"Det er ikke retfærdigt, at I, der har haft det hårdeste arbejde eller været flest år på arbejdsmarkedet skal opleve, at velfærdssamfundet ikke er der for jer, når i har brug for os andre," sagde Mette Frederiksen i nytårstalen, der blev sendt på TV 1. januar.

Nytårstale: Statsministeren maner til solidaritet med nedslidte ældre

Faglige Seniorer roser Mette Frederiksen for at mane til solidaritet med de seniorer, der har brug for at trække sig tidligere fra jobbet.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Statsminister Mette Frederiksen har erklæret sig som børnenes statsminister. Og netop børnene var i fokus i den lidt over 16 minutter lange nytårstale, som Mette Frederiksen leverede live på TV 1. januar, og som var hendes første som statsminister.

Men Mette Frederiksen havde også de ældre på dagsordenen i talen, hvor hun manede til solidaritet med de ældre, der er nedslidte, og som har behov for at gå tidligere på pension end andre.

“Det er ikke retfærdigt, at I – der har haft det hårdeste arbejde eller har været flest år på arbejdsmarkedet – skal opleve, at velfærdssamfundet ikke er der for jer, når I har brug for os. Hvis vi skal gøre op med den uretfærdighed og indføre en ny ret til tidligere pension, så bliver der brug for solidaritet,” sagde Mette Frederiksen i nytårstalen.

Vi skylder at gøre det bedre. I vores ældrepleje. Og i tiden inden man kan gå på pension.

Mette Frederiksen, statsminister

Palle Smed, der er direktør i fagbevægelsens ældreorganisation Faglige Seniorer, roser statsministeren for at slå fast, at når man har slidt og slæbt igennem et langt arbejdsliv, så må samfundet også vise solidaritet og hjælpe den dag, kræfterne ikke længere rækker.

“Det er en af de vigtigste aftaler vi har med hinanden, en samfundskontrakt, som sikrer tryghed for mange ældre lønmodtagere,” siger Palle Smed.

Han peger på, at statsministerens store udfordring er, at alt for mange lønmodtagergrupper forventer, at tidlig pension også bliver en mulighed for dem.

“Og de bliver skuffede. Men solidaritet handler ikke om at sikre løsninger for alle, men at fællesskabet holder hånden under de få, der har behov,” siger Palle Smed.

Læs også: AE: Ufaglærte mænd har kortere tid på pension end akademikere

3F: Hamrende vigtigt

Også formanden for 3F, Per Christensen, glæder sig over, at Mette Frederiksen i sin nytårstale brugte taletid på regeringens mål om at sikre ret til tidligere pension til nedslidte.

“Det er kort sagt hamrende vigtigt. Vi har kæmpestort behov for at sikre, at lønmodtagere, der er slidt efter et hårdt arbejdsliv, får en ret til at gå på folkepension før tid, hvis kroppen siger stop,” siger Per Christensen.

Mere fokus på nedslidte

Ole Wehlast, der er forbundsformand for Fødevareforbundet NNF – der blandt andet organiserer slagteriarbejdere – skriver på Facebook, at han “kunne godt have ønsket et større fokus på de nedslidte”.

Hun gjorde det klart, at har man knoklet med hårdt fysisk arbejde fra en tidlig alder, skal man have ret til en tidlig pension.

Ole Wehlast, formand for Fødevareforbundet NNF
“Men jeg hæfter mig ved, at statsministeren igen slog fast, at der er behov for at give hårdtarbejdende lønmodtagere en værdig afsked med arbejdsmarkedet. Hun gjorde det klart, at har man knoklet med hårdt fysisk arbejde fra en tidlig alder, skal man have ret til en tidlig pension. Jeg har store forhåbninger til at 2020 bliver året, hvor vi får en tiltrængt løsning,” lyder det fra Fødevareforbundets formand.

Partnerskab mod aldersdiskrimination

Faglige Seniorers direktør Palle Smed gør opmærksom på, at der også er tusindsvis af seniorer, som gerne vil blive længere på arbejdsmarkedet.

“Alt for mange virksomheder aldersdiskriminerer og har slet ikke blik for den værdi ældre medarbejdere skaber. Hvis vi skal have ændret den kultur må regeringen gå forrest i et stærk partnerskab med virksomhederne,” siger Palle Smed.

Seniorer i job kan betale tilbagetrækning

Faglige Seniorer har tidligere beregnet, at der er store milliard-gevinster for samfundet, hvis flere seniorer bliver lidt længere.

“Faktisk så mange milliarder, at vi også har råd til at finansiere en tidlig pension for de nedslidte. Og det er jo også et konkret udtryk for den solidaritet, Mette Frederiksen efterlyser, siger Palle Smed.

Læs også: Seniortænketank: Op mod 50.000 flere seniorer kan komme i arbejde

Beregninger viser, at hvis beskæftigelsen hos danske seniorer var lige så høj, som den er i Norge og Sverige, vil det betyde 50.000 flere i job. Samtidig vil det give forbedring af de offentlige finanser på 13-14 milliarder kroner.

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Hvad mener du?

Hvad mener du om statsministerens nytårstale? Din mening er velkommen. Deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

Det sagde statsministeren om de ældre

Her er hvad statsminister Mette Frederiksen sagde om de ældre i nytårstalen 2020.

Et mere retfærdigt samfund starter med børnene.

Men det slutter ikke her.

Der er også uretfærdighed i den anden ende af livet. Når arbejdslivet slutter, og livets skjorte bliver for kort.

Tusindvis af danskere har hver eneste dag, år efter år, arbejdet for at forsørge sig selv og deres familier. Og for at vi kan tilbyde børn og unge gratis skolegang og uddannelse. Hver generation arver Danmark fra den forrige.

Det skylder vi vores ældre tak for. Og vi skylder at gøre det bedre. I vores ældrepleje. Og i tiden inden man kan gå på pension.

For nogle har knoklet så meget, at kroppen ikke kan blive ved.

Det er ikke retfærdigt, at I, der har haft det hårdeste arbejde. Eller været flest år på arbejdsmarkedet skal skal opleve, at velfærdssamfundet ikke er der for jer, når I har brug for os.

Hvis vi skal gøre op med den uretfærdighed og indføre en ny ret til tidligere pension, så bliver der brug for solidaritet.

Særligt fra alle os, der har haft mulighederne for at tage en længere uddannelse og er startet senere på arbejdsmarkedet.

Læs hele talen her

 

Først publiceret: onsdag 1. januar 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 15:32

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.