Der er brug for tryghed på plejehjemmene. Derfor skal alle i ældreplejen tilbydes test for coronavirus - uanset om de har haft symptomer eller ej, mener Faglige Seniorer.

Krav fra seniorer: Alle i ældreplejen skal testes for corona

Faglige Seniorer kræver alle ansatte og ældre i ældreplejen testes for coronavirus. Også udvalgsformand fra Kommunernes Landsforening ønsker test for at skabe tryghed.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Alle ansatte og ældre i ældreplejen skal tilbydes test for coronavirus.

Det er ønsket hos mange kommuner, der har ansvaret for landets plejehjem, og hos ældreorganisationen Faglige Seniorer.

De test skal hurtigst mulig på plads. Det er et ønske hos de ansatte og rigtig mange kommuner.

Jette Skive, formand for Sundheds- og Ældreudvalget i Kommunernes Landsforening.

”Vi kan ikke genåbne Danmark uden vi samtidig skaber den nødvendige tryghed hos de ældre og ansatte i ældreplejen ved at tilbyde, at de bliver testet for coronavirus. De test skal hurtigst mulig på plads. Det er et ønske hos de ansatte og rigtig mange kommuner,” siger formanden for Sundheds- og ældreudvalget i Kommunernes Landsforening, Jette Skive (O) , til Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Faglige Seniorer har tidligere givet udtryk for, at myndighederne har været for langsomme til at fremlægge en konkret plan for test af ansatte og ældre i ældreplejen.

”Der er åbnet op for, at man kan blive testet, hvis man har symptomer, men vi ved, at der er kæmpestort mørketal, og det må vi have frem i lyset. Derfor skal alle tilbydes test uanset om de har haft symptomer eller ej,” siger Palle Smed, der er direktør i Faglige Seniorer, der med 230.000 medlemmer er Danmarks næststørste ældreorganisation.

LÆS OGSÅ: Seniororganisation: Skru op for corona-test af ældre

Region tester 40.000 ansatte

I Region Hovedstaden bliver alle 40.000 ansatte tilbudt en priktest, og hvis det kan lade sig gøre der, kan det naturligvis også lade sig gøre i ældreplejen, mener Palle Smed.

Få de seneste nyheder og råd til seniorer om corona

Gør som 160.000 andre seniorer.
Få vores gratis nyhedsbrev om corona, pension, tillæg og meget andet. Samtidig deltager du i konkurrencen om brunch for to

Tilmeld nyhedsbrevet her

”Testen vil give den enkelte ansatte en tryghed i omgangen med de ældre og sikre, at man kan tage de nødvendige forholdsregler med brug af værnemidler og afstand til hinanden. Hvis testen viser, at man har dannet antistoffer, er sagen en helt anden”, siger Palle Smed.

I forbindelse med tilbuddet om at alle i Region Hovedstaden kan få foretaget en test, siger regionsformand Sophie Hæstorp Andersen (A), at ingen ansatte i regionen skal ”blive syg af at gå på arbejde”.

”Som arbejdsgiver har vi selvfølgelig et stort ansvar for at værne om medarbejderne under COVID-19-epidemien. Det gør vi først og fremmest ved at sikre god hygiejne, og adgang til beskyttelse med værnemidler som masker, kitler og visirer. Med screeningen for antistoffer kan vi nu også give medarbejderne en afklaring”, siger Sophie Hæstorp Andersen.

LÆS OGSÅ: Anni frygter corona-smitte: Hjemmehjælpere går rundt som ueksploderede missiler

Corona på plejehjem i 47 kommuner

Samtidig opfordrer Faglige Seniorer regeringen og sundhedsmyndighederne til at stramme op på retningslinjerne for hygiejne og brug af personlige værnemidler på plejehjem og i ældreplejen i kommunerne.

I 47 kommuner er der ifølge en rundspørge Ekstra Bladet har gennemført konstateret smittetilfælde hos borgere eller ansatte i ældreplejen.

“Tallene er alarmerende og viser, at der slet ikke er grundlag for at tale om genåbning af plejehjemmene, sådan som der har været tale om og som statsministeren adresserede på sit seneste pressemøde. Tiden er først og fremmest til at passe bedre på vores ældre. Derfor opfordrer vi i stedet sundhedsmyndighederne til at stramme yderligere op,” siger Palle Smed.

LÆS OGSÅ: Her holder du dig opdateret om corona-epidemien

Advarer mod at genåbne plejehjem

Ældre Sagen og andre har krævet en plan for genåbning af plejehjemmene, så de ældre igen kan få besøg af deres pårørende. Faglige Seniorer advarer dog imod at åbne for besøg på nuværende tidspunkt.

“Det er en rigtig svær situation, som mange ældre befinder sig i med store afsavn af de nærmeste pårørende. Heldigvis gør de ansatte en kæmpemæssig indsats for at få hverdagen til at være så normal som mulig. Og med corona i ældreplejen i halvdelen af landets kommuner er det slet ikke tid til at tale om en genåbning”, advarer Palle Smed.

“En forudsætning for genåbning er, at det kan ske i tryghed. Og tryghed skaber vi kun, hvis vi får testet alle, der ønsker at besøge plejehjemmet uanset om de har haft symptomer eller ej. Det betyder, at myndighederne skal op i et helt andet testgear, og før det sker, er det omsonst at tale om planer for genåbning”, siger Faglige Seniorers direktør.

Hvad mener du?

Skal der gennemføres corona-test blandt alle ansatte og ældre i kommunernes ældrepleje? Sig din mening og vær med i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2865352773512982?__xts__[0]=68.ARCo0whVRTD8-ZKZdHAnjyVTM38JYass8nXw5i4wn2R67WDTuhjzt2OpkPPfjWegy2pUXaY5I_oIbjZ_WHem8BzHi2G4Qx1kwblgnyRbqu52ggj5Rfq585569U0nhPPbbNKNdgcXknejBsr1Vw1e7Up_G-FHPMzZvu1IiOxr38J-FNHYuLOh0w5fwlwtX7-ksuP5E-RnZfia2ssROCj55gGtzyDQuOIEww1l_2Ea74nKLkZZ8ZcClaHHGkjilwYu4b1uRoF-nKUQrZhDCTM2QC6JwlQNTs7TOegVcctGRkBG6ucXxsnSX6oCon6kow0Bcbdn1a7r97O68CMrxHRyLPd9JQ&__tn__=-R

Først publiceret: torsdag 16. april 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 10:52

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.