I gennemsnit er der i landets kommuner sparet 3.941 kroner pr. ældre over 75 år. Faglige Seniorer finder udviklingen skræmmende.

Kommuner sparer: Ældre går glip af tusindvis af kroner

Ekstra midler går uden om de ældre. 88 kommuner har brugt færre penge på ældreområdet i 2023. Faglige Seniorer: Kæmpe svigt.

Senest opdateret: søndag 28. april 2024

Selv om regeringen har sendt flere penge ud til kommunerne til at dække udgifter til flere ældre, så viser nye tal, at 88 ud af landets kommuner i stedet bruger færre penge på ældreområdet.

Det viser beregninger fra mediet NB-Ældre.

Kun 10 ud af 98 kommuner har brugt flere penge pr. ældre i alderen 75+ årige i 2023 sammenlignet med 2022.

Resten har brugt færre penge.

I gennemsnit er der sparet 3.941 kroner pr. ældre i aldersgruppen på landsplan.

Specialiseret socialområde suger pengene

I følge Kommunernes Landsforening (KL) er de penge, som kommunerne fik med økonomiaftalen for 2023 til at dække udgifterne, når der kommer flere ældre og børn, blevet brugt på det specialiserede socialområde.

”For femte år i træk ser vi udgifterne på det specialiserede socialområde stige kraftigt. Det har kun kunnet lade sig gøre, fordi kommunerne har flyttet midler fra andre velfærdsområder. Det kan vi ikke blive ved med. Efter mange år, hvor væksten er sket på de specialiserede områder, er der behov for at styrke de almene velfærdstilbud. Dét skal vi drøfte i årets økonomiforhandlinger,” siger KL’s formand Martin Damm.

Disse kommuner sparer på ældre

I følge beregningerne fra NB-Ældre er der syv kommuner, der har sparet over 8.000 kroner pr. ældre i aldersgruppen 75+ årige fra 2022 til 2023.

Det drejer sig om blandt andet Vordingborg Kommune, der har sparet 12.411 kroner pr. ældre i aldersgruppen, hvilket delvist skyldes et meget stort merforbrug i 2022.

Derudover har København sparet 11.065 kroner pr. ældre, Læsø 9.887, Albertslund 9.170, Lyngby-Taarbæk 8.582, Slagelse 8.330 og Ringsted 8.246.

I den modsatte ende af skalaen, er der også kommuner, der har tilføjet flere penge.

Øverst står Fanø Kommune, som har tilført 8.625 kr. pr. ældre i aldersgruppen, Herlev har tilført 3.941 og Høje-Taastrup 3.611.

Samme tendens

Laver man præcis samme beregning, men med aldersgruppen 67+ årige, vil man se samme tendens med færre penge til de ældre, selvom besparelsen er mindre pr. borger, fordi der naturligvis er flere borgere i den udvidede gruppe.

“Ved de beregninger vil man se, at besparelsen på landsgennemsnittet er 916 kroner pr. ældre i alderen 67+, og der vil i alt være 67 kommuner, der sparer og 31 kommuner, der har tilføjet penge.”

Vordingborg og København vil stadigvæk være dem, der har sparet mest og Fanø, Høje-Taastrup og Herlev vil være de kommuner, der har tilføjet mest, skriver NB-Ældre.

Faglige Seniorer: Kæmpesvigt

Hos Danmarks næststørste ældreorganisation Faglige Seniorer betegner landsformand Mette Kindberg kommunernes besparelser på ældreområdet som en “kæmpesvigt”.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

“Det er skræmmende, at så mange kommuner svigter de ældre. Vi har tidligere advaret om, at tilskuddene fra fra staten til den demografiske udvikling – herunder flere ældre – ikke bliver ikke anvendt efter hensigten. Kommunerne råber højt om, at der ikke er penge nok til de ældre, og når de så får pengene, bruger de midlerne på andre områder,” siger Mette Kindberg.

Hun finder det urimeligt overfor de ældre, der efter et langt arbejdsliv har brug for kommunal pleje og omsorg.

“De ældre har bidraget til at opbygge vores velfærdssamfund, og så er der ikke penge til dem, når de har det svært og har behov for hjælp til rengøring, personlig pleje og omsorg. Det kan vi ikke være bekendt,” siger hun.

Billeder af ældre uden fornøden hjælp

Mette Kindberg ærgrer sig over, at kommunerne ikke lever op til deres ansvar.

“Hvorfor er der ingen kontrol med at pengene bliver brugt til det formål de bliver givet? Skal vi til igen at have billeder af ældre, der ikke får den fornødne hjælp, inden der sker noget på området i forhold til kommunernes dispositioner,” siger Mette hun og tilføjer, at ikke alle ældre har familie, naboer eller pårørende, der overtager den rolle, hvor kommunen svigter.

Landsformanden frygter også, at en ny ældrelov kan få en krank skæbne, hvis kommunerne ikke lever op til forventningerne om mere og bedre omsorg i plejesektoren.

Hvad mener du?

Hvad er din holdning til, at 88 ud af landets 98 kommuner har sparet på ældreområdet i 2023?

Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: onsdag 24. april 2024
Artiklen er sidst opdateret søndag 28. april 2024 kl. 17:44

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.