Omkring 12 procent af danskerne fortsætter med at arbejde når de når folkepensionsalderen.

Forsker efterlyser: Hvordan skaber virksomheder gode forhold for seniorer?

Nyt forskningsprojekt skal sammen med arbejdsmarkedet udvikle måder at holde på erfaren arbejdskraft og fremme den mentale sundhed blandt seniorer. Er du senior og i arbejde, så kan din virksomhed også tilmelde sig projektet.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Omkring 12 procent af danskerne fortsætter med at arbejde når de når folkepensionsalderen. Samtidig tales der meget om fastholdelse og hvordan man kan skabe bedre incitamenter til at blive nogle år ekstra for både seniorer og arbejdspladser.

En ny undersøgelse peger på at godt helbred og fleksible arbejdsforhold er vigtigt, hvis seniorer skal blive lidt længere.

Men hvad gør danske arbejdspladser i praksis for at skabe gode forhold for seniorerne? Hvordan ser det ud med den mentale sundhed blandt seniorerne, der fortsætter med at arbejde? Hvilke arbejdspraksisser indgår seniorerne i, hvad kan de særligt bidrage med, og hvad skaber mening for dem?

Lykkelige seniorer og nedslidte arbejdere

Et nyt forsknings- og udviklingsprojekt ­ – Mental Sundhed i Seniorarbejdslivet – på Center for Humanistisk Sundhedsforskning på Københavns Universitet vil undersøge disse spørgsmål ved at gå tæt på eksisterende seniorpraksis i produktions- og finansbranchen. Der findes mange myter om seniorer på arbejdsmarkedet, men alt for lidt praksisnær viden.

Igennem feltarbejde på virksomheder i brancherne, vil projektet få de nuancer frem der ellers forsvinder i debatten om nedslidte arbejdere på den ene side – og lykkelige seniorer på den anden.

Med den viden skal projektet i samarbejde med pensionskasser, fagforeninger, arbejdsgivere og ældreorganisationer udvikle løsninger der kan fremme sundere og længere arbejdsliv og gøre op med berøringsangst og aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet.

Bent Mathiasen fra Mathiasen Motivation er desuden med til at udvikle løsningerne i projektet.

Start i efteråret: Efterlyser virksomheder

Projektet starter i efteråret og vil i løbet af det næste år lave både blog og podcastserie. Projektet er støttet af Velliv Foreningen.

Hvis du som virksomhed i produktions- eller finansbranchen er interesseret i at deltage i projektet, vil forskerne meget gerne høre fra dig. Er du senior og arbejder, kan du også foreslå din chef, at virksomheden deltager.

Virksomheder, der vil være med i det spændende projekt, kan kontakte etnolog på Københavns Universitet, Aske Juul Lassen på mail: ajlas@hum.ku.dk

Først publiceret: mandag 23. september 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 15:19

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.