Denne SMS har mange modtaget på mobilen. Klikker du på linket, kan du blive franarret oplysninger, der kan bruges til kriminalitet og koste dig penge. Men nogle andre har været der før dig.

Kriminelle sender falsk SMS: Men så skete dette

Falsk SMS om indkaldelse til vaccination eller testsvar rammer lige nu masser af telefoner.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Er du blandt de mange danskere, der har modtaget en SMS, der ser ud til at være en besked fra Statens Serum Institut.

Og som opfordrer dig til at klikke på et link for at få yderligere oplysninger om det, der måske er et svar på en prøve for covid-19 eller en indkaldelse til vaccination.

Så tryk ikke på linket.

Bank: Det er svindlere

Det er bedrag. Sådan lyder advarslen blandt andet fra Sydbank.

”Pas på, der er tale om et bedrag, hvor svindlerne forsøger at franarre intetanende borgere personlige oplysninger til brug for økonomisk kriminalitet,” lyder det fra afdelingschef i Sydbank, Malene Morsing.

Men heldigvis for kunderne og dig – og til ugunst for de kriminelle: Nogle andre har allerede trykket på linket – og det var ikke hvem som helst.

Der begås overtrædelser af straffeloven

Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center har nemlig via linket i SMS’en lukket adgangen til den hjemmeside, hvor de kriminelle skulle have lokket de intetanende modtagere af SMS’en hen.

På de kriminelles webadressen til de kriminelles hjemmesider står der nu: “STOP”.

”Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) har blokeret den hjemmeside, som din browser har forsøgt at få kontakt med, da der er grund til at antage, at der fra hjemmesiden begås en overtrædelse af straffeloven, som har baggrund i eller sammenhæng med covid-19-epidemien i Danmark,” står der på hjemmesidens adresse www.covid19-prover.info

”Hjemmesiden er blokeret på baggrund af en kendelse fra retten. Hvis politiet har truffet beslutning om blokering af hjemmesiden, bliver beslutningen inden 24 timer fra blokeringen iværksættelse forelagt for retten,” hedder det videre.

Rigspolitiets advarsel på hjemmesidens link

Sådan vil kriminelle narre dig

Ifølge Sydbank har det været det de kriminelles hensigt, at modtagerne af de falske SMS’er via linket i SMS’en blev ledt ind på hjemmesiden, hvor de så opfordres til at logge ind med NemID og password.

Derefter aktiveres telefonens kamera og man bliver nu bedt om at tage et billede af sit nøglekort.

Herefter har sms-svindlerne de oplysninger, som er nødvendige for at gennemføre forskellige former for misbrug og økonomisk kriminalitet, for eksempel til at overføre store beløb fra din bankkonto.

Advarsel: Opgiv ikke oplysninger

Sydbank oplyser og advarer:

Opgiv aldrig personlige oplysninger eller oplysninger om NemID til andre. Ingen myndigheder, bank eller andre seriøse aktører vil afkræve disse oplysninger på opfordring i en sms, e-mail eller på anden vis, for eksempel i telefonen.

Har du allerede opgivet dine personlige data, skal du hurtigst muligt kontakte din bank og sørge for at få spærret den/de konti eller det/de betalingskort, du har afgivet oplysninger om.

Hvad mener du?

Synes du, at politiet er hurtige nok til at forhindre cyber-kriminalitet? Kom med din mening på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

Du hæfter for misbrug af dit kort

Det er som udgangspunkt udstederen af dit betalingskort, der hæfter ved andres misbrug af det. Du kan i nogle tilfælde skulle betale en del af misbruget selv.

Du kan komme til at hæfte med op til 8.000 kroner, hvis udstederen af kortet kan godtgøre, at den personlige sikkerhedsforanstaltning, fx din PIN-kode, er anvendt og:

  • du ikke har givet besked til udstederen/din bank snarest muligt efter, at du har opdaget, at betalingskortet er bortkommet, eller at andre har fået kendskab til koden til kortet
  • du selv har oplyst koden til den, der har misbrugt kortet
  • du har opført dig så uansvarligt, at man mener, at du selv har gjort misbruget muligt

Du hæfter ubegrænset, hvis banken eller udstederen af dit betalingskort godtgør, at du har givet PIN-koden/SMS-koden til misbrugeren, og du var eller burde være klar over, at det ville indebære en risiko for misbrug. Denne situation opstår dog meget sjældent.

Du kan læse mere om misbrug af betalingskort her

 

Først publiceret: fredag 8. januar 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 16:41

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.