"Det grænser til ansvarsforflygtigelse, at man undlader at gøre noget ved manglen på plejepersonale her og nu,” siger Mette Kindberg. landsformand for Faglige Seniorer.

Seniorer i skarp kritik af økonomiaftale: Svigter plejen af ældre

Chokerende at regering og kommuner i ny økonomiaftale ikke tager konkrete initiativer til at gøre noget ved manglen på kvalificeret arbejdskraft i ældreplejen, lyder det fra Faglige Seniorer.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

Ældreplejen i landets kommuner står overfor gigantiske udfordringer med mangel på plejepersonale. Fremskrivninger viser, at der i 2030 alene vil mangle op mod 17.000 SOSU’er.

Derfor overrasker og chokerer det Danmarks næststørste ældreorganisation Faglige Seniorer, at regeringen og Kommunernes Landsforening i den netop indgåede økonomiaftale ikke tager fat i de kæmpemæssige udfordringer, ældreplejen står overfor.

FOA: Mindre velfærd

Fagforeningen FOA mener ikke, at pengene følger med udgifterne i økonomiaftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening.

Aftalen løfter den kommunale serviceramme med 2,4 milliarder kroner i 2024. Men kommunerne har allerede udækkede prisstigninger på 1,9 milliarder kroner, skriver FOA i en pressemeddelelse.

"Økonomiaftalen giver i virkeligheden kun en halv milliard til mere service, og det slår ikke til, når vi ved, at demografien - det, at vi bliver flere børn og ældre - i sig selv koster 1,25 milliarder, så det betyder, at borgerne kan se frem til mindre velfærd næste år," fastslår FOA's næstformand Thomas Enghausen.

”Allerede i dag er der kommuner, som slet ikke kan få personale til ældreområdet eller få økonomien til at hænge sammen. Men det eneste aftalen adresserer er en analyse af forbruget af vikarer i kommunerne. Det er simpelthen ikke godt nok,” siger Mette Kindberg, der er landsformand for Faglige Seniorers over 260.000 medlemmer.

Problemer vokser sig større

I sidste års økonomiaftale mellem regeringen og kommunerne var der ellers enighed om at se på forskellige løsningsmuligheder i forhold til at fastholde og rekruttere arbejdskraft i ældreplejen.

Nu er der gået et år og problemerne har vokset sig endnu større, lyder det fra Faglige Seniorer.

”Det grænser til ansvarsforflygtigelse, at man undlader at gøre noget ved den største udfordring for den borgernære velfærd. Resultatet er at man kommer til at bruge endnu flere penge på dyre vikarløsninger,” siger Mette Kindberg.

Forbedre arbejdsmiljø

Resultaterne af de mange forsøg, der allerede nu er i gang i kommunerne, peger på store problemer med kvaliteten af servicen, påpeger Mette Kindberg.

”Dertil kommer, at der er et stærkt behov for at forbedre arbejdsmiljø og arbejdsglæde.”

”Der er ikke tid til at afvente regeringens nye ældrelov eller en total omlægning til at arbejde i tværfaglige teams,” siger Mette Kindberg.

Brug en milliard kroner på uddannelse

Derfor opfordrer Faglige Seniorer regeringen og de kommunale repræsentanter til i samarbejde med de faglige organisationer til at få udarbejdet en hurtig handlingsplan for uddannelse og efteruddannelse af personalet i ældreplejen.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

Konkret foreslår Faglige Seniorer, at der afsættes en milliard kroner over de næste fire år til rekruttering af flere faglærte og få gang i en efteruddannelsesindsats af uddannede, så ”der kan blive skabt et kvalitetsløft i den hårdt trængte ældrepleje.”

”Vis nu det nødvendige mod til at handle. Det vil skabe mere tillid blandt personalet og det vil øge respekten om arbejde,” lyder opfordringen fra Mette Kindberg.

Sig din mening!

Du er velkommen med din holdning til den nye økonomiaftale på Faglige Seniorers Facebook-side.

Økonomiaftale: Det står der om ældrepleje

Økonomiaftalen er indgået mellem Kommunernes Landsforening og regeringen.

Færre vikarer i kommunerne

Med "Aftale om kommunernes økonomi for 2023" blev der igangsat et fælles analysearbejde med henblik på at undersøge anvendelsen af vikarer på ældreområdet i kommunerne og sygeplejeområdet i regionerne.

Analysearbejdet viser, at udgifterne til vikarer på ældreområdet er steget siden 2018, hvilket blandt andet skal ses i sammenhæng med rekrutteringssituationen på området samt udviklingen i sygefraværet under og efter covid-19-pandemien.

Regeringen og KL har en fælles ambition om, at forbruget af vikarer på det kommunale ældreområde skal nedbringes.

Parterne vil derfor med udgangspunkt i resultaterne fra analysearbejdet drøfte mulige veje til at nedbringe forbruget af eksterne vikarer frem mod forhandlingerne om kommunernes økonomi for 2025.

Frisættelse af ældreplejen

KL noterer sig, at regeringen vil frisætte ældreplejen og gennemføre en gennemgribende og omfattende nytænkning af området.

Regeringen vil derfor fremsætte forslag til en ny ældrelov, som skal skabe rammerne for en ældrepleje med mere decentral styring, mere ledelse, et styrket frit valg, større selvbestemmelse og mere kontinuitet i den hjælp og pleje, den enkelte ældre modtager.

Som led i arbejdet med ældreloven har regeringen til hensigt at forenkle tilsynet med ældreområdet med fokus på at mindske dokumentation og frigøre tid til det borgernære arbejde samt understøtte mere fokus på læring.

Kilde: Aftale om kommunernes økonomi for 2024. Læs hele aftalen HER.

Først publiceret: fredag 26. maj 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 13:56

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.