"Jeg vil gerne selv testes corona, og jeg er sikker på, at mange af mine kolleger også vil synes, det vil være rart at blive testet", siger sosu-asistent Rie Andersen. Privatfoto.

Sosu-assistenten Rie: Ja tak til flere corona-test i ældreplejen

Mange medarbejdere og ældre er bekymrede for at blive smittet eller viderebringe smitte med corona, fortæller sosu-assistent Rie Andersen.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Både medarbejdere og ældre er mærket af frygten for at blive smittet med coronavirus eller at viderebringe smitte til andre. Den seneste udmelding fra myndighederne om at alle i ældreplejen skal testes, bliver taget positivt imod.

Det vil være rart at blive testet

Rie Andersen, sosu-assistent.

“Jeg vil gerne selv testes for corona, og jeg er sikker på, at mange af mine kolleger også vil synes, det vil være rart at blive testet”, siger Rie Andersen, der arbejder som social- og sundhedsassistent i Helsingør Kommune.

Rie Andersen, der her ses med kollegaen Dorthe (th), arbejder i vosse tilfælde med værnemidler. Test vil være med til at skabe mere tryghed i ældreplejen.

Den 43-årige sosu-assistent har selv mand og børn og ældre familiemedlemmer, som hun skal passe på. Derfor er hun meget opmærksom på, at hun ikke får corona-virus med hjem.

Retningslinjer gælder fra 27. april

I de nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen fremgår det blandt andet:

"Såfremt personale eller borger på plejecenter, bosted, institution m.v. testes positiv, skal det straks vurderes, om der er andre beboere eller personale, der samtidigt bør testes som led i udbrudshåndtering".

Ordination af test ved udbrud kræver ikke ordination af læge.

Sundhedsstyrelsen vil revidere vejledning for forebyggelse af spredning af COVID-19 på plejecentre, bosteder og andre institutioner med specifik beskrivelse af håndtering senest i denne uge (uge 17).

Implementering sker i henhold til lokale forhold, dog med ikrafttrædelse senest mandag 27. april.

“Vi gør alt hvad vi kan for at holde rent derhjemme. Vi spritter for eksempel af og vasker ofte håndklæder. Men det ville også være rart at være sikker. Jeg ville også gerne vide, om jeg allerede har haft det. Jeg har haft nogle meget milde symptomer, men jeg ved jo ikke, om det var corona”, fortæller Rie.

LÆS OGSÅ: NU sættes igang med flere corona-test på plejehjem

Utrygge ældre

En del ældre har sagt nej tak til hjemmehjælp, fordi de er bange for at blive smittet. Test af medarbejderne ville være en tryghed for de ældre, der ellers ikke tør at åbne døren for nogen.

“Vi har mange svenske kolleger hos os, og vores borgere er jo klar over, at man ikke tager samme forholdsregler i Sverige som i Danmark, så det har naturligt nok givet anledning til en del bekymring. Hvis alle blev testet, er jeg sikker på, at de ville tage imod hjælp igen”, siger Rie.

Indtil de nye planer om flere tests bliver realiseret, tager Rie og hendes kolleger alle de forholdsregler, de kan.

“Vi er 500 medarbejdere i ét hus, så alle dem, der kan, arbejder hjemmefra. Vi mødes heller ikke og spiser frokost alle sammen, men fordeler os så højst 10 er samlet på et sted. Vi har også hyret ekstra hænder ind til at gøre rent, for alt fra nøgler til biler bliver sprittet af”.

LÆS OGSÅ: Anni frygter corona-smitte: Hjemmehjælpere går rundt som ueksploderede missiler

Et lille men

Selvom Rie ser frem til muligheden for at blive testet, er der et lille men. Hun er nemlig ikke sikker på, om hun helt kan stole på testresultatet.

Få de seneste nyheder og råd til seniorer om corona

Gør som over 200.000 andre seniorer.
Få vores gratis nyhedsbrev om corona, pension, tillæg og meget andet. Samtidig deltager du i konkurrencen om brunch for to

Tilmeld nyhedsbrevet her

“Jeg har en kollega, der først blev testet negativ og så blev hun testet positiv. Det kan måske give en falsk tryghed. Jeg ville i hvert fald mene, at man skulle fortsætte med at tage samme forholdsregler som nu”.

Alligevel vil hun foretrække at flest muligt testes, for selv med risikoen for fejl, er det bedre end ingenting.

“Det vil i hvert fald gøre det muligt at fange flere smittede, og dermed vil smittespredningen og risikoen for at blive ramt være mindre”, mener Rie.

Skal vi gi’ Rie et like?

Synes du, at Rie og alle andre social- og sundhedsassistenter og andet plejepersonale gør en kæmpeindsats? Så giv dem et like og en hilsen på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2878481292200130?__xts__[0]=68.ARDjB_ay_d8jPds6v5EI-qlBBeXcoT6gN7wunhcxddewpp43hpkB1Zdi-NWKBV8hBrqrU9J6tQ8YART9kbC0ACMOvfIMFo9sDgkm6gFsWjPpi_vFRqh4M9xM0-JLXx8-ZwcsLT4nZEpuah9o4AehBPRpYD_2TBYtJAjTNsz3C5X2Hb4BvNBg__lqjnoC-6An7o4MlODwNqxFeSNaa_so7p4kITva84Hav2ibhckwZzHD08DLeUm_QDUleGhoiW5TA9Sd8qbhqmMcpHk119_Y8YdtNA-E0W04549DL4JJx4K3gNnUnqQNIR5eQ3YYWhtlzUrB9aELBDhT_T2t0-S6HOF1hw&__tn__=-R

Først publiceret: tirsdag 21. april 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 14:47

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.