De 22 beboere på plejehjemmet Havbakken ved Hirtshals skal flytte inden 1. november. Personalet forflyttes og plejehjemmet lukkes.

Kommune lukker plejehjem om ørerne på ældre

22 beboere nægter at flytte fra plejehjem, men kommune lukker det alligevel. I stedet bliver det til ældreboliger – uden døgnpleje.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Der var ingen hånd frem fra politikerne til de 22 beboere, der nægter at forlade deres hjem på plejecentret Havbakken ved Hirtshals.

Plejehjemmet lukker 1. november, og det faste personale bliver fjernet.

Det besluttede et flertal i Hjørring Kommunalbestyrelse på et byrådsmøde onsdag.

Læs også: 22 beboere nægter at forlade plejehjem: Nu afgøres deres skæbne

Ingen døgnpleje fra november

De beboere, der agter at blive, må finde sig i, at status for deres hjem ændres til ældreboliger. Det betyder også, at de fra 1. november i stedet vil blive betjent af hjemme- og sygepleje – uanset om de er visiteret til plejehjem.

Beboerne bliver dog tilbudt at få en anden bolig på et af de andre plejecentre i kommunen. Et tilbud, de hidtil har takket nej til.

Mødet i Hjørring Byråd blev overværet af flere af de pårørende til de 22 beboere, der hidtil har nægtet at forlade plejecentret.

Formanden for plejecentrets pårørenderåd, Peter Breyens, er stærkt utilfreds med beslutningen. Begge hans forældre er beboere på Havbakken og bor i en såkaldt ægteskabs-bolig.

Han frygter, at forældrene risikerer at blive rykket fra hinanden, hvis ældrecentret lukker, fordi der på kommunens øvrige plejecentre kun er meget få boliger til ægtepar.

Uværdigt

Et mindretal i byrådet har sammen med Faglige Seniorer i Nordjylland anbefalet, at plejecentret fortsatte med de 22 beboerne indtil den sidste er død eller flyttet. Men det vandt ikke gehør hos flertallet i byrådet.

“Det er den gruppe af pensionister, som hele deres liv pligtopfyldende har ydet deres og været med til at opbygge velfærdssamfundet. Lad de ældre blive boende. Alt andet er uværdigt,” sagde Cai Møller formanden for Faglige Seniorer i Nordjylland forud for byrådsmødet.

Har aldrig været plejecenter

Få timer før byrådsmødet onsdag kunne den socialdemokratiske borgmester Arne Boelt overraskende oplyse, at Havbakken, der i 30 år har været opfattet som plejecenter og haft personale som sådan, i virkeligheden blot er ældreboliger.

Den daværende ejer Hirtshals Kommune ændrede i 1989 centret til ældreboliger, men det blev ikke bemærket i forbindelse med kommunesammenslutningen med Hjørring Kommune i 2007. Derfor er centret siden drevet som plejecenter.

Hvad mener du?

Hvad er din holdning til beslutningen i Hjørring Byråd? Er det en uværdig eller værdig beslutning for de ældre på plejehjemmet? Deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER. 

Du kan også sende din mening på mail til: bp@fagligsenior.dk

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2121646814550252?__xts__[0]=68.ARD-HdPEtaYXrUjQKvm-8WZEoMfRqAZrthqO-mRInCwL9HsKpKdRBIf1OGgM7GZHJI_OEvU2z6SHftWyCyqXOHARUZ6TB95eRaut8dXB_BcSVzCUgJ59BmPxAaQCcQcX6hOeFxwdre_aExNeVgTEO2gn9rT8JIhNKAXQcBSl4aJF6wNnCaz6uz5gClQWHBiTbopceLYUc9XOYj0HYZL9JGKDQdm5mpRcGVDK5PqiRNYBZtXTMkTd-hOAzbk8I7eKQe_S19Ufw4ZBDaVq-AThTbvSgbXYIBNyvlMNDzn9yreMFEie2bLNtmMiV3-5DcrRh6Ar-fj6r4_sSvOFxqSPgtP39w&__tn__=-R

Først publiceret: torsdag 28. marts 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 11:12

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.