Det centrale budskab i seniortænketankens rapport er, at mange seniorer ønsker blive på arbejdsmarkedet i længere tid end den officielle efterløns- og pensionsalder.

Seniortænketank: Op mod 50.000 flere seniorer kan komme i arbejde

Hvis vi bliver ligeså gode til at fastholde folk på arbejdsmarkedet, som de er i Sverige eller Norge, vil op til 50.000 flere seniorer komme i job.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Der er et kæmpepotentiale på det danske arbejdsmarked for at få flere seniorer i job.

Det fremgår af den rapport, som regeringens seniortænketank offentliggør torsdag.

Hvis vi i Danmark bliver ligeså gode til at fastholde folk på arbejdsmarkedet, som de er i Sverige eller Norge, vil op til 50.000 flere seniorer komme i arbejde, fremgår det af seniortænketankens beregninger.

Vi er et pænt stykke fra at udnytte det fulde potentiale, der er for at øge antallet af beskæftigede seniorer.

Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer

”Sammenligner vi Danmark med vores to nabolande, kan vi konstatere, at vi er et pænt stykke fra at udnytte det fulde potentiale, der er for at øge antallet af beskæftigede seniorer, siger direktør Palle Smed fra fagbevægelsens ældreorganisation Faglige Seniorer.

Tal fra seniortænketanken viser, at beskæftigelsesfrekvensen for de 55-64-årige i Norge er tre procent højere og i Sverige hele 7,5 procent højere end herhjemme.

Nye tal: Beskæftigelsen hos seniorer skyder i vejret

Gevinst på 14 milliarder kroner

Tidligere har Faglige Seniorer beregnet, at op mod yderligere 20.000-25.00 folkepensionister vil kunne tælles i arbejdsstyrken, hvis modregninger i pensionen og beskatning bliver lempet.

Seniortænketanken

Seniortænketanken har arbejdet med tre overordnede temaer:
1. Ledige seniorer skal hurtigt tilbage i job
2. Det lange og gode seniorarbejdsliv
3. Tilbagetrækningsvalg og økonomiske incitamenter

Seniortænketanken har under  hvert tema set nærmere på barriererne - men også mulighederne for, at mange flere vælger at blive lidt længere på arbejdsmarkedet.

Tidligere formand for LO, Harald Børsting, er formand.

Seniortænketanken blev nedsat i maj 2018 af den tidligere regering og er sammensat af otte sagkyndige og otte repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter.

Seniortænketanken rapport med 20 anbefalinger til fremtidens seniorliv kan hentes her.

”Det er bestemt ikke uden betydning for vores samfundsøkonomi, hvis op mod 75.000 flere ældre kommer i arbejde i hel- eller deltidsjob. Alene 50.000 flere seniorer i beskæftigelse svarer til en forbedring af de offentlige finanser på 13-14 milliarder kroner,” siger Palle Smed

Læs også: Seniorer i job giver ekstra milliarder i statskassen

Udvikling er allerede i gang

I rapporten fra regeringens seniortænkerank præsenteres en langsigtet målsætning om, at beskæftigelsesfrekvensen for seniorer i aldersgruppen 60-70 år skal nærme sig den, der er gældende for de øvrige aldersgrupper i gennemsnit.

Udviklingen med flere seniorer på arbejdsmarkedet er allerede i gang. De seneste 10 år er beskæftigelsen vokset med over 40.000 i aldersgruppen 60-66 år. En del af forklaringen er stigningen i efterlønsalderen.

”Mange vælger at fortsætte med at arbejde, fordi de har lyst til det. Udviklingen går faktisk foran de politiske forventninger,” lyder det fra Faglige Seniorers direktør.

Læs også: Faglige Seniorer: Flere ældre klar til at fortsætte i job

Alder skal ikke være afgørende

Det centrale budskab i seniortænketankens rapport er, at mange seniorer ønsker blive på arbejdsmarkedet i længere tid end den officielle efterløns- og pensionsalder. Men at en række barriere gør, at det alligevel ikke sker for de fleste.

”Det handler ikke kun om at nedbryde barrierer. Der skal et kulturskifte til på det danske arbejdsmarked. Alder skal ikke længere have afgørende betydning for, om seniorer vælger at fortsætte med at arbejde. Det skal helt ud og virke på den enkelte arbejdsplads,” siger Palle Smed.

Partnerskab med arbejdsmarkedets parter

Undersøgelser viser blandt andet, at mange seniorer vil fortsætte i deres job, hvis de bare bliver spurgt, og der for øvrigt bliver sat pris på deres arbejdskraft.

”En del af den kulturforandring, der skal til, kan skabes ved, at vi taler seniorerne op. Men hvis det for alvor skal nytte – og det skal det – bør beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard indgå et partnerskab med arbejdsmarkedets parter om at få sat en ny seniorstrategi på dagsordenen,” siger Palle Smed.

Seniortænketanken afleverer torsdag  sine anbefalinger til beskæftigelsesministeren.

Herefter ventes det, at regeringen vil fremlægge en række initiativer, som skal stimulere flere seniorer til at blive på arbejdsmarkedet.

Hvad mener du?

Hvis Danmark havde samme beskæftigelse blandt ældre som i Sverige, ville 50.000 flere seniorer være i arbejde. Håber du, at det vil lykkes at få flere over 60 år i arbejde? Og hvad skal der efter din opfattelse  til?

Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2546049132110016?__xts__[0]=68.ARCQPkLXrLeczeBEBMX5T9Y8m8bklURchjYcsS6dESpyo_Molq1jXr7aKyor_R-WPCqnLU09XPdgSL70tJXJzskt9eAwboYQk-dDgEu-TcNambuNNGDoQnWOiNENpYr81kNTs-Ml5A0Jcw5ZYLHdGQ1kkORpN3dehp0MuNpLd8pW7xUd-GHwc-foEpf0la4gtWrzdcf9g0kVetQOZUDSK8qC1qUv0Avu-WH-nl1UwhoNRNGElaupAvp6wvPUFBe2wDd7RrJZDnm4eeX0ru_DJDnQRKKlQQ4-DMgdhf9v-pd33KfWv635BICZeQpBCbt3E8_8UOj-PkUKVm662Hb3IZSxcg&__tn__=-R

Først publiceret: onsdag 20. november 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 15:30

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.