Når håndværkere går i gang med at renovere en gammel bolig, kan der dukke overraskende, værdifulde eller ligefrem farlige ting op.

De mærkeligste ting, danskerne har fundet i deres bolig

Håndgranater, gamle magasiner, PH-tegninger og et katteskelet. Der bliver fundet lidt af hvert, når boligejere går i gang med at rydde ud i ældre huse. Læs hvad du skal gøre, hvis du finder overraskelser i dit hus.

Senest opdateret: fredag 6. marts 2020

Når du går i gang med at rive gamle gulvbrædder op eller fjerne gammel isolering på loftet i ældre huse, kan der dukke overraskende, værdifulde eller ligefrem farlige ting op. Både tidligere ejere og håndværkere kan have gemt eller glemt ting, du ikke havde regnet med.

Vi har fundet masser af større militærlignende knive og gamle skydevåben. Engang fandt vi også en machete under madrassen i en seng.

J.B. fra dødsbofirmaet.dk

Det har en række boligejere oplevet, når de har ryddet op eller renoveret deres hjem. En lille rundspørge, som Bolius.dk har foretaget blandt boligejere på blandt andet Videncentret Bolius’ Facebook-side, håndværkere, politiet og et firma, der rydder dødsboer, fortæller om fund af alt fra våben fra 2. verdenskrig til smykker og mere kuriøse ting som gamle magasiner og flasker.

Håndgranat lå i gammel lejlighed

J.B. fra dødsbofirmaet.dk fandt i september en gammel håndgranat, da han var ved at rydde en gammel herskabslejlighed på Østerbro i København.

5 du skal gøre, når du finder gemte eller glemte ting i dit hus

  1. Knive, pistoler og andre våben: Aflevér dem til politiet. Det er lovpligtigt.
  2. Håndgranater eller andre eksplosiver: Ring til politiet. De vil vurdere, om der er behov for at sende sprængstofeksperter ud. Det er lovpligtigt.
  3. Store værdier i penge eller smykker: Aflever dem til politiet. Det er lovpligtigt.
  4. Ting, der kan være af historisk interesse: Aflever dem til et museum. Det er god stil.
  5. Andre ting: Finder du ting, der ikke er farlige, værdifulde eller historiske, men blot kuriøse, så overvej at bruge dem i indretningen. Det kan give huset en god historie.

 

“Jeg troede i første omgang, det var en lighter, der lignede en granat. Men så blev jeg alligevel usikker og ringede til politiet, som kom ud. Og det VAR altså en rigtig granat,” fortæller han.

Fandt machete under madras

Det er ikke første gang, han har fundet våben i sit arbejde med at opkøbe og rydde dødsboer.

“Vi har fundet masser af større militærlignende knive og gamle skydevåben. Engang fandt vi også en machete under madrassen i en seng. Vi kører altid over til politiet, når vi finder den slags,” siger han.

Våben og store værdier skal afleveres

Det er også det helt rigtige at gøre. Både fundne våben og større værdier skal afleveres til politiet, fortæller Carsten Andersen, kommunikationsrådgiver i Rigspolitiet.

“Hvis der er tale om våben, anbefaler vi kraftigt, at man i første omgang kontakter politiet og fortæller om fundet. Så vil politiet ud fra det beskrevne kunne beslutte, om militærets sprængstofeksperter skal tilkaldes, hvilket typisk vil ske ved fund af håndgranater, sprængstof eller lignende, der stadig kan være farligt ved berøring,” siger han.

Få gratis råd om din bolig

Faglige Seniorer samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

 

Københavns Politi får ca. en gang om måneden rapporter om fundne våben. Men ingen har en overordnet statistik på, præcist hvor meget og hvad, der findes rundt omkring på lofter, i gulve og vægge.

Femina og Hjemmet som isolering

Mange af de ting, der bliver fundet, er dog ufarlige og ligger i den mere kuriøse ende af skalaen. For eksempel er Fie Jessien Klarlund stødt på flere pudsige ting under den gennemgribende renovering af et rækkehus fra 1955 i Hareskovby, som hun og hendes mand netop er flyttet ind i.

“Vi skulle isolere førstesalen og rev derfor alt ned og kom helt ind til tagstenene. Her fandt vi en stor stak ugeblade – Femina, Flittige Hænder og Hjemmet – fra 1957 og 1960. Vi fandt også et gammelt skolehæfte med regnestykker på gulnet, ternet papir.”

Fund fortæller om husets historie

“Det er sjovt at tænke på, at de, der boede her engang, har hygget sig med bladene og løst krydsord. Man bliver også mindet om, hvad det var for en tid dengang. Der blev broderet, syet og henkogt. Alle havde tilsyneladende en meget, meget smal talje. Og så kunne man vinde en fantastisk amerikanerbil til 21.000 kroner i Hjemmet,” fortæller Fie Jessien Klarlund.

Hun overvejer nu at lave en collage af de fundne ting og hænge den op på væggen for at bevare husets historie.

Ligeledes vil hun gemme den gamle Tuborg-sodavandsflaske, der blev fundet under gulvbrædderne i stueetagen. Hun er sikker på, den fortæller om en hyggelig frokost, håndværkerne havde, da de lagde gulvet.

Håndværkere har efterladt hilsner

Håndværkere finder også selv interessante ting, når de står for renovering af private boliger. Det fortæller Jonas Møller, historiker, tidligere konsulent i Dansk Byggeri og forfatter til flere bøger om parcelhuse.

Han forklarer samtidigt, at håndværkerne omvendt også selv har placeret en del af de specielle ting, man kan finde i gulve og vægge. I gamle dage var der nemlig en tradition for, at håndværkerne efterlod en lille hilsen, hvis de ikke syntes, de var blevet behandlet ordentligt af bygherren.

Død kat blev gemt under gulvbrædderne

“Jeg har blandt andet hørt om, hvordan man i en gammel patriciervilla fandt skelettet af en kat inde under gulvbrædderne i et gammelt påklæderværelse. Katten kan umuligt være havnet der ved en ulykke. Så det er sikkert, at håndværkerne har efterladt en død kat med vilje, og at husets ejere i lang tid efter har måttet døje med en grim lugt, de ikke har kunnet finde årsagen til.”

“Jeg har også hørt om murere, der murede flasker ind i skorstene, så husejerne kunne høre en hylen, hver gang det blæste,” fortæller Jonas Møller.

Disse ting har danskerne også fundet i deres bolig

Hanne Mouritsen fandt tegninger af PH
"Da vi overtog Rudkøbing Apotek i 1996, skulle vi have renoveret elinstallationerne på loftet. I den forbindelse fandt håndværkerne 2 tegninger af huse, som Poul Henningsen (PH) havde tegnet. Boligerne var beregnet til at huse apotekets 2 farmaceuter og deres familier, og var placeret på en vej, der ligger lige bag apoteket."

"PH's mor, Agnes Henningen, havde en søster Mimi, som var gift med apoteker Christian Bauer, der var apoteker på Rudkøbing Apotek, og det var derfor PH kom i huset. Jeg afleverede tegningerne til Langelands Museum."

Ulla Krogh Gabriel fandt sjældne teglsten
"Vi fandt bævertegl, da vi renoverede vores hus fra 1700-tallet. Alt med undtagelse af et lille midterstykke er afleveret til Kroppendal Museum, hvor de har været udstillet."

"Bævertegl er de ældste brændte tagtegl. Vi har også munkesten fra Knardrup kloster."

Edel Puttemor Denker fandt gammel el-regning på loftet
"Mellem isoleringen på loftet i vores allerførste hus, som vi købte i 1975, fandt min mand en el-regning på udført elektriker-arbejde, fra dengang huset blev bygget i 1925. Den lød på hele 125 kr. Det har været mange penge på det tidspunkt."

"Vi gav sedlen til dem, vi købte huset af, da det havde været mandens barndomshjem."

Camilla Hedenhoff fandt en halv springmadras i væggen
"Da der blev lavet badeværelse i vores nuværende hus, og der blev gravet ud til ny isolering, kom der udover diverse flasker, en halv springmadras til syne, altså stålskelettet. Ved tidligere renoveringer er der bl.a. fundet tussegamle aviser og beskeder på væggene."

"Syntes altså sådan noget er lidt hyggeligt. Altså med undtagelsen af det springmadras-skelet."

Kristine Virén Bengtsson fandt husets historie
"Da vi for et par år siden lagde nyt gulv i stuen, stødte vi på et lille bræt med en sjov historie om huset. Huset blev bygget i marts 1916 af "Tømrermester Larsen til Gasværksarbejder Mørk". Vi tog fotos af det lille bræt, og lagde det ned under gulvet igen. Dér hørte det ligesom hjemme."

Først publiceret: onsdag 16. oktober 2019
Artiklen er sidst opdateret fredag 6. marts 2020 kl. 13:07

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.