"Jeg har nydt at være næstformand i Faglige Seniorer og komme rundt til blandt orienteringsmøderne, hvor der altid er en god og lødig debat," fortæller Villy Nielsen. Foto: Carsten Elert.

Villy Nielsen takker af som næstformand i Faglige Seniorer

Villy Nielsen stopper som næstformand i Faglige Seniorer efter tre år på posten, men fortsætter i hovedbestyrelsen som repræsentant for Serviceforbundet.

Senest opdateret: tirsdag 15. oktober 2019

“Da jeg gik på pension i 2013, følte jeg egentlig at jeg havde lavet nok fagligt arbejde her i livet, men blev så opfordret til at stille op til hovedbestyrelsen i Faglige Seniorer for Serviceforbundet,” fortæller Villy Nielsen, der nu stopper som næstformand i Faglige Seniorer. Efter tre år på posten.

Jeg nyder at komme rundt i landet og snakke med pensionisterne om, hvad der rør sig lokalt.

“Jeg vidste faktisk ikke så meget om Faglige Seniorer, men jeg  havde en snak med den daværende forretningsfører, der sagde, at det drejede sig om fire hovedbestyrelsesmøder om året, plus hvad man ellers synes at ha’ energi til. Jeg oplevede gode og kvalificerede diskussioner på hovedbestyrelsesmøderne, og der var – og er – stor respekt for hinandens tanker og holdninger. Jeg stillede op til næstformandsposten i 2016 og blev valgt. Det har jeg været rigtig glad for. Jeg nyder at komme rundt i landet og snakke med pensionisterne om hvad der rør sig lokalt. Og så har vi et behjælpeligt og velfungerende sekretariat.

En egentlig magt har Faglige Seniorer ikke, men vores magt ligger i at vi ytrer os seriøst. Og vi har adgang til politikerne som vi så kan påvirke. Omstillingen fra et trykt medlemsblad til nyhedsbreve er godt, synes jeg. Der er høj kvalitet i det vi laver, og vi har alle vores klubber at bygge på. Det betyder en baggrund i erhvervslivet og serviceverdenen. Den tætte kontakt er vigtig for vores politikudvikling.”

Men man skal stoppe i tide, og nu skal der være plads til endnu mere hjemmeliv,” siger Villy.

Cykelbud, soldat og sanitør

Villy Nielsen er fra 1946 og født i Valby men opvokset i kvarteret omkring Emdrupvej og Endrup Sø. I de almene boliger.

Allerede som 9-årig mistede han sin far, og dengang var der ikke megen hjælp til enlige mødre, så Villy var cykelbud i ismejeriet og for rullemutter. Han kom ud af skolen som 14-årig, og fortsatte med lidt småjob. Han var i DUI og som 16-årig kom han i DSU.

Så aftjente han værnepligten i de ni måneder, i Slagelse og Sjælsmark, og blev efterfølgende ansat som truckfører på Oliemøllen da han var 18 år.

“Én af kammeraterne var sanitør i ISS, og det var godt lønnet, så jeg søgte ind hos dem, og fik job. Jeg kom til at lave hovedrengøring på Sankt Hans i 1965-66, og det var på akkord så det gav rigtig gode penge. Efterfølgende var jeg på de københavnske hospitaler og lavede hovedrengøring,” fortæller Villy.

Folk skulle være organiseret

“Det var godt at være ansat hos ISS. Der var ordnede forhold og de var ret progressive med ordentligt arbejdstøj blandt andet. De udviklede rengøringsmetoderne, med moderne moppesystemer og to-spands gulvvask med mere. Det var til fordel for os ansatte, og det gav også bedre rengøring.

I ISS var der kurser, som vi skulle følge; blandt andet AMU-kurser, som jeg synes var rigtig interessante. Man lærte lidt om rengøringskemi og så videre. Alle var ikke glade for at skulle på kurser, men det var godt set af ISS. Det udviklede jo folk. Og de forventede også at folk var organiseret. I 1969 blev der i ISS lavet kontingenttrækaftale over lønnen, og det var jo også en hjælp når folk skulle organiseres,” fortæller Villy.

I perioden fra 1977 til 1981 var Villy valgt til A/S bestyrelsen i ISS Danmark. Og i en periode var han fællestillidsmand for alle dem der arbejdede med rengøring i togene. “En spændende periode,” husker Villy.

“Jeg har altid interesseret mig for politik, og blev valgt ind i klubbestyrelsen i 1969. I 1975 var jeg med til at stifte Sanitørernes Fagforening, og her blev jeg formand i 1981. Vi arbejdede meget for specielt uddannelser til alle, og brugte uddannelserne som løftestang i forbindelse med lønforhandlinger. Det virkede. Jeg var formand frem til 1995 hvor jeg blev næstformand i Serviceforbundet. Jeg var meget rundt i landet, og fik lavet mange overenskomster på rengøringsvirksomhederne – små som store.”

Overenskomst eller strejke

Noget af det jeg har været rigtig glad for, har været den tætte kontakt med folk ude i landet. Vi lavede mange kurser for vores tillidsmænd – også weekendkurser. Og så kommer man til at lære folk at kende.

Vi støttede op om konflikter, især tilbage i 80’erne hvor der jo var mange. Det var samtidig med Schlüter regeringen.

Vi organiserede rengøringsselskaberne ét for ét. Holdt møder med dem, og ville de ikke have en overenskomst, var det strejke og blokade. Vi fik tegnet mange overenskomster.

Se seneste år har jeg nydt at være næstformand i Faglige Seniorer og komme rundt til blandt orienteringsmøderne hvor der altid er en god og lødig debat,” fortæller Villy.

Fodbold er den store passion

“Nu vil jeg endnu mere nyde at være pensionist. Jeg står tidligt op hver dag, og er glad for at skulle noget.

Fodbold er min store passion. Jeg spiller i Østerbro Boldklub, og vi træner to gange om ugen og derudover spiller vi kampe. Samt en efterfølgende frokost om torsdagen, hvor der hyggesnakkes. Der er cirka 30 seniorer i klubben og 16-18 møder op hver gang. Uanset vejret. Vi har desuden et specielt prostatahold med spillere, der har været igennem et prostata operation. Det er meget livsbekræftende.

Ud over fodbolden, er jeg i Smørum Golfklub med ét af børnebørnene hver lørdag. Jeg har syv børnebørn og tre børn, så her er lidt at se til. Haven skal passes og jeg skal gå tur med min lille hund.

Og jeg fortsætter i hovedbestyrelsen i Faglige Seniorer efter kongressen, som repræsentant for Serviceforbundet.

Det bliver ikke et stillestående seniorliv fremover, for det er vigtigt at der sker noget hver dag,” siger Villy Nielsen.

Faglige Seniorer holder kongres 22. og 23. oktober på Nyborg Strand.

Læs også: Faglige Seniorer holder kongres

 

Først publiceret: tirsdag 15. oktober 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 15. oktober 2019 kl. 20:49

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.