Håndsprit er lige nu en eftertragtet mangelvare. Derfor skal du passe på, hvis du køber på nettet.

Corona-fup: Falsk hjemmeside solgte håndsprit

Politiet har beslaglagt en falsk hjemmeside, der reklamerede med at sælge håndsprit. Se hvad du skal passe på

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Onsdag har Københavns Politi i samarbejde med Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) beslaglagt en falsk hjemmeside, der reklamerede med salg af håndsprit.

En mand på Amager blev anholdt og sigtet mistænkt for databedrageri.

Det er ikke kun kriminelt, det er også dybt usympatisk.

Peter Reisz, vicepolitiinspektør, Københavns Politi

”I denne tid, hvor vi alle mærker konsekvenserne af coronavirus/covid-19, er der tilsyneladende stadig kriminelle, der er klar til at udnytte borgernes behov for at beskytte sig selv og hinanden mod smitte. Det er ikke kun kriminelt, det er også dybt usympatisk, og det skal vi slå hårdt ned på,” siger Peter Reisz, vicepolitiinspektør ved Københavns Politi.

Håndsprit er lige nu en eftertragtet mangelvare. Derfor skal du passe på, hvis du køber på nettet. Manglen har også resulteret i flere tilfælde af tyveri af håndsprit:

LÆS OGSÅ: Mand stjal håndsprit fra kræftafdeling: Truede med kniv

Vær opmærksom

På hjemmesiden blev der reklameret med, at håndspritten ville blive leveret inden for tre til fem dage, efter ordren var indgivet og betalt.

Flere politikredse har modtaget anmeldelser fra borgere og virksomheder, der mener, at de er blevet snydt af hjemmesiden.

Det viser, at der netop nu er god grund til at være ekstra opmærksom på hjemmesider, der udnytter coronavirus/covid-19 situationen, og det at mange efterspørger håndsprit og værnemidler:

”Det gode råd er at undersøge virksomhederne og deres hjemmesider, så godt man kan. Men selv om man gør det, kan det være svært at gennemskue, for der sidder nogle bagmænd der ude, som gør alt, hvad de kan for at udnytte coronavirus/covid-19 situationen til at bedrage andre, og det er selvfølgelig noget, vi holder ekstra meget øje med for tiden,” siger Claus Birkelyng, politiinspektør ved Nationalt Cyber Crime Center hos Rigspolitiet og tilføjer disse generelle råd:

  • Tænk over om hjemmesiden ser troværdig ud.
  • Er der et virksomhedsnummer – det såkaldte CVR-nummer? Hvad skriver virksomheden om sig selv på siden? De fleste fup-hjemmesider har ikke en historik om virksomheden.
  • Lav en søgning på virksomheden for at finde oplysninger om ejeren eller selskabet. Har andre borgere eller virksomheder gode eller dårlige erfaringer med sitet?

Flere gode råd kan være:

  • Benyt hjemmesider du kender.
  • Kig efter et CVR-nummer, hvis det er en dansk webshop. Kig også efter en fysisk adresse. Slå det eventuelt op i CVR-registeret.
  • Kig efter e-mærket.
  • Hent e-mærkets browserudvidels SIKKER SHOPPING.

LÆS OGSÅ: Stjal håndsprit fra hospital: To unge mænd sigtet

Mange tilfælde af corona-svindel

Dette er desværre ikke det eneste eksempel på corona-fup. Der er været flere andre grove eksempler.

Forsvarsminister Trine Bramsen har blandt andet advaret: Kriminelle bruger corona-krise til svindle ældre ved at udgive sig for at være fra sundhedsmyndighederne.

Politiet har været ude med en lignende advarsel: Pas på falske sundhedsmedarbejdere.
83-årige Lis fra Holbæk er en af dem, der blev kontaktet af en svindler, som udgav sig for at være fra sundhedsmyndighederne.

Svindleren florerer ikke kun på falske webshops. De sender også mails og sms. Blandt andet har flere oplevet coronasvindel med Sundhedsstyrelsen som afsender.

Hent SIKKER SHOPPING

SIKKER SHOPPING er en browserudvidelse fra e-mærket.

e-mærket har med støtte fra TrygFonden udviklet et  redskab, så du kan handle sikkert online.

SIKKER SHOPPING er en browserudvidelse, som du med få klik kan tilføje i din Google Chrome browser og bruge, når du shopper via din PC eller Mac.

Du kan ikke hente SIKKER SHOPPING til din mobiltelefon.

Hent SIKKER SHOPPING her.

Har du ikke Chrome som din browser, skal du ført hente den her.

Først publiceret: torsdag 26. marts 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 15:40

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.