Thyra Frank, Liberal Alliance, Ældreminister. Foto: Les Kaner

Thyra Frank forlader politik og helliger sig familien. Foto: Les Kaner

Ældreminister får ros for at droppe lovforslag

Kritik fra blandt andet Faglige Seniorer får ældreminister Thyra Frank til at droppe lovforslag om kommuners tilsyn af plejehjem.

Senest opdateret: tirsdag 22. januar 2019

Ældreminister Thyra Frank fremsætter alligevel ikke et lovforslag om at fjerne kommunernes pligt til at have en politik for, hvordan de fører tilsyn i hjemmeplejen.

Det gælder tilsyn med personlig og praktisk hjælp og mad til de ældre.

Ministeren skal have ros for være imødekommende.

Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer

Ministeren dropper lovforslaget, efter at Faglige Seniorer og andre i en høringsrunde har advaret om, at en fjernelse af pligten blandt andet vil medføre, at ældrerådenes indsigt og indflydelse bliver svækket.

”Jeg har jeg lyttet til, at interessenterne har udtrykt bekymringer om blandt andet, at ældrerådene i kommunerne mister indflydelse, hvis vi gennemfører forslaget. Samlet er bekymringerne så alvorlige, at forslaget trækkes. Nye love skal ikke kun give mening på Christiansborg – de skal også give mening ude i virkeligheden,” siger ældreminister Thyra Frank (LA).

Faglige Seniorer tilfreds

Fagbevægelsens ældreorganisation Faglige Seniorer er tilfreds med, at ministeren undlader at fremsætte lovforslaget efter kritikken.

”Ministeren skal have ros for være imødekommende og at have forholdt sig til, at organisationer og andre, der står med opgaverne i det daglige, har vendt tomlen ned. Der er jo netop ikke brug for, at der skabes mindre gennemsigtighed – men at der er fuld indsigt i, hvordan kommunen agerer på et så vigtigt område som ældreplejen,” siger direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed.

Også organisationen Danske Ældreråd hilser Thyra Franks beslutning velkommen.

”Det har hele tiden været Danske Ældreråds holdning, at ude i kommunerne er tilsynspolitikkerne gode redskaber til at forbedre kvaliteten i hjemmeplejen, og derfor så vi lovforslaget om at afskaffe dem som et kvalitetsmæssigt tilbageskridt for borgerne,” siger landsformanden, Erik Stagsted.

Ville fjerne regler

Kravet om, at kommunerne skal have en politik omkring tilsyn af personlig og praktisk hjælp og madservice i hjemmeplejen blev indført i 2011.

Det skete efter en omfattende kritik året før af kommunernes tilsyn.

Med lovforslaget om at fjerne kommunernes pligt til at have en politik på området var det ministerens ønske om at reducere mængden af regler.

Først publiceret: fredag 18. januar 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. januar 2019 kl. 14:17

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.