”Lad de ældre blive boende. Alt andet er uværdigt,” siger Cai Møller, der er formand for Faglige Seniorer i Nordjylland.

22 beboere nægter at forlade plejehjem: Nu afgøres deres skæbne

Onsdag afgør byrådet i Hjørring, hvad der skal ske med de 22 beboere på ældrecenter Havbakken, der nægter at forlade deres hjem.

Senest opdateret: tirsdag 9. april 2019

Onsdag afgør byrådet i Hjørring Kommune, hvad der skal ske med de 22 beboere på plejehjemmet Havbakken i Tornby, der nægter at forlade deres boliger.

Ældrecentret er på vej til at blive lukket ned. Det blev besluttet ved budgetforhandlingerne sidste år.

Men de 22 beboere har ingen planer om at flytte, selv om de er blevet tilbudt boliger på andre plejecentre i kommunen.

”Lad de ældre blive boende. Alt andet er uværdigt.

Cai Møller, formand for Faglige Seniorer i Nordjylland

Faglige Seniorer i Nordjylland appeller politikerne til i allersidste øjeblik at besinde sig og beslutte at fortsætte driften af ældrecentret, så beboerne kan beholde deres hjem.

SENESTE: Kommune lukker plejehjem om ørerne på ældre

Lad de ældre blive boende

”Lad de ældre blive boende. Alt andet er uværdigt. Det er den gruppe af pensionister, som hele deres liv pligtopfyldende har ydet deres og været med til at opbygge velfærdssamfundet,” siger Cai Møller, der er formand for Faglige Seniorer i Nordjylland med over 11.000 medlemmer over 60 år fra en række FH-fagforeninger.

”Faglig Seniorers anbefaling er, at kommunen lader beboerne blive boende, og at de beboere, der mere eller mindre er blevet presset til at flytte, får mulighed for at komme tilbage igen. Og at kommunen driver plejehjemmet videre som hidtil, men at der ikke flytter nye ind. Kommunen kan så lukke plejehjemmet som planlagt når der så at sige om nogle år ikke er flere beboere tilbage,” siger Cai Møller.

Kommune vil tage sager i boligretten

At lade beboerne blive boende er et af i alt tre scenarier, som byrådet i Hjørring onsdag skal tage stilling til.

Det er også den løsning, som er mindretal i byrådet anbefaler.

Et andet forslag er at opsige de 22 beboeres lejemål og tilbyde de ældre en anden ”passende plejebolig i forbindelse med opsigelsen”. Det fremgår af papirerne til byrådsmødet, at i de tilfælde, ”hvor beboerne vælger at gøre indsigelser mod opsigelsen, vil sagen skulle afgøres i Boligretten”.

Plejehjemsbeboere uden døgnpleje

Endelig er der en tredje mulighed, som et flertal i byrådet opererer med.

Det er at lade de ældre blive boende, men at plejeboligerne i stedet omdannes til ældreboliger.

Beboerne vil i så fald blive visiteres til almindelige hjemmepleje og den nuværende døgnpleje vil bortfalde.

Vi begriber det ikke.

Kirsten Holst, formand for Ældrerådet

Heller ikke den løsning falder i god jord hos Faglige Seniorer.

”Beboerne er jo visiteret til plejehjem og døgnpleje, og det vil formentlig være i strid med reglerne, hvis man kommunen ommærker plejeboligerne til ældreboliger og kun tilbyder almindelig hjemmepleje,” siger Cai Møller.

Ældrerådet i Hjørring er heller ikke tilfreds med udsigten til, at boligerne på plejecentret laves om til ældreboliger.

– Beboerne er jo visiteret til den nuværende pleje, fordi de ikke længere kan klare sig med hjemmepleje. Vi begriber det ikke, siger formand for ældrerådet i Hjørring Kommune, Kirsten Holst til Nordjyske.

Udvalgsformand: Beslutningen er taget

Ifølge formanden for Sundheds- Ældre- og Handicapudvalget i kommune, Per Møller, er beslutningen om at lukke plejehjemmet truffet og ikke kan ændres.

”Vi hælder derfor til en løsning, hvor vi tilbyder hjemmepleje til dem, der insisterer på at blive boende. Men de skal selvfølgelig have en pleje de er trygge ved, og så kan de selvfølgelig vælge en plads på et andet plejecenter siger Per Møller, der sidder i byrådet for De Konservative, til Nordjyske.

Frygter at forældre bliver flyttet fra hinanden

Onsdagens højspændte møde i byrådssalen vil blive overværet af repræsentanter fra Havbakken. Flere fra ældrecentrets pårørenderåd samt en aktionsgruppe af pårørende til beboere på plejehjemmet vil være at finde på tilhørerpladserne.

”Vi har forberedt flere spørgsmål til byrådspolitikerne. Vi er lodret imod beslutningen om at lukke plejecentret, der i øvrigt er vurderet til at være det mest veldrevne i kommunen,” siger Peter Breyen, der er formand for Havbakkens pårørenderåd.

Peter Breyens forældre er begge beboere på Havbakken og bor i en såkaldt ægteskabs-bolig.

Han frygter, at forældrene risikerer at blive rykket fra hinanden, hvis ældrecentret lukker, fordi der på kommunens øvrige plejecentre kun er meget få boliger for par.

Besparelse: 12 millioner kroner

Havbakken har hidtil haft 32 beboere, men 10 er siden beslutningen om at lukke enten døde eller har taget imod kommunens tilbud om at få en plejebolig et andet sted.

Hjørring Kommune budgetterer med, at lukningen af Havbakken vil give en besparelse på 5,5 millioner kroner i år og 12,15 millioner i 2020 og fremefter.

Debat: Hvad mener du?

Byrådet i Hjørring beslutter onsdag, hvad der skal ske med beboerne på Ældrecenter Havbakken, der nægter at flytte. Deltag i debatten: Hvad er din opfordring til byrådet. Din mening er velkommen – vær med i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2118451491536451?__xts__[0]=68.ARCicVwg7gaicivb3MmmxwWLoCIFNvT0hBFROhZQoBbfg3FDydycjv6IfsymGMMeUSAdwH5UM8n4TsSfmHQ5jyRhGcijD6cV-NDDLwiu1Hnz08Os3RzLvsFLB7emDcRi6NTc49vHfIqLr4AainMKzNO6eXdRuY3o4FT6U4KQtHShb7kpWh9VGGoRAhPaZ6fzKygKywqpOGGk9wsVEez84KxvKjjiU1RcxvGlSgMcnXD8hl7YpTYnyTBWjC3HcFPN9rVj2FqPbhMyL6AHchOJXfCwRh_OkcDrfQ0Mk0yzeA6lu22kn_rSo-1qFtJsna7M9DTacTHjoi1J93fHrifevgGSXg&__tn__=-R

 

Først publiceret: tirsdag 26. marts 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 9. april 2019 kl. 10:52

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.