Seniorerne fordriver tiden under corona-krisen med blandt andet TV og bøger.

10 ting seniorer gør under corona-krisen

Seniorerne holder sig aktive, mens Danmark er lukket ned. Kun få føler sig ensomme, viser undersøgelse. Se hvad de ældre har gang i. Og fortæl hvad du selv laver - vind gavekort.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Der bliver læst bøger, gået ture, talt med familie i telefonen og set masser af fjernsyn hos seniorerne, mens Danmark er lukket ned på grund af corona-krisen.

Det viser en undersøgelse, som ældreorganisationen Faglige Seniorer har foretaget blandt 1.800 ældre over 60 år.

De ældre er gode til at håndtere kriser og holde sig i gang.

Karen Munk, alderdomsforsker

”De ældre er gode til at håndtere kriser og holde sig i gang. De har et helt livs erfaring, som de nu hiver frem og bruger til at komme gennem corona-situationen. Og det gør de for eksempel ved at læse bøger og gå ture. Undersøgelsens overrasker mig ikke. De ældre lader hverdagen fortsætte, så godt de nu kan”,  lyder det fra Karen Munk, der er lektor på Aarhus Universitet, og som har forsket i alderdom i en årrække.

LÆS OGSÅ: 86-årige Poul i en corona-tid: Man har det, som man tager det

Ældre holder sig hjemme og ser fjernsyn

Undersøgelsen viser, at danskerne over 60 år stort set følger myndighedernes anbefaling om at blive hjemme. Det svarer 9 ud af 10, at de gør.

Og når de er hjemme, er det først og fremmest fjernsynet, der ifølge de ældre i undersøgelsen ”holder dem i gang” under corona-krisen. Der er tændt for skærmen hos 9 ud af 10.

”Igen ser vi det, vi kalder en generations-effekt. Selv om seniorerne også er på internettet og de sociale medier, så er det fortsat fjernsynet – slow-tv, om du vil – som er den ældre generations foretrukne aktivitet,” forklarer Karen Munk.

Top 10-listen over aktiviteter hos seniorer:

  • TV: 88 %
  • Gåtur: 70 %
  • Internet: 67 %
  • Rengøring: 58 %
  • Bøger: 52 %
  • Facebook: 43 %
  • Havearbejde: 43 %
  • Radio: 41 %
  • Film og serier: 40 %
  • Hygge med partner: 37 %

Langt nede på listen over aktiviteter blandt seniorerne er pasning af børnebørn. Det gør kun 6 procent af dem, der svarer i undersøgelsen.

Der var også i undersøgelsens mulighed for at svare, hvilke aktiviteter man præcist har gang i under krisen.  Svarene er samlet her en såkaldt “ordsky”.

Det gør vi også under corona-krisen

Taler sammen på telefon og skype

Til gengæld er de ældre i kontakt med familie og venner under corona-epidemien. Det er næsten 9 ud af 10, fremgår det af undersøgelsen.

Fortæl - og vind brunch for 2

Nu har du læst om, hvad seniorerne i undersøgelsens får tiden til at gå med.

Men hvad gør du? Er der en god bog, du læser, en spændende serie på TV eller Netflix. Er du i haven eller er du i gang med at strikke til barnebarnet? Fortæl om det - så andre kan blive inspireret.

Alle, der fortæller om deres aktiviteter, kan vinde et gavekort til brunch for 2 - kan bruges til forkælelse, når corona-krisen har lagt sig. Værdi: 249 kroner.

Fortæl din historie på Faglige Seniorers Facebook-side - så er du med i konkurrencen. KLIK HER

Først og fremmest er det telefonen, der er i brug. Hele 93 procent ringer til familie og venner.

Men rigtig mange bruger også digitale medier som Facebook/Messenger – der gør 45 procent, mens næsten hver 3. senior er i kontakt med andre på videosamtaler via medier som Skype og Facetime.

Til gengæld er der kun 1 procent der oplyser, at de sender et brev.

Selv om seniorerne i undersøgelsen oplyser, at de holder sig hjemme, er der alligevel 17 procent der fortæller, at de mødes fysisk med familie og venner.

Isolerer sig uden at være ensom

Meget tyder på, at ensomhed ikke er et udbredt problem blandt seniorerne i undersøgelsen. 10 procent  svarer, at de føler sig ensomme, mens 80 procent svarer, at det gør de ikke. 10 procent ved ikke.

At så forholdsvis få ældre føler sig ensomme, overrasker ikke Karen Munk.

”Der er naturligvis en gruppe af ældre, der er hårdt ramt af sygdom, har mistet familiemedlemmer eller ikke længere har sociale relationer, som kan være meget ensomme. Men at langt de fleste kan håndtere situationen uden at føle ensomhed, overrasker mig ikke. De ældre har oplevet personlige kriser, måske dødsfald i nærmeste familie eller en partner, der er faldet bort, og andre situationer, som betyder, at de ikke bliver slået af pinden, fordi de måske skal isolere sig i en periode,” siger Karen Munk.

LÆS OGSÅ: 10 nemme øvelser på video: Sådan holder du dig igang

Landsformand: Ingen tegn på opgivenhed

Undersøgelsen tegner ifølge landsformand for Faglige Seniorer Ole Ibsen et billede af en generation af danskere, der ”håndterer coronakrisen meget hensigtsmæssigt”.

”De ældre har en naturlig bekymring, men der er ingen tegn på panik eller opgivenhed. Selvom de fleste følger myndighedernes råd og indskrænker den fysiske kontakt, så opretholder de seniorer – der har deltaget i undersøgelsen – tilsyneladende en god hverdag med sociale relationer, der bare tager en anden form,” siger Ole Ibsen.

Han tilføjer, at seniorerne fortsat skal følge de ansvisninger, som kommer fra myndighederne.

“Selv om nogle måske godt kunne tænke sig at smutte i sommerhus eller fejre påsken med frokost og brændevin i gode venners og familiens lag, så lad være. Nu skal vi igennem krisen, og derfor skal vi alle fortsat bidrage til vi kommer på den anden side,” lyder opfordringen fra Ole Ibsen.

Undersøgelsen er gennemført som spørgeskema, der kunne besvares i Faglige Seniorers nyhedsbrevet onsdag 18. marts. Data er indsamlet ugen efter. Næsten 1.800 deltog.

Få de seneste nyheder og råd til seniorer om corona

Gør som over 200.000 andre seniorer.
Få vores gratis nyhedsbrev om corona, pension, tillæg og meget andet. Samtidig deltager du i konkurrencen om brunch for to

Tilmeld nyhedsbrevet her

Først publiceret: tirsdag 31. marts 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 14:41

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.