Ældre over 80 år er dem, der bliver hårdest ramt af COVID-19. Behandling og pleje af sårbare ældre vil kræve en særlig indsats i sundhedsvæsenet i den kommende tid.

Chok: Op mod 5.600 danskere risikerer at dø af coronavirus

Sundhedsstyrelsen vurderer, at corona-epidemi vil koste op mod 5.600 danskere livet. Ældre og personer over 80 år i størst risiko.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

For første gang sætter Sundhedsstyrelsen nu tal på, hvor mange menneskeliv den igangværende corona-epidemi kan koste i Danmark.

Vi ved at dem der bliver hårdest ramt af COVID-19 er ældre over 80 år.

Sundhedsstyrelsen

”11.200 patienter forventes at have behov for indlæggelse over hele epidemiperioden, hvoraf 2.800 forventes at få behov for intensiv behandling. Den estimerede dødelighed for COVID-19 (corona-virus, red) er 0,3 -1 procent varierende over aldersgrupper. Det betyder, at COVID-19 estimeres at kunne medføre en overdødelighed i størrelsesordenen 1.680-5.600 patienter,” oplyser Sundhedsstyrelsen i deres seneste risikovurdering.

Det fremgår af styrelsens risikovurdering ”COVID-19: Risikovurdering, strategi og tiltag ved epidemi i Danmark”, der blev udsendt tirsdag.

Det kan du gøre for at undgå smitte

Du kan forebygge smitte fra coronavirus ved at følge disse enkle råd:

 • Vask hænder, brug eventuelt hånddesinfektion, hvis hænderne er rene og tørre.
 • Undgå kontakt med personer, der har symptomer på forkølelse og/eller luftvejsinfektion.
 • Host eller nys i engangslommetørklæde, alternativt i albuebøjningen.
 • Undgå større menneskemængder.

Det er dog forventningen, at det danske sundhedsvæsen vil kunne iværksætte særdeles effektive tiltag, der gør at dødeligheden forventes at være i den lave ende af spektret, fremhæver Sundhedsstyrelsen.

Læs også: Corona-virus: 6 ting, der gør dig særligt udsat

Over 80 år: Hårdest ramt

Ud fra den viden der aktuelt findes om de kliniske forløb af corona-virussen vurderes at 80 procent har mild til moderat sygdom og 15 procent vil have sygdom, der medføre behov for sygehusbehandling og 5 procent vil have behov for intensiv sygehusbehandling.

”Vi ved at dem der bliver hårdest ramt af COVID-19 er ældre over 80 år, og at det er behandling og pleje af disse sårbare ældre, samt andre med underliggende sygdom, der vil kræve en særlig indsats i sundhedsvæsenet,” fremgår det af risikovurderingen.

Læs også: Guide mod virus-smitte: Sådan vasker du hænder

Video: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunickes opfordring: Pas på vores ældre og svage medborgere

https://www.youtube.com/watch?v=4IRfpOZEOz8&feature=youtu.be

Opgraderer beskyttelse af ældre

Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut vurderer,  at Danmark er på vej ind i en ny fase, der blandt andet indebærer øget opmærksomhed på ældre danskere. I følge den nye risikovurdering vil der i forhold til ældre ske følgende:

 • Øget opmærksomhed i forhold til at forebygge smitte af ældre og sårbare. Indsatsen skal løfte kompetenceniveauet hos især fagpersoner der har med ældre og sårbare grupper at gøre. Det kan være personer ansat i kommunal hjemmepleje med fokus på, hvordan man undgår at tage smitte med hjemmefra til klienterne.
 • Indsatsen skal også omfatte taxachauffører, der kører flex-trafik og personer, herunder frivillige, der medvirker til at aktivere de ældre i forsamlinger, klubber og så videre.
 • Begrænsning af besøg til plejehjem og sygehuse ved eksempelvis besøgstider og fokus på styrket hygiejne ved besøg. Dette gælder særligt, hvis pårørende har været ude at rejse eller hvor nære kontakter til de pårørende har været syge. Der bør udarbejdes en konkret vejledning i forhold til besøgspolitik
 • Venteværelse med mulighed for afstand og opdeling.
 • Kommunikation om at være ekstra opmærksom på symptomer ved kontakt til sårbare grupper og opfordring til sårbare grupper om at overveje afbud til sociale arrangementer med mange deltager

Læs også: Her holder du dig opdateret om corona-epidemien

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Hvad mener du?

Synes du, at myndighederne gør nok for at hindre udbredelsen af corona-virus? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2784088411639419?__xts__[0]=68.ARB2JoS4LX9BmsSQ2gi6RmYA_7XDdWzkM1_OyGwgp3S30rTyoaU-armcpgBFfQ2KGinvgiIP5YPS8tJ0NTl-mhApKx2WqgevugLdJlkAOfdHiJQSDR2-5ZvS-J_6pdMtJsDHk1fb-4xY91ogAl9J0cpopFEtt84flR4Bc1jECKWLSZSIObr7afNcGZiy-MFoBYnb2n6wizzcwXatcdmbw1W75YFcqU_iRlLO3i6ndxE9lZdCqgqcDlYVDnSgRjZmbkG1TcDMRcwHrxPUjkq1Eff6qbmTqAp52eOWeUumXQpqLX3lcKgdmhOmjAw3oPWxOviJ&__tn__=-R-R

Først publiceret: tirsdag 10. marts 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 15:39

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
 • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

 • Hidden
 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.