I flere år har økonomien ikke fulgt med det stigende antal ældre. Det gør regeringen nu op med i den nye aftale med kommunerne.

Faglige Seniorer: God aftale for Danmarks ældre

Aftale mellem regeringen og kommunen sikrer over to milliarder kroner til kernevelfærd. Penge følger nu med det stigende antal ældre. ”God aftale for Danmarks ældre,” mener Faglige Seniorer.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Der bliver nu sendt 2,2 milliarder kroner ekstra ud til kommunerne, der skal bruge pengene til velfærd for især børn og ældre.

Det er regeringen blevet enige med Kommunernes Landsforening om i en aftale om næste års økonomi.

Vi er langt fra i mål. Men det første skridt er taget. Det er vi tilfredse med.

Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer

”Det er en god aftale for Danmarks ældre. Efter flere år hvor midlerne til omsorg og nærvær er skrumpet i forhold til behovet, kan vi nu atter se frem til en få en værdig ældrepleje. Vi er langt fra i mål. Men det første skridt er taget. Det er vi tilfredse med,” siger Palle Smed, direktør i fagbevægelsens ældreorganisation Faglige Seniorer, der har 230.000 medlemmer over 60 år.

Mere velfærd og flere medarbejdere

Den demografiske udvikling betyder, at der i de kommende år vil være flere plejekrævende ældre.

Med aftalen om de ekstra 2,2 milliarder vil kommunernes økonomi i 2020 blive dækket i forhold til den demografiske udvikling og samtidig give mulighed for at udvikle kernevelfærden og ansætte flere velfærdsmedarbejdere.

Ud over løftet på 2,2 milliarder kroner er regeringen og Kommunernes Landsforening enige om, at der skal findes halv milliard kroner til det, der betegnes som ”en Velfærdsprioritering til kernevelfærd”. Det skal ske ved frigørelse af ressourcer gennem effektiv drift.

Det er midler, som blandt skal tilvejebringes ved mere effektive indkøb, administrative effektiviseringer og nye organisationsformer.

Derudover prioriteres 100 millioner kroner i 2020 og frem til at understøtte kommunernes arbejde med at opspore ensomme ældre og bekæmpe ensomhed, tab af livsmod, sorg og selvmord blandt ældre borgere.

Desuden omlægges puljen til en værdig ældrepleje på 1 milliarder kroner i 2020 til særtilskud med henblik på at understøtte en værdig ældrepleje.

Tid skal bruges på de ældre

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke siger om aftalen, at “Vi har lovet at sætte velfærden først, og det gør vi med den her aftale”.

”Vi kender problemerne i ældreplejen. Medarbejderne er pressede på tid til at give pleje og omsorg. Mange steder er det svært at skaffe medarbejdere, og man oplever, at der bruges for meget tid på at klikke på skærmen frem for at være ved borgerne. Det går ud over de ældre,” siger  Magnus Heunicke.

”Vi har lovet at sætte velfærden først, og det gør vi med den her aftale. Vi dækker det demografiske træk og løfter kommunernes økonomi med 2,2 milliarder kroner. Vi nedsætter en task force, der skal finde veje til, hvordan vi får flere social- og sundhedsmedarbejdere, og vi igangsætter et arbejde, der skal frigøre medarbejdernes tid den enkelte ældre og sætte medarbejdernes faglighed i højsædet.”

Samlet indebærer aftalen en prioritering af velfærden i kommunerne for i alt 2,7 milliarder kroner fra årsskiftet.

Hent hele aftalen om kommunernes økonomi for 2020 her

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Deltag i debatten

Regeringen og kommunerne har indgået en aftale om at tilføre ekstra 2,2 milliarder kroner til mere velfærd for blandt andet ældre. Hvad mener du om aftalen – og tror du, at der bliver bedre pleje og omsorg af de ældre. Kom med din mening på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER.

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2392278147487116?__xts__[0]=68.ARA6BdXQ3FlcgY3sc-MjLVLFlsLqeFF6WRl3qH55m6_o3vY4n6noQ7kvwiedgfod1LaYeO5KSCQ6TH23Pu76zeV4WFCW910xHCw1q5iP53ySYw4QPpgzifKYjTu_VqpKCZXE2rRhfs8UD5NtDyDfWrcFfUKPbRGQNmHcMHlqrGIbkFtzNNLYTMtwNTXdn-NmkX6pSpNbq9xSF_xZL31M5DDV_Fe2zsKvEmEjnJWhv7PL5H9crNTrytY1IsN9GiuWKBrFq4SthLj4qOBykrJx_EAy6DEbrsGsB8wOBrFu5IQG-tWyoLPjcxMl5FgRtWyQyuT5V1TP4IFuSHVME2PCE37T6g&__tn__=-R

Først publiceret: fredag 6. september 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 11:27

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.