Anni Andersen er frustreret over, at hjemmehjælperne ikke har mundbind, for hun er bekymret for, at de skal tage coronavirus med ind i hendes og sin KOL-syge mands hjem. Privatfoto.

Anni frygter corona-smitte: Hjemmehjælpere går rundt som ueksploderede missiler

Annis hjertesyge og KOL-ramte 86-årige mand får hjælp tre gange om dagen, men hjemmehjælpere bruger ikke mundbind, for de har ikke nogen. "Han vil ikke overleve corona-smitte".

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Henning er lam i hele venstre side efter en blodprop i hjernen. Han skal have hjælp til næsten alt. Hjemmehjælperne kommer tre gange om dagen og giver ham bad, hjælper med at få tøj af og på og børster hans tandprotese.

“Det kan de jo ikke gøre på afstand, men ingen af dem har mundbind på, for de har ikke nogen”, fortæller Anni Andersen på 80 år.

Hjemmehjælperne kommer jo mange steder, og de kan få virus med sig fra andre ældre eller fra en tur i bussen.

Anni Andersen, 80 år og gift med KOL-patient

Den tidligere chefsekretær er frustreret over, at hjemmehjælperne stadig ikke har mundbind, for hun er bekymret for, at de skal tage coronavirus med ind i hendes og mandens hjem.

For selvom de er søde og husker at spritte hænder før og efter de daglige besøg, er den tætte fysiske kontakt uden mundbind en stor risikofaktor.

“Min mand har heldigvis nogle faste hjemmehjælpere, så vi kender som regel dem, der kommer.  Men de kommer jo mange steder, og de kan få virus med sig fra andre ældre eller fra en tur i bussen. Når vi nu ved, at man kan smitte 12-14 dage, før man får symptomer, så burde de jo bære mundbind. De er jo som ueksploderede missiler”, siger Anni.

LÆS OGSÅ: Krav fra seniorer: Alle i ældreplejen skal testes for corona

Klarer ikke at blive smittet

Både Anni og Henning er i risikogruppen. De er begge hjertepatienter, og Henning på 86 år har kun 27 procent lungekapacitet på grund af KOL.

Få de seneste nyheder og råd til seniorer om corona

Gør som over 200.000 andre seniorer.
Få vores gratis nyhedsbrev om corona, pension, tillæg og meget andet. Samtidig deltager du i konkurrencen om brunch for to

Tilmeld nyhedsbrevet her

Indimellem får Henning nogle anfald, hvor han ikke kan få luft. Så behandler Anni ham efter lægens instruktioner.

“Efter mange års erfaring ved jeg, hvad han skal have af medicin. Derfor kan jeg selv hjælpe ham, når han får det dårligt. Det er barskt at skulle tage sig af sin mand på den måde, men det er jo det man gør for den, man holder af”.

Med Annis pleje kan Henning undgå at komme på hospitalet, og det er vigtigt for hende.

Både fordi hun ikke ville kunne besøge ham på sygehuset, men også fordi hun er bange for, at han ikke ville komme hjem igen.

“Han ville ikke kunne overleve, hvis han fik corona”.

LÆS OGSÅ: 67-årige Connie: Jeg dør, hvis jeg bliver smittet

En trist måde at ende sit liv

Parret forlader stort set ikke hjemmet på Amager. Det er for risikabelt. De får bragt varer ud og får ikke andre på besøg end hjemmehjælperne. Tilsammen har de fire børn, men de er spredt ud over Sjælland, så de kommer ikke lige forbi og sludrer gennem vinduet.

“Som jeg ser det, kommer Henning og jeg til at leve isoleret, indtil de er klar med en vaccine. Men det kan jo tage lang tid”, siger Anni.

Hun og Henning har en enkelt gang været ud og sidde på en bænk, men det er svært at komme ud, for Henning sidder i kørestol.

Det føles også utrygt, for når solen skinner, vil alle ud. Derfor går dagene i lejligheden med avislæsning og venten på vaccinen.

“Det er trist at tænke på, at ens sidste år skal gå på den måde”, lyder det fra Anni.

LÆS OGSÅ:Dement hjem fra sygehus smittet med corona: Lise må selv passe sin syge mand

Hvad har du oplevet

Er du også – eller kender nogen – der er glade for hjemmehjælpen, men som er bange for at blive smittet, fordi hjemmehjælperne ikke har mulighed for at bruge ansigtsmaske?

Fortæl om det og deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2867170899997836?__xts__[0]=68.ARBhKBgZVnUp4ZSAciXB-3OIr5fEe1VS-Vf-DqBzDltAe9PAn8hW442meeTZurRcSm9mIkcd2RAR5e6s5oP8ZQq3dwuA772GcFqsE64Be_VJ3xIlVHyW6bQyFOwCcBbMM55v2-vdPiVV_pSg3BBEdCPky7flF6sQHh2YXAtgBlnJICwhziMlO9qjiaLrx0Y9sho0kt60IFkmo1iKJmAc-m1Xysuzq018kD1S9uWgMGIAlMUpdld0N-KSWTbri1ojyYeEXDBGW3NDqAjRGhQOKM6vB2qT_hn2qucyidPnVQzafyxNXu-64QRIZj4YVH68Q2fP8CcZeipzTkOUyUXNVrJKbw&__tn__=-R

 

Først publiceret: torsdag 16. april 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 14:43

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.