Nybygningen af færgen Peder Paars til DSB var en af de sidste nybygninger inden Nakskov Skibsværft lukkede i 1987. Foto fra bogen "Nakskov Skibsværft i billeder".

Gigant-arkiv med gamle foto fortæller fascinerende historie om kendt skibsværft

Tidligere værftsarbejdere og andre frivillige har i to år været gennem 80.000 billeder fra Nakskov Skibsværft. Det er blevet til et digitalt arkiv, en fotobog og en udstilling.

Senest opdateret: fredag 15. januar 2021

Hver dag hver eneste uge gennem to år har tidligere værftsarbejdere og andre frivillige pløjet sig igennem 80.000 fotos fra Nakskov Skibsværft.

Den kæmpestore samling med billeder, der siden værftets lukning i 1987 har stået på tre reoler på Nakskov Lokalhistoriske Arkiv, er omhyggeligt blevet scannet, digitaliseret og registreret.

Nu er det det gigantiske arbejde blevet til en medrivende fotobog og en kæmpe fotosamling på internettet. Og en udstilling, der kan ses frem 1. februar.

Se udstilling og køb bogen

Bogen "Nakskov Skibsværft i billeder" kan købes hos Nakskov lokalhistoriske Arkiv, Bog & Ide i Nakskov og hos Nakskov Turistbureau. Bogen koster 200 kroner.

Frem til 1. februar vises udstillingen med fotos fra Nakskov Skibsværft samt genstande og effekter fra værftet og plancher om blandt andet værftsarbejdernes øgenavne. Udstillingen kan ses på Nakskov Lokalhistoriske Arkiv, Jernbanegade 8 i Nakskov. Læs mere her.

Tusindvis af billeder fra Nakskov Skibsværft kan ses på www.arkiv.dk

”Skibsværftet er en stor del af Nakskovs identitet, og vi har været utrolig heldige med, at værftet gjorde meget ud af dokumentere arbejdet med skibene og stabelafløbningerne. Det er gennem tiden blevet til de mange tusinde billeder, som vi nu takket være digitaliseringen kan dele for eftertiden,” forklarer Heidi Pfeffer, der leder lokalarkivet i Nakskov.

I årevis var skibsværftet egnens største arbejdsplads med flere tusinde ansatte. Skibe som Jutlandia, Peder Paars og Nils Klim er bygget på Nakskov Skibsværft.

Læs også: Smedjen holder seniorerne til ilden

Historie tilbage fra 1917

Bogen ”Nakskov Skibsværft i billeder” indeholder lidt over 250 udvalgte billeder, mens udstillingen viser 250 andre fotos, der ikke kunne blive plads til i bogen.

Hvert af de 250 foto i bogen har også en tekst, der forklarer hvad der foregår på billedet. Ofte også med navne på personer.

Alle 80.000 billeder fra værftets gamle arkiv – der spænder fra 1917 frem til 1987 – er tilgængelige på internettet, hvor de søges frem på www.arkiv.dk

Det enorme arbejde med at digitalisere de tusindvis af billeder er støttet med midler fra Velux Fonden, Lollandsfonden og ØK’s almennyttige Fond.

Læs også: Hæmoriden, Sildeforgylderen og alle de andre: Nu vil smeden fortælle historien om øgenavnene

Billeder fra arbejdet

”Fotodokumentationen har været et vigtigt led i arbejdet på Nakskov Skibsværft. Der er fotograferet nybygninger fra før kølen blev lagt til den dag, hvor skibet forlod værftet. Skibsbygningen mange arbejdsprocesser er også dokumenteret, og fotografer har været overalt på værftet forevige de ansatte og deres arbejde,” fremgår det af fotobogen,

Det har lettet de frivilliges arbejde med at digitalisere og registrere de mange fotos at alle billeder omhyggeligt var forsynet med oplysninger om dato for optagelsen, nybygningsnummer samt i mange tilfælde med navne på personer og begivenhed.

”Men de frivillige har enten selv eller med hjælp fra gamle arbejdskammerater fra værftet kunnet berige billederne med oplysninger. Det er uvurderligt for eftertiden,” fortæller Heidi Pfeffer.

Se foto fra bogen her

Der arbejdes med lugedæksler på dækket af nybygningen af skibet Falstria i 1971.
I 1978 var der som noget nyt kvindelige maskinmesteraspiranter i lære på værftet. Her er Anna Grethe Nørgaard og Anna Pedersen i gang med at aftrække en skibsskrue, mens maskinarbejder Henning Sørensen ser til.
Svejsere i gang med at svejse dæksbjælker og dragere.
300 var med åbningen af udstillingen på lokalhistorisk arkiv og mange sikrede sig et eksemplar af bogen om Nakskov Skibsværft.

 

Først publiceret: fredag 8. november 2019
Artiklen er sidst opdateret fredag 15. januar 2021 kl. 15:48

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.