Jo tidligere diagnosen stilles, desto større er chancen for at undgå komplikationer som hjertekarsygdomme eller nerveskader.

Tissetrang, træthed og tørst? 8 tegn på diabetes du ikke må ignorere

Omkring 100.000 danskere har type 2-diabetes uden at vide det. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på nogle af de tidlige symptomer - for at undgå mere alvorlige komplikationer på sigt.

Senest opdateret: tirsdag 15. april 2025

De første tegn på diabetes-2 kan komme snigende over flere år, hvilket gør det svært at mærke dem.

Måske opfattes forandringerne som almindelig aldring – eller skavanker, du lærer at leve med, og derfor ikke tænker videre over, at der kan være noget alvorligt galt.

Symptomerne på diabetes skyldes et forhøjet blodsukker – altså at der er mere sukker i blodet end normalt.

Her er 8 symptomer, du skal være opmærksom på

1 Du tisser mere

Tisser du mere end normalt? Når der er for meget sukker i blodet, forsøger kroppen at komme af med det, ved at nyrerne danner en større mængde urin.

Om Jane Kudsk

Jane Kudsk er medstifter af Triba, Danmarks første naturlige behandling af type 2-diabetes, baseret på lægefaglig viden og førende international forskning.

Hun har en kandidatgrad i fødevarevidenskab med speciale i human ernæring og er uddannet madmentor.

Jane er særligt optaget af det psykologiske og følelsesmæssige ved spisning og har siden 2016 hjulpet hundredvis af mennesker med at sænke deres blodsukker og reducere medicinforbrug gennem ændring af kostvaner.

Hun er efterspurgt foredragsholder inden for naturlig behandling af diabetes og forfatter til bogen “Spis dig fri for type 2-diabetes”

Nyhedsbrevets læsere kan få 12% rabat på bogen ved at bruge rabatkoden Faglige12

Læs mere om Jane og Triba på Triba.dk

Det medfører, at man tisser mange flere gange – både i løbet af dagen og om natten – og i større mængder end normalt.

2 Du er konstant tørstig

Er du tørstig hele tiden? Hvis du ofte føler konstant tørst og drikker meget mere væske end normalt, kan det hænge sammen med øget urinproduktion, som får kroppen til at mangle væske.

Hvis du pludselig er begyndt at drikke mange liter om dagen, kan det være et tegn på diabetes.

3 Det klør

Oplever du kløe og tør hud? Kroppen kan blive dehydreret på grund af den øgede mængde urin.

Tør og kløende hud, især på følsomme dele af kroppen, som kønsdele, armhuler, i hudfolder og mellem tæerne, kan være et tegn på diabetes.

4 Du har infektioner i hud og slimhinder

Bakterier og svampe elsker sukker og lever godt af den forhøjede mængde sukker i urin, sved og spyt.

Blærebetændelse og svamp i skridtet og andre steder på kroppen kan derfor være et symptom på diabetes – for både kvinder og mænd.

5 Dit syn er blevet dårligere

Oplever du synsproblemer? Når forhøjet blodsukker dehydrerer kroppen, kan det også påvirke øjnene. Du får sværere ved at fokusere og skifte fokus, når du fx kigger op fra en bog.

På lang sigt kan nerveskader også ødelægge synet.

6 Du har føleforstyrrelser

Efter lang tid med forhøjet blodsukker begynder de små nerver at tage skade. Det kan føre til smerter eller følelsesløshed i hænder, fødder og ben.

Det kan føles som om ens fødder sover, eller i værste fald kan man slet ikke mærke fødderne.

7 Du er hele tiden træt og sulten

Er du konstant sulten og energiforladt? Du kan blive rigtig træt, fordi kroppen hele tiden er på overarbejde. Cellerne er stressede, fordi de er ved at drukne i sukker, og immunforsvaret arbejder på højtryk.

Det høje blodsukker får insulin til at stige, som kan øge appetitten og gøre dig mere sulten.

8 Dine sår heler langsomt

Huden bliver mere tør, og det begynder at klø. Svamp og infektioner har gode vilkår. Nervebanerne er beskadigede. Alt sammen gør, at sår på huden har svært ved at hele.

Hvis sårene er på fødderne, kan de endda være svære at mærke på grund af føleforstyrrelser. I værste fald kan sådanne sår føre til at tæer, fødder eller ben må amputeres.

Oplever du symptomer?

Hvis du genkender et eller flere af disse symptomer, bør du tale med din læge.

Det betyder ikke nødvendigvis, at du har diabetes, men det er vigtigt at få det undersøgt og få målt dit blodsukker.

Jo tidligere diagnosen stilles, desto større er chancen for at undgå komplikationer som hjertekarsygdomme eller nerveskader.

Det er hårdt at få konstateret diabetes. Men husk – det er bedre at vide det, for det giver dig mulighed for at gøre det, der skal til, for at få det bedre og undgå mere alvorlige følgesygdomme.

Har du fået diagnosen diabetes 2 eller har prædiabetes og har brug for vejledning til, hvordan du får dit blodsukker i balance? Du er altid velkommen til at kigge forbi Tribas hjemmeside, hvor jeg og mit dygtige team af diætister og læger er klar til hjælpe at dig godt på vej.

Ingen symptomer? Du bør stadig være opmærksom

Du kan godt have type 2-diabetes uden at mærke nogen symptomer overhovedet. Det er en af grundene til, at så mange mennesker går rundt med diabetes uden at vide det.

Vi ved at risikoen for type 2-diabetes stiger med alderen, og derfor er det en god idé at få tjekket dit langtidsblodsukker cirka  en gang om året.

 

Først publiceret: tirsdag 8. april 2025
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 15. april 2025 kl. 09:48

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Dette felt er skjult, når du får vist formularen
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.