”Vi har tidligere udtrykt bekymring for, at kommunerne ikke klarer udgifterne til det stigende antal ældre. Det viser sig nu at holde stik,” siger Ole Ibsen, landsformand for fagbevægelsens ældreorganisation Faglige Seniorer.

Kommune bruger flere milliarder: Intet løft til ældre

Kommuner bruger 2,4 milliarder mere på ældre i år. Men det dækker knapt stigningen i antallet af ældre, mener Faglige Seniorer. 8 kommuner skærer ned.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Kommunerne vil i år bruge 2,4 milliarder kroner mere på ældre end i 2019.

Det viser en oversigt over kommunernes budgetter, som Danmarks Statistik har lavet.

Men de ældre skal ikke stikke næsen op efter, at hjemmehjælpen kommer oftere på besøg eller at der bliver tid til et ekstra bad.

For de ekstra milliarder til ældreområdet dækker knap og nap udviklingen med et stigende antal ældre i kommunerne, vurderer fagbevægelsens ældreorganisation, Faglige Seniorer.

Det falder også tilbage på den nye regering, der igen og igen har signaleret, at der skal bevilges tilstrækkelige midler til kernevelfærden

Ole Ibsen, landsformand, Faglige Seniorer

”Vi har tidligere udtrykt bekymring for, at kommunerne ikke klarer udgifterne til det stigende antal ældre. Det viser sig nu at holde stik,” siger Ole Ibsen, der er landsformand for Faglige Seniorer, der har 230.000 medlemmer fra FH-forbund.

”Det er først og fremmest kommunernes ansvar at sikre tilstrækkelige ressourcer til det stigende antal ældre. Men det falder også tilbage på den nye regering, der igen og igen har signaleret, at der skal bevilges tilstrækkelige midler til kernevelfærden,” lyder kritikken fra Ole Ibsen.

Kommuner holder ikke løfter

Meget tyder på, at regeringen og Kommunernes Landsforening ikke kan holde løfterne fra kommuneaftalen om, at udgifterne til velfærdsområdet skal stige i takt med, at der kommer flere plejekrævende ældre.

Kommunernes Landsforening regner selv med, at der er brug for en stigning på 3 procent om året i gennemsnit over de næste 10 år.

”Lægger man dertil de omkostninger til lønninger og priser, så overstiger det stigningen på 2,4 milliarder kroner, som kommunerne samlet har budgetteret med i 2020,” siger Ole Ibsen.

Samlet har kommunerne nettodriftsudgifter til ældre i 2020 på godt 46 milliarder kroner. Det er kun andet år, at kommunerne og Danmarks Statistik skal offentliggøre budgettal specifikt for ældreområdet. Derfor er det nu muligt at sammenligne år for år.

De otte kommuner, der reducerer udgifter til ældreområdet, er markeret med rødt. Kort: Danmarks Statistik.

Aarhus og 7 andre kommuner sparer

I opgørelsen fra Danmarks Statistik er der 8 kommuner, der reducerer deres budget til ældreområdet.

Størst er reduktionen i Aarhus kommune med i alt 88 millioner kroner. De andre kommuner er Holstebro, Syddjurs, Samsø, Odsherred, Assens, Rudersdal og Lejre.

”Hvis man lægger til, at kommunernes udgifter også skal dække både stigende lønudgifter og flere ældre, så kommer mange flere kommuner ud med røde tal,” siger Ole Ibsen.

Ifølge en opgørelse fra Danmarks Ældreråd, er der på den måde der faldende udgifter til ældre i hver fjerde kommune.

Regeringen skal holdes op på velfærdsløfte

Faglige Seniorer mener, at alt for mange kommuner slipper for nemt om at spare på ældreområdet.

”Det er svært for borgerne at gennemskue de kommunale budgettal. Med den nye velfærdslov i udsigt, bør der fremover mere direkte pres på kommunernes prioriteringer. Den skal sikre, at kommunerne budgetterer tilstrækkeligt for at matche det fremtidige behov på ældreområdet’, siger Ole Ibsen.

”Vi vil holde regeringen op dens velfærdsløfte. Derfor må regeringen og kommunerne nu finde frem til en model, hvor kommunerne samlet tilføres flere penge, men hvor der også skabes sikkerhed for, at midlerne tilføres til kernevelfærdsområderne.”

Der blev sidste år afsat 1,7 milliarder kroner i økonomiaftalen mellem kommunerne og regeringen . Det udlagde regeringen som “et historisk velfærdsløft”.

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Hvad mener du?

Er du overrasket eller skuffet over, at kommunernes udgifter til ældreområdet knap og nap dækker det stigende antal ældre? Og at der i nogle kommuner ligefrem er sparet på ældreområdet?

Din mening er velkommen. Deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER.

TRODS MILLIARDER: ÆLDRE FÅR INTET LØFT I 2020Kommunerne vil i år bruge 2,4 milliarder kroner mere på ældre end i…

Slået op af Faglige SeniorerFredag den 24. januar 2020

Først publiceret: fredag 24. januar 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 15:30

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.