Den 18-årige sigtede fra den københavnske vestegn blev anholdt hos en ældre mand i Virum. Han er sigtet for ved hjælp af den ældre mands NemID og kontooplysninger at have bedraget ham for over en million kroner.

18-årig falsk politimand: Stjæler halvanden million kroner fra ældre

18-årig udgav sig for at være politimand og franarrede ældre halvanden million kroner. Han blev anholdt på fersk gerning hos 87-årig, der havde givet ham NemID.

Senest opdateret: tirsdag 10. november 2020

En 18-årig mand fra den københavnske vestegn er sigtet for at udgive sig for at være politibetjent og franarre ældre over en million kroner.

Den 18-årige blev anholdt på fersk gerning hos en ældre mand på 87 år i Virum, som han havde fået til at udlevere NemID. I et grundlovsforhør erkender den 18-årige forholdet.

Politiets afhøring af den ældre mand samt beviser fundet på adressen har vist, at den sigtede gennem det seneste halve år ugentligt har indfundet sig hos manden, hvor den 18-årige oplyste, at han var politibetjent og var i gang med at efterforske en sag om økonomisk kriminalitet.

Den ældre mand havde derfor givet den falske betjent adgang til sine oplysninger og sin computer.

På den måde har den 18-årige over de seneste seks måneder kunnet franarre den ældre mand over halvanden million kroner.

I sagen sigtes han desuden for at forsøge at få en 82-årig mand fra Virum til at overføre 250.000 kroner, skriver Ekstra Bladet.

Den 18-årige er tidligere dømt for lignende kriminalitet.

Politiet: Flere tilfælde af bedrageri

Anholdelsen og fængslingen af den unge mand fra Vestegnen sker, efter at Nordsjællands Politi gennem den seneste uge har modtaget flere uafhængige anmeldelser fra borgere.

Borgerne har modtaget telefonopkald fra en mand, som udgav sig for at være politibetjent, der som led i en efterforskning om økonomisk kriminalitet havde brug for at få oplyst borgernes personlige informationer – herunder NemID-oplysninger.

“Ifølge vores oplysninger har den formodede gerningsmand også forsøgt sig flere andre steder de seneste dage, så vi har en formodning om, at flere tilfælde af bedrageri enten allerede har eller kunne have fundet sted, hvis ikke vi havde fundet frem til den nu anholdte”, fortæller politikommissær i Nordsjællands Politi Henrik Sejer.

Den 18-årige blev i dag varetægtsfængslet i 4 uger, mens politiet nu efterforsker videre i sagen. Varetægtsfængslingen sker på baggrund af, at den formodede gerningsmand tidligere er dømt for lignende forhold samt en formodning om, at der er en medgerningsmand på fri fod.

Især gået ud over ældre

I følge politiet har den 18-årige især forsøgt at bedrage ældre borgere.

“For at få belyst sagen i videst muligt omfang opfordrer vi derfor til, at borgere, som for nylig enten selv er blevet udsat for noget lignende, eller som er pårørende til ældre borgere, hvor der er mistanke om, at de kan være blevet bedraget, kontakter os”, siger Henrik Sejer.

Politiet kan kontaktes på  telefonnummer 114.

Sådan undgår du tricktyveri i hjemmet

Du skal være opmærksom, hvis for eksempel en eller to personer ringer på døren og beder om hjælp eller siger, at de kommer fra hjemmeplejen eller for at aflæse el, og beder om at komme ind.

Tag følgende forholdsregler, så du undgår tricktyveri.

Vær opmærksom og lav faste aftaler

  • Luk kun nogen ind du kender (for eksempel familie og naboer) eller har en fast aftale med (hjemmeplejen, viceværten eller aflæsning af elmåler).
  • Kender du dine naboer, kan i hjælpe med at holde øje og passe på hinanden.
  • Aftal nabohjælp med dem, der bor omkring dig.

Sikkerhed når du får besøg

  • Kig i dørspionen før du lukker nogen ind.
  • Brug en sikkerhedskæde og luk aldrig døren helt op før du ved, om det er en person, du kender eller har en aftale med.
  • Har du ikke dørspion eller sikkerhedskæde på din hoveddør, anbefaler vi at få det monteret. Indtil da - brug eventuelt en kileformet dørstopper, når du lukker op for fremmede.
  • Hvis du bor alene, kan du overveje kun at skrive dit efternavn på dørskiltet.

Omtanke i hverdagen

  • Taske, pung og mobiltelefon bør ikke ligge frit fremme.
  • Lad være med at have for mange kontanter hjemme.
  • Betal dine regninger gennem Pengeinstitutternes Betalingsservice (PBS) eller på netbank.
  • Gem smykker og andre værdier væk, når du ikke bruger dem.

(Kilde: Det Kriminalpræventive Råd)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Først publiceret: torsdag 15. oktober 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 10. november 2020 kl. 14:46

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.