Finanslov i skyggen af corona

Regeringen lover, at pengene følger med, når der i disse år bliver flere ældre ude i de enkelte kommuner. Samtidig afsættes der penge til et kompetenceløft af ældreplejen. Faglige Seniorer modtager finansloven med behersket optimisme.

Senest opdateret: tirsdag 10. november 2020

Regeringens udspil til ny finanslov kommer i skyggen af coronakrisen. Og skyggen er lang, hvis man skal tro finansminister Nicolai Wammen. Han fastslår, at det lige nu først og fremmest handler om at få Danmark godt igennem krisen.

“Vi vil sætte gang i dansk økonomi efter coronakrisen og vi skal sikre, at sundhedsvæsenet er rustet til at håndtere corona. Dermed er det også en helt anderledes finanslov, end vi er vant til. Der er færre penge til andre initiativer på grund af coronakrisen”, siger finansministeren.

Vi vil sætte gang i dansk økonomi efter coronakrisen.

Nicolai Wammen, finansminister

Faglige Seniorer modtager finansloven med behersket optimisme og forståelse for, at det ikke er de store armbevægelsers tid.

“Det nytter ikke at hidse sig op. Coronaen har fundamentalt ændret dagsordenen, men det lader desværre til at der er der er flere både politikere og organisationsfolk, som allerede har glemt det”, siger Faglige Seniorers landsformand, Ole Ibsen.

“Jeg glæder mig over, at regeringen fortsat prioriterer penge til den såkaldt demografiske udvikling, altså det at vi bliver flere ældre, og at vi kan fastholde serviceniveauet”.

Finanslov 2021: Det foreslår Faglige Seniorer

  1. Ny national plejecenterstrategi.
  2. Krav om yderligere 5.000 plejeboliger.
  3. Lempelse af modregning i ægtefællers arbejdsindkomst i folkepension.
  4. Ny velfærdslov, der sikrer den demografiske udvikling.
  5. Gennemførelse af Seniortænketankens anbefalinger.
  6. Fradrag for at gøre egen bolig ældre-egnet.

Økonomiaftalerne med regionerne og kommunerne giver i 2021 et løft til velfærden på 1,5 milliarder kroner i kommunerne og godt 1,3 milliarder kroner i regionerne.

Ifølge Finansministeriet giver det mulighed for at dække den demografiske udvikling, ansætte flere velfærdsmedarbejdere og udvikle kernevelfærden til gavn for borgerne.

Samtidig ønsker regeringen understøtte et løfte af kvaliteten i den kommunale hjemmepleje gennem uddannelse af medarbejderne. Der afsættes 200 mio. kr. årligt i 2021 og 2022 til området.

“Det er jo ikke nogen herregård, men regeringen kan sagtens styrke værdigheden i ældreplejen alligevel. Faglige Seniorer ønsker en ny national plejecenterstrategi, som skal gå på to ben. Først og fremmest skal der skabes gennemsigtighed, sådan at beboere og deres pårørende til enhver tid ved, hvor de kan klage, hvis de oplever at plejehjemmet svigter. Flere steder har man en borgerambassadør eller ombudsmand, og det er en rigtig god ordning”.

“Det andet ben handler om en tydeligere ansvarsplacering. Det kan godt være, at vi skal omdanne alle plejehjem til selvejende institutioner med bestyrelser, der kan hyre og fyre lederen. Det vil tydeliggøre ansvaret og sikre større nærhed til borgerne. Men det er også vigtigt, at kommunalpolitikerne er deres ansvar bevidst, for omsorgssvigt i ældreplejen falder i sidste ende tilbage på dem, fordi de ikke har opbygget systemer, der i tiden opfanger at tingene skrider”, siger Ole Ibsen.

Du kan downloade regeringens udkast til finanslov her.

Først publiceret: mandag 31. august 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 10. november 2020 kl. 14:49

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.