"Min tro på, hvad vi kan i Danmark, er kun blevet større her, hvor vi gradvist er på vej ud af den akutte krisehåndtering af corona", sagde Mette Frederiksen blandt andet i sin 1. maj-tale.

Statsministeren: Et plejehjem skal være et HJEM. Ikke en institution. Ikke et sygehus

Statsminister Mette Frederiksen besøgte plejecenter for at lade sig inspirere til kommende nærhedsreform.

Senest opdateret: tirsdag 10. november 2020

99-årige Anna Scheering var blandt dem, der tog imod statsministeren, da Mette Frederiksen onsdag besøgte plejecentret Ærtebjerghaven i Odense.

Og statsministeren fik mange gode råd med hjem fra både personale og beboere til den nærhedsreform, som regeringen har varslet.

Når der går så meget tid bag en computer. Så er den tid der ikke til den ældre.

Statsminister Mette Frederiksen

”Jeg er her for at få gode ideer til at få afbureaukratiseret ældreområdet, og det må man sige, at jeg får her. Det bliver sagt uden omsvøb. Når man bor på et plejehjem, skal vi se det som om, at det er et hjem. Det er ikke en institution, og det er ikke et sygehus,” siger Mette Frederiksen til TV 2/Fyn.

Statsministeren uddybede på Facebook:

“Et plejehjem skal være et HJEM. Ikke en institution. Ikke et sygehus. Og personalets tid er bedre brugt på omsorg for de ældre end foran en computer. Den besked fik jeg i dag, da jeg besøgte Ærtebjerghaven i Odense. Og jeg er helt enig. Her laver de al maden selv på stedet. Der duftede af friskbagte boller, da vi kom ind af døren. Og ingen blander sig i, om der bliver drukket snaps til frokost. Altså, andet end at tage den frem og servere den,” skriver Mette Frederiksen.

(Artiklen fortsætter under billedet fra Facebook)

En kommende Nærhedsreformen skal blandt andet gøre op med de mange skemaer og dokumentationskrav, som personalet på landets plejecentre mødes med. Det skal skabe mere tid til pleje og omsorg for de ældre fremfor at personalet sidder bag en computer.

Læs også: Dokumentation: Det sagde Mette Frederiksen om de ældre

På kongres: For megen tid bag computer

Mette Frederiksen besøgte plejecentret inden hun senere onsdag talte på fagforbundets FOAs kongres i Odense.

I talen refererede hun overfor de delegerede besøget.

”Jeg kommer lige fra Plejecenter Ærtebjerghaven. Her sagde lederen noget klogt: ”Problemet er, at vi ikke betragter det som et hjem.” Det hedder er plejecenter. Hvem har lyst til at bo på et center?”, spurgte statsministeren, der tilføjede:

”Og når man lægger så mange krav ned over de ansatte. Når der går så meget tid bag en computer. Så er den tid der ikke til den ældre,” sagde statsministeren.

Læs også: Finanslov: Faglige Seniorer frygter digebrud i ældreplejen

Velfærd drænes for tillid

Mette Frederiksen understregede, at vi er i gang med at dræne verdens bedste samfundsmodel for tilliden til, at andre passer deres arbejde. Tilliden til, at man lokalt kan løse problemerne. Og rette op på fejl.

”Derfor er der brug for det, regeringen kalder en Nærhedsreform. Og som jeg brugte en del tid på i min åbningstale til Folketinget i sidste uge.”

Medarbejdere i ældreplejen bruger halvdelen af deres tid sammen med de ældre. Den anden halvdel går til at dokumentere, holde møder, dosere medicin, transport fra den ene borger til den anden, oplyste Mette Frederiksen i sin åbningstale forleden.

Hvad mener du?

Er du enig med Mette Frederiksen i, at et plejecenter ikke skal ses som en institution eller et sygehus – men som et hjem for ældre? Kom med din mening på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK.

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2454248524623411?__xts__[0]=68.ARCRdQQOL5oux2UCLqp2Jc2dqAYvYLg5GvtlYF_-SJpOoRAuVYEa4TibgyIsDsNC-ts6luUh12GDFj5i0V8d4gtUUqQW01CsLoPiIzElxWiXt4ssD1LAHFCZ1pbR1tAv9SRMaAC6lgaABWKUjyeHibSW1bhQsCt9TmLcLyT1SRAvprc8Q_8SjSf1bYBgenJypuQRBLYHxF4VS9yJXs5b7MbYNoGe0gJLDqLs2CjMeR7DlzpYrCqPvxxaZxtdWTwXUYjY6FA8kq2abO2TTZgKfGG2O3yqYXrV6NmLvPHOb6XzUl7FGQQUNSq7L-ynaDhso43lDqc5MbP0tF_X4GpUtOhkYg&__tn__=-R

Først publiceret: onsdag 9. oktober 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 10. november 2020 kl. 14:51

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.