De næste 10 år er der behov for op til 173.000 boliger til danskere over 65 år – og især boliger til de mange danskere, der bliver over 80 år.

Milliarder at spare på at renovere boliger til ældre

Stigende behov for senioregnede almene boliger. Der kan spares store beløb ved at renovere de boliger, ældre allerede bor i, fremfor at bygge nyt, viser analyse.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Det kan betale sig at renovere ældre danskeres almene boliger og gøre dem senioregnede fremfor at bygge nyt.

Det viser beregninger, som BL – Danmarks Almene Boliger har lavet.

Prisen for at renovere en bolig i den almene sektor og gøre den seniorvenlig udgør kun en tredjedel af den pris, det koster at bygge en ny ældrebolig.

Solveig Råberg Tingey, cheføkonom

”Vi står overfor en kæmpe udfordring allerede nu med mange ældre, hvis hjem ikke er tilpasset deres behov. Prisen for at renovere en bolig i den almene sektor og gøre den seniorvenlig udgør kun en tredjedel af den pris, det koster at bygge en ny ældrebolig. Derfor er der rigtig mange penge at spare ved at gøre eksisterende boliger tilgængelige for ældre gennem renoveringer med støtte for Landsbyggefonden,” siger Solveig Råberg Tingey, der er cheføkonom i BL – Danmarks Almene Boliger.

Det gør boligen egnet til ældre

Boliger, der indrettes med:

  • niveaufri adgang til alle indgange
  • niveaufri adgang til alle rum
  • et rummeligt bade- og wc-rum
  • brede døre
  • lave eller ingen dørtrin

øger muligheden for, at beboerne kan blive boende hele livet.

Kilde: Statens Byggeforskningsinstitut

Ifølge beregningerne fra BL koster det i gennemsnit 600.000 kroner at gøre en bolig i den almene sektor ældrevenlig, mens prisen for opførelsen af en ny ældrebolig typisk er mellem 1,5 og 2 millioner kroner.

Læs også: Forslag: Brug håndværkerfradrag til at gøre boliger egnet til ældre

Flere ældre presser boligmarkedet

De næste år forventes antallet af ældre i Danmark at vokse årligt med 19.000, så der i 2040 vil være 1,5 millioner over 65 år. Den største stigning vil ske blandt danskere over 80 år, der vil vokse med 11.000 om året.

”Væksten i antallet af ældre lægger pres på boligmarkedet, og den almene boligsektor for at tilgodese både de ældre, der i forvejen har en almen bolig, og dem, der ønsker at skifte parcelhuset ud med en lejebolig,” siger Solveig Råberg Tingey.

En gylden mulighed

Hun efterlyser politisk fokus på det stigende behov for boliger, der er tilpasset ældre, når boligminister Kaare Dybvad indleder forhandlinger med partierne om en ny boligaftale.

”Vi håber, at politikerne er opmærksomme på, at de her har en gylden mulighed for at skabe rigtig mange boliger egnede til den store generation af ældre, som er på vej ,” siger Solveig Råberg Tingey.

Renoveringer i den almene sektor finansieres af midler fra Landsbyggefonden, men her er der politisk sat en ramme for, hvor meget der kan anvendes.

Rammen har de seneste år været på 2,3 milliarder kroner om året. Men behovet er langt større, påpeger Solveig Råberg Tingey.

”Vi vurderer, at der skal bruges op mod fem milliarder kroner årligt for at kunne opfylde behovet, og det er uden den nuværende kø af renoveringsprojekter, som der også er behov for støtte til,” siger hun.

BL – Danmarks Almene Boliger har opgjort, at der er opstået en kø på over 72.000 boliger, der har behov for omfattende renoveringer.

Læs også: Aftale forhindrer benspænd for byggeri af seniorboliger

Hver fjerde almene beboer er over 65 år

Siden 2003 er 15.700 almene familieboliger gjort tilgængelige for ældre via renoveringer og med støtte fra Landsbyggefonden.

I dag er der 47.000 ældreboliger, men over 215.000 ældre bor i dag den almene boligsektor. Det svarer til, at næsten hver fjerde af samtlige beboere er 65 år eller mere.

Siden 2011 er antallet steget med knap 3.000 om året og den udvikling vil fortsætte med langt flere de kommende år, vurderer BL.

Flest vil blive boende

Solveig Råberg Tingey peger på, at der for den enkelte er den fordel ved at renovere boliger fremfor at bygge nyt, at ældre kan blive boende i deres hjem i længere tid.

Undersøgelser viser, at det ønsker rigtig mange. Især beboere over 70 år vil helst blive i eget hjem.

Det gælder tre ud af fire over 70 år, mens næsten 9 ud af 10 over 80 år ønsker at blive i den nuværende bolig.

”Mange af de ældre over 65 år er friske og raske, men alderdom medfører alligevel en forværring i sundhedstilstanden hos en betydelig andel. Det er vigtigt, at ældre med dårligt helbred og funktionsnedsættelse har mulighed for at bo i tilgængelige boliger tilpasset deres behov,” siger Solveig Råberg Tingey.

Statens Institut for Folkesundhed har foretaget en kortlægning af sundhedstilstanden blandt beboere over 65 år i den almene sektor der viser, at næsten 30 procent af mændene og 37 procent af kvinderne har et dårligt fysisk helbred.

Hvad mener du?

Skal der bruges flere penge fra Landsbyggefonden på at renovere ældres boliger eller på at bygge nyt? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

OPRÅB TIL MINISTER: BRUG PENGE PÅ ÆLDRES BOLIGERDet kan betale sig at renovere ældre danskeres almene boliger og gøre…

Slået op af Faglige SeniorerMandag den 9. marts 2020

 

 

Først publiceret: søndag 8. marts 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 15:39

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.