Ekspertens 10 gode råd mod forstoppelse
Mange seniorer lider af forstoppelse, men der er nemme råd at hente, så du kommer af med det hele.
Senest opdateret: tirsdag 22. december 2020
Gerd Johnsen på 67 er specialsygeplejerske SD og har mere end 40 års erfaring med alle former for afføringsproblemer. Hun har arbejdet med forstoppelse, diarré og ufrivillig afføring på sygehuse, i kommuner og i sin egen private praksis.
”Folk går i flere år med problemet uden at få den rette hjælp. Nogle af dem jeg taler med, har haft problemet i 20 eller 30 år,” siger Gerd Johnsen, som er forfatter til bogen ”Fra ende til anden – Bogen til dig med afføringsproblemer”.
Afføring har lav status
En af grundene til, at folk lider af afføringsproblemer i årevis er, at det er tabu og et emne med lav status, mener Gerd Johnsen, som har talt med tusindvis af mennesker med afføringsproblemer.
”Afføring er der smittefare ved, derfor tager vi helt naturligt afstand. De fleste bryder sig ikke om at tale om afføring, men alle vil gerne have et succesfyldt toiletbesøg. Men desværre er det ikke noget, som læger og apoteker går så meget op i,” forklarer Gerd Johnsen. ”Det er derfor, at jeg brænder sådan for at hjælpe folk. Afføringsproblemer er et ikke et menneskeligt vilkår. Det kan behandles.”
Hvis maven ikke fungerer, går det ud over din energi og velfærd. Du kan få ondt i maven, hovedpine og miste energien.
”Det skyldes, at de nervetråde, som få tarmsystemet til at arbejde går på højtryk ved forstoppelse – og når de gør det, så nedsætter de nervetråde samtidig hjerte-lungefunktionen. Mange mennesker med hård mave kan have flere kilo afføring i tarmen, kommer de af med afføring lettest trykket og de får energi til hjerte-tarmfunktion igen” forklarer Gerd Johnsen.
Mange seniorer har problemer med afføringen
”Problemer med afføringen stiger med alderen. Når man bliver senior sker der måske ændringer i kosten og aktivitetsniveauet. Det kan også være, at man drikker for lidt,” siger Gerd Johnsen. ”Men med alderen får vi også flere sygdomme og mere medicin. Det kan påvirke tarmsystemet. Blandt andet KOL-patienter kan være i risiko for at få forstoppelse. På grund af deres sygdom mangler de energi til at bevæge sig og medicinen kan også forværre problemet.”
Gerd Johnsen giver her gode råd til dig, der lider af hård mave.
1. Brug din sunde fornuft. Lyt til din krop.
Hvis du kan mærke, at du skal på toilettet, så gør det med det samme.
Får du hård mave kortvarigt, skal du prøve med sveskeblommer og en gåtur.
Spis regelmæssigt. Du skal have 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider hver dag, hvis du vil holde din mave i gang.
2. Spis fiber – men pas på med kerner
Spis gerne flere fibre, men husk at fibre ikke er det samme som kerner. Det er brød med fuldkorsmel. Det vil sige kerner, som er malet som for eksempel rugmel.
Mange får det bedre bare ved at skifte til sønderjysk rugbrød.
Stenalderkost og mange kerner kan nemlig giver problemer med maven, fordi kernerne kan lægge sig i udposninger i tarmen.
”Jeg kan ikke finde belæg for at kerner er sundt. De smager godt og ser godt ud i brødet, men man skal ikke spise dem for tarmens skyld. Til gengæld er fuldkornsmel sundt. Stenalderfolket har slet ikke spist kerner. De malede kornet med håndkraft, så du kan springe hele kerner over med god samvittighed,” siger Gerd Johnsen.
3. Tag majsprøven
Passagetiden for vores afføring er gennemsnitligt 24 timer. Det er den tid, som det tager fra du spiser noget, til det kommer ud som afføring.
Hvis du vil undersøge, hvor lang din passagetid er, kan du tage majsprøven.
- Køb en dåse hele kogte majs
- Tag 2 spiseskefulde hele kogte majs – synk dem hele
- Skriv tidspunktet for indtagelsen ned
- Hav store klare plasticposer klar til at lægge ned i toilettet, hver gang du har afføring efter du har spist majsene
- Tag pose med afføring op fra toilettet, og tjek din afføring for hele majs. De ses tydeligt i afføringen, som små gule klumper
- Når du ser majs i afføring – skriver du tidspunktet ned og slutter med tidspunktet for de sidste majs.
- Tjek op på, hvornår du indtog majsen, så har du din passagetid i timer.
4. Drik mindst 1 ½ væske om dagen
Du skal drikke 1 ½ liter væske om dagen. Alt tæller også mælk, suppe og kaffe. Skriv alt, hvad du drikker ned i et par dage, måske opdager du, at du slet ikke drikker nok.
Har du hård mave, så prøv at sæt væsken op til 2 ½ liter.
Er du tør i munden, drikker du måske for lidt.
”Slimhinder starter i munden og fortsætter helt ned i mavesækken og i tarmen til anus. Din slimhinde bliver udskiftet på 4-7 dage, og derfor er det vigtigt, at kredsløbet kører godt, så cellerne kan hjælpe med at udskifte slimhinden. Har du mundtørhed har du måske også tørre slimhinder i hele tarmsystemet. Det skyldes ofte væskemangel, men også åreforkalkning, medicin eller at du er inaktiv,” forklarer Gerd Johnsen.
5. Hold din krop i gang
Forstoppelse kan skyldes, at du ikke bevæger dig nok.
En god gåtur hver dag, kan gøre underværker for dit tarmsystem.
”Bevægelse får dit blodkredsløb til at kører bedre. Det stimulerer dit nervesystemet og dine celler får ilt og byggematerialer, samtidig med at affaldsstofferne bliver udskilt” forklarer Gerd Johnsen. ”En daglig gåtur er nok. Det er ikke nødvendigt med hård motion.”
6. Toiletvaner
Din krop fungerer bedst, hvis du har toiletrutiner.
Hvis det ikke sker af sig selv, så sæt dig på toilettet 30 minutter efter morgenmaden. Det er det tidspunkt, hvor kroppen normalt vil skille sig af med afføringen. Pres ind imellem kortvarigt og vurdere om du kan fremkalde afføringstrang.
Registrer din afføring i et skema, hvis du har afføringsproblemer.
7. Sid rigtigt på toilettet
Om Helpii
Helpii er en helt ny hjemmeside med online hjælp til seniorer.
I en række videoer får du hjælp til problemer med afføring, vandladning og balancen.
Hjemmesiden er ny, derfor vil udviklerne bag hjemmesiden meget gerne høre, hvad du synes om den hjælp, du kan få.
Det er helt gratis at være med.
Du opretter en bruger med din mailadresse på www.helpii.dk og kan straks få gode råd om dit problem.
Efter en uge modtager du en mail med et spørgeskema med 10 spørgsmål, som det er frivilligt at besvare. Der bliver trukket lod om to oplevelsesgavekort på 500 kr. blandt dem som besvarer spørgeskemaet.
I tusindvis af år har vi siddet på hug, når vi skulle af med vores afføring. En normal tømning skal tage 6 sekunder og ikke være en kamp.
Måske skyldes din forstoppelse, at du ikke sidder rigtigt på toilettet. For nogle af de patienter, Gerd møder, er en ny siddestilling alt, der skal til for at få løst problemet.
Nogle toiletter kan være for høje. Det er de for eksempel i mange ældreboliger.
Sid midt på toilettet.
Du skal sidde, så dine fødder er på gulvet. Læn dig forover, så dine lår kan støde op mod maven. Kan du ikke det, skal du have en skammel til dine fødder.
Prøv evt. med en opvaskebalje eller lignende, inden du køber en skammel.
Se en video på helpii, hvor du kan se, hvordan du skal sidde.
8. Brug afføringsmidler
Afføringsmidler er brugt i mere end 2.000 år. Det hjælper mange at drikke sveskesaft inden sengetid. Det er et naturligt afføringsmiddel.
Har du en kronisk forstoppelse, er det vigtigt at finde årsagen for eksempel ved at bruge majsprøven og via screening af årsag til afføringsproblemer på Helpii.
De fleste med kronisk forstoppelse har også god gavn af afføringsmidler fra apoteket. For nogle kan det være dyrt eller pinligt at købe afføringsmiddel, men det er meget vigtigt at få det rette afføringsmiddel til din type af forstoppelse.
Afføringsmiddel er ofte håndkøbsmedicin, men tal med din læge om at få en recept – hvis det er længerevarende varighed.
9. Massér dine tarme
Det kan være en hjælp at massere tyktarmen, så der kommer gang i tarmen.
Se en video på helpii og lær, hvordan du nemt masserer din mave, så der kommer gang i tarmen.
10. Tal med din læge
Gå ikke rundt med problemerne alene. Tal med din læge.
Det er især vigtigt, at du kontakter lægen, hvis din afføring ændrer sig.
Er der en ændring over 14 dage i mønsteret eller konsistensen, så er det tid til at tale med din læge. Det kan være tegn på sygdom.
Om Gerd Johnsen
Gerd Johnsen har 40 års erfaring med alle former for afføringsproblemer, såsom forstoppelse, diarré og ufrivillig afføring på sygehuse, i kommuner og privat praksis. 30 år med ugentlig telefonrådgivning for patienter i alle aldre med afføringsproblemer.
I mange år har hun arbejdet på mavetarmkirurgisk afdeling bl.a. som stomisygeplejerske, samt på medicinske og onkologiske afdelinger.
Gerd giver også gode råd om afføring på hjemmesiden Helpii, hvor en række videoer giver gode råd til seniorer.
Gerd er forfatter til bogen "Fra ende til anden"
Først publiceret: torsdag 12. november 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. december 2020 kl. 15:05