Mogens Lykketoft

Mogens Lykketoft: Ny kurs for Danmark under Socialdemokratiets ledelse

Forudsætningen for at en mulig socialdemokratisk regering får succes er, at ultimative krav fra støttepartier afløses af samarbejdsvilje og mådehold, skriver Mogens Lykketoft i sin sidste klumme som medlem af Folketinget.

Senest opdateret: torsdag 6. juni 2019

Der er – mens disse linjer skrives – kun få timer til, at folketingsvalget 5.juni bliver afgjort.

Det er mit inderlige håb, at valget vil bane vej for en socialdemokratisk regering, der kan føre socialdemokratisk politik.

Borgerligheden med Lars Løkke Rasmussen i spidsen er svækket, splittet og hærget af ekstremistiske partier på højrefløjen.

Meningsmålingerne peger den rigtige vej. Borgerligheden med Lars Løkke Rasmussen i spidsen er svækket, splittet og hærget af ekstremistiske partier på højrefløjen. Det ser ud som om Dansk Folkepartis dominans over de borgerlige kan brydes.

Så langt, så godt.

Opfordring til mådehold og samarbejde

Mette Frederiksen ønsker at danne en socialdemokratisk mindretalsregering, der kan samarbejde med mange partier. Hun er ikke er låst af aftaler med regeringspartnere, der forhindrer Socialdemokratiet i at gennemføre sociale forbedringer, således som vi oplevede det med dagpengesagen fra De Radikale under Helle Thornings regeringstid.

De partier, der anbefaler en S-regering, har første ret til indflydelse. Det handler om SF og Enhedslisten, De Radikale og nok også Alternativet.

Men forudsætningen for succes er, at ultimative krav fra hvert enkelt parti afløses af samarbejdsvilje og mådehold.

Klædeligt hvis Radikale vil bryde med vanetænkning

Der skal tænkes nyt om ansvarlig økonomisk politik i forhold den neoliberale vanetænkning, der har hærget dansk politik siden 2001. Og det vil være både glædeligt klædeligt, hvis De Radikale vil gå med os sammen ud af denne vanetækning:

 • Vi har brug for investeringer og reguleringer, der faktisk bringer Danmark i førertrøjen igen, når det gælder indsats for klima og miljø. Her burde være total enighed mellem S og de andre på centrum-venstre, men også forståelse for, at det kræves store investeringer i ny infrastruktur i energi- og transportsektoren med videre.
 • En langt mere ambitiøs klima- og miljøindsats vil være et fantastisk rygstød for dansk erhvervsliv til i endnu højere grad blive verdensførende på at udvikle de produkter og teknologier, verden for brug for.
 • Uligheden har udviklet sig foruroligende de senere år. Der må derfor også findes løsninger om bedre adgang  for de nedslidte til at gå på tidligere folkepension, og der skal gøres op med det barske kontanthjælpsloft. Det må betales ved større bidrag fra dem, der tjener mest og betaler mindst i skat.

Lars Løkkes svanesang

Lars Løkkes svanesang har været, at så mistillid til Socialdemokratiets hensigter og mulighederne for at indfri vores valgløfter.

Det er klart, at vi skal skaffe flertal i hver enkelt sag for at få et samlet politisk resultat.  Vi kan intet love 100 procent.

Ingen på centrum-venstrepartiernes side kan være interesseret i at forpeste tilværelsen for hinanden, så de borgerlige får en ekstra chance for at råbe løftebrud eller have held med de gamle skræmmekampagner.

En ting kan man imidlertid være sikker på. Chancen for at få progressive løsninger er størst, hvis det er Socialdemokratiet, der styrkes som det parti, der skal lede regeringen og stå for at bøje meningerne mod hinanden.

Om Mogens Lykketoft

Mogens Lykketoft skriver kommentarer i Faglige Seniorers nyhedsbrev.

 • Mogens Lykketoft var medlem af Folketinget 1981-2019.
 • Formand for Folketinget 2011-2015
 • Formand for Socialdemokratiet 2002-2005.
 • Socialdemokratiets politiske ordfører 1991-1993 og 2001-2002.
 • Han har været skatteminister, finansminister og udenrigsminister.
 • Fra 2015 til 2016 var han formand for FNs' generalforsamling.
 • Han genopstillede ikke ved valget 5. juni 2019.
 • Mogens Lykketoft er født 9. januar 1946 i København.

Først publiceret: mandag 3. juni 2019
Artiklen er sidst opdateret torsdag 6. juni 2019 kl. 10:16

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
 • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

 • Hidden
 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.