelsen af helligdagen mange vælgeres opfattelse af SVM-regeringen som magtfuldkommenhed og med manglende forståelse for den travle hverdag, som er deres virkelighed.

Peter Lautrup-Larsen

Peter Lautrup-Larsen har 40 år bag sig på Christiansborg. I 1980’erne som pressechef/spindoktor hos De Radikale. Derefter skrivende journalist og blandt andet politisk redaktør på De 3 Stiftstidender/JydskeVestkysten. De seneste 20 år som politisk reporter og analytiker på TV2.

Han har stadig rekorden for flest gange at have vundet konkurrencen som ”Ûberbesserwisser” i det populære politiske program Besserwisserne på TV2/News, hvor han derfor er udnævnt som ”Æresbesserwisser”.

Peter Lautrup-Larsen gik på pension efter som sidste opgave på TV2 at have dækket Rigsretssagen mod Inger Støjberg.

Han holder nu foredrag om aktuel politik eller om de 40 år med anekdoter om begivenheder og personer ”Fra Schlüter til Støjberg”.

Du kan få Peter Lautrup-Larsen og andre ud til foredrag i din klub eller forening gennem Faglige Seniorer.

Følg ham på X (tidl. Twitter)

Læs mere HER.

I sig selv kom regeringsdannelsen bag på de fleste. Venstre kæmpede mod løftebrud om aldrig at støtte Mette Frederiksen som statsminister, mens hun omvendt sprang ud som ”blå” i den førte politik med flere skattelettelser.

Nedturen i meningsmålingerne er ikke kommet med tiden. Den begyndte afgørende allerede dengang.

Statsministeren vil samtidig vise, at hun lytter, som hun nu lover ikke mindst efter den historisk ringe vælgertilslutning efter det netop overståede EU-valg. Ikke som en indisk elefant med store ører, som opfatter lyden, men bevarer sin stædighed.

Tværtimod vil det til fulde understrege, at hun også forstår, hvad vælgerne siger med deres kryds og fravalg af hendes parti.

Ikke første gang

Det vil endda ikke være første gang, at en regering og en statsminister tager fortrydelsesretten i brug.

Vi skal ganske vist 40 år tilbage i den politiske Danmarkshistorie til den karensdag, som firkløverregeringen med den konservative Poul Schlüter i spidsen indførte i 1982. Den betød, at lønmodtagerne selv betalte deres første sygedag og dermed forventede regeringen dengang at mindske sygefraværet og få flere arbejdstimer ud af danskerne.

Fagbevægelsen rasede og lønmodtagerne stemte med fødderne under sloganet ”Betal for én og tag to”. Sygefraværet blev snarere større end mindre. Fire år efter opgav Schlüter og Co. karensdagen. Parallellen til Store Bededag er slående.

Styrke vælgernes tilgivelse

Teknisk set vil det naturligvis være svært. Mange får allerede lønkompensation for den tabte fridag. Andre steder har lønmodtagerne sikret sig anden frihed i lokale aftaler. Men det må være til at overkomme at skrue det hele tilbage og det viser i hvert fald, at hensigten med at afskaffe helligdagen er undergravet.

Naturligvis vil en genindførelse af Store Bededag have karakter af desperation over sig. Men hvem skal egentlig for alvor pege fingre af regeringen? De otte partier, som bortset fra De Radikale stod i kø med kritikken? Den fagbevægelse, som krævede en folkeafstemning? Næppe.

Arbejdsgiverne vil naturligvis rase. Nationalbanken, de økonomiske vismænd og liberalisterne i Cepos vil anklage regeringen for at svigte den nødvendige politik, der skal øge arbejdsudbuddet med flere timer fra danskerne.

Men ståhejen derfra vil snarere styrke vælgernes tilgivelse af SVM-regeringen i almindelighed og Socialdemokratiet i særdeleshed frem for det modsatte. Deres støtte hjalp i hvert fald ikke, da Store Bededag blev fortid.

En advarsel

Mette Frederiksens umiddelbare reaktion på EU-valget var at kalde det ”en advarsel”. Hun og regeringen vil derfor med hendes ord gå i ”tænkeboks”.

Vi ved ikke præcis, hvad det indebærer, men forventningen hos mange i regeringspartierne er tydelig. SVM-regeringen må præstere et nyt regeringsgrundlag, der revitaliserer den og de tre regeringspartier senest i forbindelse med Folketingets åbning den første tirsdag i oktober.

Let bliver det ikke. Måske umuligt. Vælgerstemningen bliver ikke vendt af den kommende, stærkt forsinkede klimaplan med afgift på landbrugets udledning af C02 og mere skov, systemændringer med eller uden regioner af fremtidens sundhedsvæsen og efterårets planlagte reform af ungdomsuddannelserne. Der skal mere til.

Æde sine ord igen

Lige nu tyder ikke meget på, at en genindførelse af Store Bededag er under overvejelse. Men det må alligevel være noget, som de kommende måneder passerer hen over forhandlingsbordet, når regeringens tre partiledere mødes på Marienborg for at tænke nyt.

Tanken er indlysende. Noget andet er så, om vurderingen trods alt vil være, at ansigtstabet alligevel er for stort.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

Statsministeren, Troels Lund og Lars Løkke bør derfor erindre sig Winston Churchills vise ord: ”Jeg har mange gange måttet æde mine ord i mig igen, men i det store hele har det været sund og nærende kost”.

I politik drejer det sig ikke om at HAVE ret, men at FÅ ret.

Det kan godt være, der var gode argumenter for at fjerne en fridag, men det hjælper ikke regeringen i dag. At genindføre Store Bededag vil være at vende tilbage til start.

Noget, som SVM-regeringen i den grad har brug for.

Hvad mener du?

Vil det være en god ide, hvis regeringen genindfører Store Bededag – og vil det få dig til at se med mildere øjne på regeringspartierne?

Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: fredag 21. juni 2024
Artiklen er sidst opdateret fredag 21. juni 2024 kl. 10:48

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.