Uden en socialt retfærdig byrdefordeling kan vi ikke fastholde forståelsen og det nødvendige folkelige engagement i klimasagen.

Klimalov på plads: Nu skal vi i gang og samtidig sikre social retfærdighed

Opmuntrende, at regeringen har fået en klimalov på plads. Nu skal vi insistere på, at indsatsen for klimaet og kampen mod ulighed går hånd i hånd, skriver Mogens Lykketoft.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Klimaindsats handler om vores børns og børnebørns muligheder for at leve på denne jord uden at opleve folkevandringer og konflikter af hidtil uset omfang, spredning af ørkner, oversvømmelser, vildt vejr og definitiv nedsmeltning af gletsjere, der i dag leverer vand til en stor del af menneskeheden.

Vi skal foretage en katastrofeopbremsning på den globale opvarmning, før den udløser uoprettelige katastrofer for de kommende generationer. Det er nødvendigt – og det bliver ufatteligt meget dyrere, hvis vi venter.

Både hjemme og ude skal bæredygtighed for miljø og klima gå hånd i hånd med en anderledes retfærdig fordeling af byrderne.

2019 var året, hvor forståelsen af nødvendigheden af en hurtig og massiv blev udbredt med eksplosiv hast. Heldigvis fik vi også en ny regering, der satser – enestående ambitiøst – at reducere CO2-udledningen – med 70 procent frem til 2030.

Klimalov giver håb

Det er meget opmuntrende, at regeringen nu i december har fået en klimalov på plads, hvor et næsten enigt Folketing stiller sig bag dette mål.

Det giver håb om bred politisk opbakning også til de midler, der skal til for at nå målet.

Vi ved, hvad der skal gøres.

Om Mogens Lykketoft

Mogens Lykketoft skriver kommentarer i Faglige Seniorers nyhedsbrev.

  • Mogens Lykketoft var medlem af Folketinget 1981-2019.
  • Formand for Folketinget 2011-2015
  • Formand for Socialdemokratiet 2002-2005.
  • Socialdemokratiets politiske ordfører 1991-1993 og 2001-2002.
  • Han har været skatteminister, finansminister og udenrigsminister.
  • Fra 2015 til 2016 var han formand for FNs' generalforsamling.
  • Han genopstillede ikke ved valget 5. juni 2019.
  • Mogens Lykketoft er født 9. januar 1946 i København.

Vi skal ændre vores forbrug og produktion, så vi sparer på denne verdens ressourcer og standser forureningen af atmosfæren.

Vi skal udvikle de energiformer, der ikke udstøder CO2, så de bliver i stand til helt at erstatte kul, olie og gas inden 2050.

Sol og vind skal ind

Derfor skal sol- og vindenergi på rekordtid gøres langt mere udbredt, mere effektiv og langt billigere. Det kræver nye opfindelser og en anden infrastruktur for forsyning med energi, transportformer, byplanlægning og affaldshåndtering.

Omstillingen skal understøttes af gradvis stigende afgifter på fossile brændstoffer. Vi skal udvikle nye systemer og teknologier, så stort set alt vi i dag smider ud, kan genbruges. Kloden rundt skal vi massivt plante flere grønne træer, der kan opsluge CO2-udstødning og forvandle den til ilt.

Når Danmark går forrest med at realisere disse mål, så får dansk erhvervsliv store muligheder for at skabe job og tjene penge på at levere de værktøjer, resten af verden også får brug for.

Hånd i hånd med kamp mod ulighed

Men både hjemme og ude skal bæredygtighed for miljø og klima gå hånd i hånd med en anderledes retfærdig fordeling af byrderne. Vi skal udrydde den ekstreme fattigdom og gå op mod en monumentale ulighed, der er skabt de seneste årtier.

Det haster med effektivt internationalt samarbejde mod flugten til skattely, der giver voldsomt næring til den voksende ulighed i verden.

De rigeste mennesker og selskaber har i dag en trækprocent tæt på nul. Det må ændres.

Skaf pengene hos giganterne

Vi må også i EU enes om beskatte omsætningen hos de store finanshuse og de globale IT-giganter, der alt for let kan fjerne overskud i opgørelsen til de nationale skattemyndigheder. Det er her pengene skal skaffes; ikke hos den lavtlønnede familie ude på landet, der skal til storbyen for at få arbejde, ikke har adgang til kollektiv trafik og endnu ikke har råd til at købe en el-bil.

Uden en socialt retfærdig byrdefordeling kan vi ikke fastholde forståelsen og det nødvendige folkelige engagement i klimasagen.

Vi skal ikke vælge mellem klima og velfærd. Vi skal insistere på begge dele og betale for det!

Først publiceret: søndag 8. december 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 15:27

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.