Har du en have er det snart tiden, hvor du skal finde græsslåmaskinen frem.

Hvornår skal du slå græs første gang?

Skal du slå græs allerede i marts eller april? Find ud af, hvornår du skal slå græsplænen første gang efter vinteren.

Senest opdateret: tirsdag 21. marts 2023

Vejret er afgørende for, hvornår du skal slå græsplænen for første gang, men normalt kan du gå i gang med at slå græs i begyndelsen af april.

Græsset skal være begyndt at gro, før du bruger plæneklipperen, og det gør det, når jordtemperaturen er 7-8 grader. Græsset skal samtidig være 6-8 cm højt – en tommelfingerregel siger, at du kan stille en tændstikæske på højkant, og hvis græsset når over den, kan du slå græsset.

En anden tommelfingerregel siger, at du kan slå græsplænen, når den er grøn. Hvornår den er det, handler igen om vejret og jordens temperatur.

Er du i tvivl om, hvornår græsset er klar til at blive slået første gang, kan du købe et jordtermometer i et byggemarked eller på en planteskole. Stil det ned i jorden et sted, hvor der er skygge, og mål temperaturen, som altså skal være 7-8 grader.

Hvor langt må du slå græsset ned?

Græsset må ikke klippes længere ned end 4 cm – ellers svækkes græssets rodnet, og det kan give gule pletter, mens mos og ukrudt får bedre levevilkår i græsplænen. De 4 cm svarer ca. til en tændstikæske, der nu står på den smalle side.

Selv om græsplænen er ødelagt nogle steder, må du godt slå hele græsplænen første gang. Få derefter de gule pletter på græsplænen til at forsvinde ved at give dem en omgang NPK-gødning (3 kilo pr. 100 kvadratmeter) og vand moderat. Vent derefter med at slå de ødelagte steder, før græsset igen er 6-8 cm højt.

Få gratis råd om din bolig

Faglige Seniorer samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

 

Først publiceret: mandag 9. marts 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 21. marts 2023 kl. 14:50

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.