Over 400 seniorer døde i brand: Få styr på sikkerheden
Faglige Seniorer kræver handling efter TV-dokumentar: Der skal styr på brandsikkerheden i ældres boliger. På 10 år er mere end 400 danskere over 60 år omkommet ved dødsbrande.
Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020
Hvert sekund tæller, når der udbryder brand i boligen.
Men en TV-dokumentar på DR1 “Plejehjem i brand” afslører, at brandalarmer på landets plejehjem ofte er utidssvarende og reagerer meget forskelligt alt efter, hvilken type alarm, der er tale om.
Og det kan blive afgørende for, om ældre på plejehjem overlever en brand.
Beboerne og pårørende skal kunne stole på, at brandsikkerheden er i orden.
Ole Ibsen, landsformand for Faglige Seniorer
Samtidig viser TV-dokumentaren, at mange ældreboliger slet ikke har brandalarmer.
Før 2004 var det nemlig ikke et lovkrav, og derfor skal ældre, der bor i boliger fra før 2004, selv være opmærksomme og selv betale for brandalarm.
Læs også: Ældre mest udsatte for at dø når det brænder
Kritik af kommuner og myndigheder
Afsløringerne af den kritisable brandsikkerhed ryster Ole Ibsen, der er landsformand for fagbevægelsens ældreorganisation Faglige Seniorer.
Hvad kan du gøre for at undgå brand?
- Ryg aldrig i sengen
- Når du ryger skal du sørge for at have et stort glas vand indenfor rækkevidde, så du kan slukke for eksempel en tabt glød.
- Pas på med løsthængende tøj – især af kunststof – som let kan antændes for eksempel ved madlavning eller hvis et stearinlys er tændt.
- Undgå brug af åben ild ved brug af stærk medicin eller ved indtagelse af alkohol
- Har man nedsat mobilitet er det en god ide at have en mobiltelefon i nærheden ved madlavning, rygning og brug af levende lys.
- Installer en røgalarm. Husk at skifte batterier en gang om året. Gør naboer opmærksom på, at der er installeret en røgalarm.
- Husk at slukke elektriske apparater efter brug.
- Hav mobiltelefon liggende ved sengen, så det er muligt hurtigt at kontakte alarmcentral.
- Hold trapper og udgange fri, så det er nemt at komme væk ved eventuel brand.
Kilde: Beredsskabsstyrelsen
”Ældre er dem, der er allermest udsat for at dø i en brand. At kommuner og myndigheder ikke har styr på brandsikkerheden på plejehjem og ældreboliger, er stærkt kritisabelt. Beboerne og pårørende skal kunne stole på, at brandsikkerheden er i orden,” siger Ole Ibsen.
Hovedparten af beboerne på plejehjem har et dårligt funktionsniveau – både fysisk og mentalt – der gør det svært at håndtere en brand eller komme væk i tide.
Samtidig bor mange alene og det betyder, at der opmærksomheden ved en brand er mindre end hvis man bor sammen med en partner.
Gå regler og beredskab igennem
Ole Ibsen understreger, at det for Faglige Seniorer er afgørende, at brandsikkerheden er i top for de ældre – både når det gælder det tekniske udstyr som brandalarmer og røgdetektorer, og når det gælder personale, der er uddannet til at reagere hurtigt ved en brand.
”Der skal styr på brandsikkerheden. Vi har tidligere opfordret til, at man går regler og beredskab igennem og sætter ekstra fokus på, hvordan brandfarlige situationer opstår, og hvordan de kan forebygges. Den opfordring er desværre igen aktuel efter TV-afsløringerne,” siger Ole Ibsen.
Sidste år omkom tre beboere på 91, 93 og 95 år ved en brand på et plejecenter i Allingåbro.
En undersøgelse af branden viste efterfølgende, at der var en utilfredsstillende og utidssvarende brandsikring, men at der ikke var noget ulovligt. Politiets endelige efterforskningsrapport har fastslået, det var rygning, der var årsag til dødsbranden.
Se TV-dokumentaren
Fik du ikke set DR1 TV-dokumentaren "Plejehjem i brand", kan du se den her - KLIK
Ældre særligt udsatte
Seniorer er særligt udsatte for at dø, når der udbryder brand i boligen.
På ti år siden 2007 er 429 danskere over 60 år omkommet ved en brand, viser talt fra Beredskabsstyrelsen. Det svarer til, at over 6 ud af ti ofre for dødsbrande er over 60 år.
Alene 150 omkomne var 80 år eller ældre.
Blandt de omkomne ved brand de seneste tre år boede 29 på plejehjem eller en døgninstitution.
Rygning er den største dræber. Ni ud af til brande blandt ældre på plejehjem opstår i forbindelse med rygning.
Er brandsikkerheden for ældre i orden?
Hvad mener du?
Over 6 ud af 10 dødsbrande rammer seniorer over 60 år. Synes du, at kommuner og myndigheder gør nok for at forebygge dødsbrande hos ældre?
Din mening tæller. Deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER
https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2263724743675791?__xts__[0]=68.ARAijxUA_QF73p2qSFKLCxcIZ1vWb55JAB03M6EAJma1ao7cbyoStCreh5V9k_vXrv7O9P_i5AC9b38-EfiajmizO4oRo3GldWEN1Kenhd0o2xtBn84zt1ixjOV_uKh11fvOL9RJVIGcD_QojXiSLUq1RWXAgnoc7tSrFBIn3YYoEnSuFTbyGwO06LWE1ecqudhPKvNgNE_CGkq_WxoV50-1Y2AOIuq5IXWsTA4ysENeFmNzkX0LGrbt9cmuWpJuXn59VBfWETyvqJQqiHorkdl5dYhNTjRyPOZCRmdukN0aiP2pFVs2mEObHkPlyOZQoKW2q1L09Uk7ezW5IqoT1on9lw&__tn__=-R
Først publiceret: mandag 24. juni 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 11:17