Mogens Lykketoft

Mogens Lykketoft: Få gang i Danmark efter corona-pandemien

Folketingets tidligere formand Mogens Lykketoft mener, at USA har klaret sig dårligt på grund af en livsfarligt idiotiske præsident. Danmark har derimod klaret sig godt. Se hans bud på, hvordan vi komme videre.

Senest opdateret: tirsdag 1. september 2020

Alle famlede i blinde, da coronaen løb løbsk rundt i verden. Ingen, hverken sundhedsmyndigheder eller politikere, vidste nøjagtigt, hvad de var oppe imod. Derfor blev der reageret meget forskelligt og derfor er konsekvenserne i død, ulykke og økonomiske tab meget ujævnt fordelt i verden.

Danmark har klaret sig suverænt godt, mens store europæiske lande og USA har haft dramatiske dødstal – ikke mindst blandt sundhedspersonalet og på plejehjemmene. USA driver fortsat kaotisk rundt, fordi den livsfarligt idiotiske præsident kræver økonomien åbnet, før sygdommen er under kontrol.

Danmarks statsminister reagerede med større hastighed og handlekraft end sundhedsmyndighederne foreslog. Dét skal nu gøres til et problem fra oppositionspartier, der simpelt hen ikke kan være i deres egen krop af frustration over, hvor godt Mette Frederiksen har håndteret krisen. De vil have en ekspertundersøgelse af regeringens og myndighedernes håndtering og placere skyld og ansvar. Det er en god ide, bare de husker at få med, hvor meget bedre det er gået her end andre steder!

Ret til tidlig folkepension for nedslidte skaber arbejdspladser

Nu er vi i færd med at få åbnet dansk økonomi igen, uden at lukke op for ny smittespredning. Vi står tilbage med mange arbejdsløse og større statsgæld. Vi kan ikke løse begge problemer samtidig. Hvis vi hurtigt skal nærme os fuld beskæftigelse igen, kræver det, at staten de nærmest kommende år pumper endnu mere købekraft ud, selv om det i første omgang betyder at gælden stiger.

Vi skal styrke sundhed, uddannelse, ældreomsorg og børnepasning og forbedre økonomien for folke- og førtidspensionister efterlønnere, arbejdsløse og lavtlønnede – og at gennemføre ret til tidligere folkepension for de nedslidte. Det skaber arbejdspladser og mindsker uligheden.

Sæt fart på den grønne omstilling

Den store kunst bliver også at forhindre, at coronakrisen kommer til at bremse indsatsen mod klimaforandringen.

Når vi alligevel skal bruge en masse ekstra statspenge på at få folk i arbejde og holde hånden under beskæftigelsen, så skal det forvandles til en gylden chance for at sætte endnu mere fart på virksomhedernes grønne omstilling.  Vi skal have en grøn skattereform, der øger skatten på udledning af CO2 og bruger pengene fra denne afgift til at lette økonomien for folk med lav indkomst OG for virksomheder, der har brug for særlig bistand til at nedbringe deres CO2-udslip.

Først publiceret: tirsdag 2. juni 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 1. september 2020 kl. 15:30

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.