Marianne Jelved er med sine 75 år den ældste politiker i Folketinget. Selv om hver fjerde dansker er over 60 år, gælder det kun for hver ottende Folketingspolitiker. Foto: Steen Brogaard.

Det nye Folketing: Kun 24 politikere er over 60 år

Der er en skæv alderssammensætning i Folketinget efter valget, hvor kun hver 8. politiker er over 60 år. ”Ældre har grund til at være bekymret,” mener forsker.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Der er langt mellem medlemmerne i det nye Folketing, der har en dåbsattest, der viser, at de er 60 år eller derover.

Faktisk gælder det kun 24 politikere ud af Folketingets i alt 179 medlemmer, viser en opgørelse, som Faglige Seniorers nyhedsbrev har foretaget.

Det svarer til, at hver 8. medlem i Folketinget er 60 år eller derover, mens ældre danskere over 60 år udgør hele 25 procent af befolkningen.

Alt andet lige vil det faktum, at der er få ældre politikere betyde, at der er mindre fokus på ældrepolitik.

Roger Buch, forsker

At de ældre er underrepræsenterede i landets lovgivende forsamling, bør vække bekymring, mener Roger Buch, der er forsker i samfundsvidenskab ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Folketingsmedlemmer over 60 år

Socialdemokratiet

Lennart Damsbo-Andersen, 62 år. Jan Johansen, 63 år. Henrik Dan Kristensen, 62 år. Bjarne Laustsen, 65 år. Orla Hav, 67 år

Venstre

Claus Hjort Frederiksen, 71 år. Bertel Haarder, 74 år. Erling Bonnesen, 64 år. Hans Christian Schmidt, 65 år. Carsten Kissmeyer, 66 år. Preben Bang Henriksen, 65 år.

Dansk Folkeparti

Pia Kjærsgaard, 72 år. Søren Espersen, 65 år. Bent Bøgsted, 63 år.

Det Radikale Venstre

Marianne Jelved, 75 år

SF

Karsten Hønge, 60 år

Enhedslisten

Jette Gottlieb, 70 år. Søren Søndergaard, 63 år. Christian Juhl, 66 år. Henning Hyllested, 65 år. Jakob Sølvhøj, 64 år

Konservative

Orla Østerby, 67 år

Alternativet

Uffe Elbæk, 64 år

Nordatlantiske

Edmund Joensen, 74 år

Kilde: Altinget.dk - du kan se listen over alle medlemmer i det nye Folketing her

”Politik er en kamp på holdninger, men det er også en kamp mellem generationer for at få fokus på netop det, der er vigtig for aldersgruppen. For eksempel uddannelse, børnefamiliers vilkår og ældrepleje. Alt andet lige vil det faktum, at der er få ældre politikere betyde, at der er mindre fokus på ældrepolitik. Og det bør bekymre,” siger Roger Buch, der blandt andet peger på, at ældrepolitik ikke fyldte meget i valgkampen – bortset fra diskussionen om tilbagetrækning.

Partier har ansvar

Roger Buch mener, at de politiske partier ligesom med kvindelige politikere og unge bør arbejde på at få flere ældre ind i politik.

“De politiske partier har selv et ansvar for, at vælgerne har mulighed for at sætte kryds ved flere, der har nået senioralderen. Men der har ligesom i det øvrige samfund været den holdning, at når man bliver ældre, skal man stoppe – ligesom på det øvrige arbejdsmarked,” siger han.

Kæmpemæssigt tab af erfaring og viden

Palle Smed, der er direktør i fagbevægelsens ældreorganisation Faglige Seniorer efterlyser politikere med flere år på bagen.

“Der har i flere år været en hype omkring unge i politik. Det præger også vores samfund på andre måder blandt andet i rekruttering til virksomhederne. Men det er et kæmpemæssigt tab af erfaring og viden, samfundet på den måde går glip af, og det skal vi alle være ærgerlige over,” siger han.

Seniorer skal tales op

I fremtiden bliver der langt flere seniorer på arbejdsmarkedet, der kommer til at bidrage. Både økonomisk og i forhold til arbejdskraft.

Men det kræver et kulturskifte i den måde, vi taler om seniorerne på. De skal tales op, mener Palle Smed.

“Det er jo paradoksalt, at vi taler om at vi alle skal arbejde længere, men at ældre politikere bliver vraget eller selv vælger at stoppe blot fordi de når pensionsalderen,” siger han.

Flest ældre i Enhedslisten

Det parti, der har flest medlemmer over 60 år, er Enhedslisten. Det gælder fem ud af partiets 13 medlemmer – det svarer til 38 procent.

Christian Juhl, der er 66 år, og valgt for Enhedslisten ser det som en fordel, at der er erfarne kræfter i Folketingsgruppen. Det er hovedsageligt gamle fagforeningsfolk.

”Vi satte os for nogle år tilbage det mål at styrke den faglige-politiske indsats, og derfor var vi en del, der blev valgt ind med erfaring fra fagforeningerne. Det kræver, at man har nogle år på bagen, og derfor er folketingsgruppen sammensat med en del ældre, erfarne folk,” fortæller Christian Juhl, der har en fortid som 3F-fagforeningsformand i Silkeborg.

Alder ingen betydning for ældrepolitik

Christitan Juhl mener ikke, at alder betyder, at partiet dermed har specielt fokus på ældrepolitik.

”Vi har en social profil og er naturligvis optaget af blandt andet en værdig tilbagetrækning for seniorerne. Men som politiker i Enhedslisten kan du sagtens interessere dig for ældres velfærd og social politik uden selv at tilhøre den ældre generation,” konstaterer det 66-årige Folketingsmedlem.

Ældste medlem er 75 år

Flest ældre Folketingsmedlemmer er der hos Venstre, hvor 6 ud af 45 politikere er over 60 år. Blandt andet Bertel Haarder, der er det næstældste medlem af Folketinget. Han er 74 år.

I Dansk Folkepartis stærkt formindskede Folketingsgruppe er 3 ud af 16 medlemmer over 60 år. Det svarer til 19 procent. Blandt dem den afgående formand for Folketinget Pia Kjærsgaard, der er 72 år.

Hos det største parti i Folketinget, Socialdemokratiet, er 5 medlemmer over 60 år. Det svarer til lidt over 10 procent af Folketingsgruppens i alt 48 medlemmer.

To partier har ingen Folketingspolitikere, der er over 60 år. Det er Nye Borgerlige og Liberal Alliance.

Folketingets nestor er den radikale politiker Marianne Jelved. Med sine 75 år er hun det ældste medlem. Og så er hun i øvrigt den eneste hos Det Radikale Venstre, der er over 60 år.

Vær med i debatten

Hvad mener du? Er der for få ældre i Folketinget? Og har det overhovedet noget betydning for politik, hvor gammel man er? Deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER.

Medlemmer af Folketinget over 60 år fordelt på partier

Parti Antal Andel
Socialdemokratiet 5 10 %
Venstre 6 14 %
Dansk Folkeparti 3 19 %
Det Radikale Venstre 1 6 %
SF 1 7 %
Enhedslisten 5 38 %
Konservative 1 8 %
Alternativet 1 20 %
Nordatlantiske 1 25 %

Nye Borgerlige og Liberal Alliance har ingen folketingsmedlemmer over 60 år. (Opgørelsen er opgjort med tal fra altinget.dk).

Først publiceret: tirsdag 11. juni 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 11:19

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.