Idékatalog: Kom til foredrag i Faglige Seniorer

Spændende foredrag med Faglige Seniorer

Vi bliver tit spurgt om ideer og forslag til interessante foredrag i foreningen, klubben eller sektionen. Her samler vi nogle af disse forslag sammen i et idékatalog.

Foredragsholderne tilbyder i samarbejde med Faglige Seniorer disse foredrag til en særpris. I skal selv kontakte foredragsholderne, men husk at sige, at I kommer fra Faglige Seniorer.  

I kan søge støtte til foredragene gennem vores rammeaftale med Velux Fonden. Ansøgningsskemaet finder I her: www.fagligsenior.dk/velux  

Politisk reporter og besserwisser Peter Lautrup-Larsen: Det politiske Christiansborg bag kulissen

Mail: pela@tv2.dk
Mobil: 20 24 38 85

Peter Lautrup-Larsen har 40 år bag sig på Christiansborg. I de sidste 2o år som politisk reporter og analytiker på TV2. Han har stadig rekorden for flest gange at have vundet konkurrencen som ”Übesserwisser” i det populære politiske program Besserwisserne på TV2/News.

Peter gik på pension ved årsskiftet efter som sidste opgave på TV2 at have dækket Rigsretssagen mod Inger Støjberg. Nu inviterer han sammen med Faglige Seniorer indenfor i et politiske værksted på Christiansborg og giver i sit foredrag knivskarpe analyser af den aktuelle politiske situation krydret med et væld af anekdoter. Glæd jer!

Søg Velux-Fonden her: www.fagligsenior.dk/velux    

Tidligere Kina-korrespondent Jan Larsen: Det skal du vide om Kina

Mail: jan.beijing@gmail.com
Mobil: 40 36 73 01
Hjemmeside: www.janlarsen.biz

Stormagten Kina sidder med nøglen til nogle af verdens aktuelle brændpunkter. Men hvad sker der egentlig i Kina og hvordan tænker den almindelige kineser? TV-avisens korrespondent Jan Larsen giver dig en forrygende og indsigtsfuld introduktion til dette mægtige land. Det vil nok punktere nogle af myterne om Kina – og overraske mange, hvordan dagligdagen er for de 1,4 milliarder kinesere. Men du får også svar på mange spørgsmål om stort og småt på kinesisk.

Jan Larsen boede og rejste rundt i Kina i seks år som DR’s Kina korrespondent. Han var tidligere radiovært på P4 Københavns Radio, arbejdsmarked- og erhvervsreporter på TV-avisen. Nu kan I nyde godt af Faglige Seniorers særlige aftale om spændende foredrag med Jan Larsen.

Søg Velux-Fonden her: www.fagligsenior.dk/velux    

Monica Krog-Meyer: Plus-alderen – om ældrestyrken i det danske samfund

Mail: monicakrogmeyer@gmail.com
Mobil: 24 24 62 42

Det skal handle om alder, når Monica Krog-Meyer fortæller. Hun har selv forladt DR efter mere end 40 års radio på P3, P4 og P5. Nu kalder hun sig deltids-pensionist og bruger sin tid på at holde foredrag.

I 2010 udkom hendes bog ”Plus-alderen – vi bliver jo bare ved!” Om moderne pensionister, der bliver gamle på en anden måde end deres forældre. Om de store efterkrigsårgange, der nu forlader arbejdsmarkedet, men ofte fortsætter et aktivt, nysgerrigt og temmelig privilegeret liv. Det er på tide at gøre op med myter og fordomme om alder.

I dag handler det mere om at finde nye partnere, at komme overens med en krop, der ældes og samtidig dyrke motion og kaste sig ud i lange rejser. Om mod på nyt arbejde, at starte egen virksomhed og nærmest opleve en anden ungdom, nu hvor børnene er i gang med deres eget liv og tiden er ens egen.

Monica Krog-Meyer fortæller om sig selv med glimt i øjet, og om de ændringer vi skal igennem, når vi bevæger os fra at være voksne til at blive ældre.

Søg Velux-Fonden her: www.fagligsenior.dk/velux    

Jimmy Gørtz: Mit liv med barndommens dæmoner

Mail: Jimmy.gortz@gmail.com
Mobil: 8173 8913

Jimmy Gørtz har  grusomme minder fra en barndom med en dybt alkoholiseret far, der tæskede løs med en svirpende pind og de bare næver – og hvor ydmygelser og psykisk vold var hverdag. Om en skole, familielæge og et kommunalt system, der vendte det blinde øje til – trods det åbenlyse svigt. Om en mor, der lod sig skille – men efterlod Jimmy og lillebroren hos den voldelige mand.

Jimmy Gørtz er i dag 62 år. Han har skrevet sig ud af mareridtet med biografien ”Det er bag masken, at sandheden gemmer sig” og senest digtsamlingen ”Nogen gange så gemmer jeg mig”.

Trods opvæksten kom Jimmy Gørtz i lære som flymekaniker i SAS. Siden har han gjort karriere i forskellige chefstillinger.

Jimmy Gørtz fortæller i sit tankevækkende foredrag om sin barndom, og hvordan han er lykkedes med at bearbejde de mange smerter og dæmoner fra fortiden. Og om sin utrættelige kamp for udsatte børn og tidligere anbragte på børnehjem.

Søg Velux-Fonden her: www.fagligsenior.dk/velux  

Forfatter Niels-Birger Danielsen: Hvidsten-kvinderne og deres medfanger

Mail: nbdanielsen@mail.tele.dk
Mobil: 60 38 37 21

Med afsæt i filmen om “Hvidstengruppen II – de efterladte”, fortæller forfatter Niels-Birger Danielsen om Hvidsten-kvindernes medfanger i tyske tugthuse.

I firebindsværket “Modstand”, der er en samlet fremstilling i fire bind om frihedskampen 1940-45, indgår netop kvindernes rolle i modstandskampen med særlig vægt. Niels-Birger Danielsen fortæller levende og engageret om disse modige kvinder og deres skæbner.

Ikke mindst modstandskvinderne Monica Wichfeld, Pie Baastrup Thomsen og Grete Jensen samt de tre søstre Else, Grethe og Benthe Ulrich, der alle var  logiværtinder for faldskærmsagenter under krigen. Kirstine Fiil Sørensen (‘Tulle’) fra Hvidsten-gruppen mødte dem i Vestre Fængsel i sommeren 1944. 

“Modstand” er udkommet i årene 2015-21 på Politikens Forlag og er det første værk, der giver en detaljeret og sammenhængende skildring af alle sider af frihedskampen.

Søg Velux-Fonden her: www.fagligsenior.dk/velux    

Fotograf Søren Zeuth: Noget om Helte

Mail: soerenzeuth@gmail.com
Mobil: 28 89 57 16

Tag med på rejse i den store verden med fotograf Søren Zeuth og mød hverdagens helte.

Søren Zeuth viser billeder og fortæller om sit personlige møde med arbejdere fra hele verden. Dem der høster vores kaffebønner, dem der syr vores tøj, laver vores sko eller lamper og dem der arbejder i en globaliseret verden, hvor fagforening, rettigheder eller menneskeværd er en by i Rusland.

Foredraget tager udgangspunkt i fotobogen ”Arbejde – Work – Trabajo” med forord af Anker Jørgensen.

Hvem er alle disse mennesker, hvad er deres historie og er vi i virkeligheden så forskellige. 

Søg Velux-Fonden her: www.fagligsenior.dk/velux    

Dorte Kofoed: Bliv familiens bedste historiefortæller.

Mail: dortekofoed67@gmail.com
Mobil: 93 56 41 03

Hvordan bliver du familiens bedste historiefortæller?

Gå ombord i DNA-test, stamtræer, rejser til USA, familiens breve og interviews med ældre medlemmer i familien.

Masser af tip til, hvordan du gør og spændende eksempler fra virkelighedens verden.

Dorte Kofoed er journalist og forfatter og leder efter familiehistorier i alt fra kirkebøger, folketællinger og jordemorprotokoller. Slægtsforskningens resultater kan også blive til rejsemål, hvor du besøger helt nye familiemedlemmer. Det gjorde det for Dorte.

Hør hendes historier og lær hvordan du selv kan gå på jagt efter din slægt.

Søg Velux-Fonden her: www.fagligsenior.dk/velux    

Anders Bach – Diabetes: Sådan lagde jeg medicinen på hylden

Mail:ab@andersbach.dk
Mobil: 40 33 07 57

Anders Bach fik konstateret diabetes 2. Det blev et kæmpe spark bagi. Han ændrede sin kost, gik fra 92 til 82 kilo (med lægens velsignelse) og lagde medicinen på hylden.

Foredraget tager udgangspunkt i bogen ”SÅDAN!”. En personlig fortælling om, at vælge det sunde liv til og få styr på vægt, diabetes 2 og kolesterol. Det er mere enkelt, end man skulle tro. Alle deltagere får en gratis udgave af bogen.

I foredraget fortæller Anders Bach om kostomlægningen og vil give bud på naturlige og nærende fødevarer, hvor der er skruet ned for kulhydraterne og hvor man i stedet får tilstrækkeligt med protein og sunde næringsrige fedtstoffer.

I kommer også omkring forskningen bag og det man ikke når at snakke med lægen om på 15 minutter.

Foredraget er uden løftede pegefingre, tunge lægefaglige ord og krydret med humor. Alle deltagere får udleveret Anders Bachs bog “SÅDAN!” gratis. Værdi: 199 kroner.

Søg Velux-Fonden her: www.fagligsenior.dk/velux    

Forfatteren Erling Haagensen: Fantastiske fortællinger fra Gudhjem

Mail: merling@merling.dk
Mobil: 29 65 04 53

Ligger der en ufattelig skat fra den russiske juveler Fabergé begravet i en kiste på kirkegården i Gudhjem?

Hvem myrdede Hallegårdsbonden midt under den traditionelle og imponerende høstfest i 1895?

Hvordan bliver den franske revolution og en ulykkesdiamant på Smithsonian Institution i Washington DC blandet ind i en gudhjemfiskers natlige oplevelser i 1880?

Med udgangspunkt i Gudhjem er ”Fortællinger fra Gudhjem” et stykke dansk kulturhistorie fra slutningen af 1800-tallet til begyndelsen af 1900-tallet.

Gennem en række dramatiske øjenvidne beretninger får du et spændende, men også følsomt indblik i det liv og den by, der var engang – hvilket er både en overraskende og en tankevækkende kontrast til byen, der i dag har omkring 600.000 besøgende turister om sommeren og stort set øde gader om vinteren – og du får svaret på ovennævnte spørgsmål.

Søg Velux-Fonden her: www.fagligsenior.dk/velux    

Husk at søge støtte i Velux Fonden

Og husk at I kan søge støtte til arrangementerne i Velux Fonden. Men send en ansøgning pr. aktivitet, sådan at vi også kan administrere bevillingerne, hvis I bliver nødt til at flytte eller aflyse et arrangement.

Ansøgningsskemaet finder I her: www.fagligsenior.dk/velux