Væk fra skrivebordene og ud til de ældre, fremgår det af regeringens udspil.

Nu kommer opgøret med bureaukratiet i ældreplejen

Nyt udspil fra regeringen skal sikre flere medarbejdere ude hos de ældre og gøre op med bureaukratiet i ældreplejen. Faglige Seniorer: Fokus på kommunernes regeltyranni.

Senest opdateret: tirsdag 4. oktober 2022

Regeringen tager nu det helt store opgør med ældreplejen i kommunerne.

Der skal skæres ned i bureaukratiet og op for antallet af medarbejdere tæt på de ældre. Og kommunerne skal sættes fri fra statslige regler.

Samtidig indføres et regelstop, så hvergang der laves en ny regel, er der en anden, der skal fjernes.

Det er overskrifterne i et nyt udspil “Danmark kan mere lll”  som regeringen netop har præsenteret på centrale velfærdsområder som dagtilbud, folkeskole, beskæftigelse og ældrepleje

“Medarbejderne i vores velfærd bruger al for meget tid på registreringer og dokumentation. Det stjæler tid fra det vigtigste, nemlig nærvær og omsorg. Vi vil flytte tid og medarbejdere væk fra skrivebordene og tættere på borgerne. Vi vil skabe bedre arbejdsvilkår og sætte medarbejderne fri til at bruge deres faglighed og sunde fornuft,” siger social- og ældreminister Astrid Krag.

8 om at slippe velfærden fri

I udspillet "Danmark kan mere lll" lyder det "Slip velfærden fri". Her er hovedpunkterne:

  1. Udbredelse af velfærdsaftaler til alle landets kommuner
  2. Statsligt regelstop
  3. Voksende bureaukrati i kommunerne skal rulles tilbage og erstattes af borgernær velfærd
  4. Medarbejderne skal ud at tage del i arbejdet med borgerne
  5. Trepartsaftaler om flere kolleger til velfærden
  6. Styrkede SOSU-uddannelser og elevløn under uddannelse
  7. Opgør med eksterne vikarer
  8. Hjælp og værdighed i hverdagen gennem øget brug af velfærdsteknologi

Læs hele udspillet HER

Regeringen foreslår blandt andet, at medarbejdere med en velfærdsuddannelse – for eksempel sygeplejersker, pædagoger, terapeuter og sosu-assistenter, der sidder som konsulenter eller specialister inde på forvaltningen – også skal tage del i hverdagen ældreplejen, daginstitutioner og skoler.

“Der, hvor de kan skabe nærvær og kvalitet for borgerne,” siger Astrid Krag.

Fokus på kommunernes regel-tyranni

Danmarks næstsstørste ældreorganisation Faglige Seniorer med over 260.000 medlemmer gør opmærksom på, at fokus skal være på kommunernes indsats.

“Et regelstop på ældreområdet passer fint med regeringens ønske om en afbureaukratisering og en ny ældrelov. Men langt de fleste regler bliver jo opfundet ude i kommunerne, så det er først og fremmest der, der skal kigges på regel-tyranniet,” siger direktør Palle Smed.

“Rekrutteringsproblemerne burde der have været kigget på for lang tid siden. Manglen på medarbejdere er ældreplejens største problem, og derfor er der stort behov for at finde løsninger. Men i grunden handler det nok først og fremmest om de arbejdsforhold, der hersker i dele af ældreplejen. Om at medarbejderne løber for stærkt og ikke føler, at de kan yde en tilstrækkelig faglig service. Og det skal først og fremmest løses på Christiansborg og ude i kommunerne, siger han.

Bedst for den enkelte borger

Med regeringens udspil om at sætte kommunerne fri, betydet det, at næsten al statslig lovgivning og regulering fjernes på blandt andet ældreområdet, så kommunerne selv kan tilrettelægge, hvad der er bedst for den enkelte borger i hverdagen.

Få mail med nyheder om seniorpolitik

Du skal ikke vente!

Få nyheden i din mailboks med det samme, når  der er breaking om senior- og ældrepolitik.

Faglige Seniorers redaktion følger med og giver dig besked, når det sker.

Så er du altid opdateret.

Tilmeld dig nyhedsbrevet SeniorPolitik HER - det er gratis.

Det er ikke et nyt fænomen. I forvejen er kommunerne Langeland, Middelfart og Viborg Kommune såkaldte frikommuner på ældreområdet.

Kort før sommerferien blev der lavet en politisk aftale om at sætte endnu flere kommuner fri på netop ældreområdet.

Og tidligere på måneden kom det frem, at Hillerød, Greve, Silkeborg og Aabenraa Kommune mere eller mindre slipper for statslig regulering på beskæftigelsesområdet fra 1. juli 2023 til og med 2026.

Indkalder til 3. parts-forhandlinger

I 2030 vil der være omkring 125.000 flere ældre over 70 år. Men samtidig går store årgange på pension og færre unge søger ind på velfærdsuddannelserne.

Det skaber mangel på medarbejdere i den offentlige sektor.

Regeringen vil indkalde til trepartsforhandlinger om “fælles forpligtende løsninger på rekrutteringsudfordringerne. Først på ældreområdet og dernæst på dagtilbuds- og folkeskoleområdet,” lyder det i udspillet.

Læs hele udspillet “Danmark kan mere lll” HER.

Hvad mener du?

Tror du, at udspillet om mere frihed til kommunerne på ældreomådet, mindre bureaukrati, mere borgernær ældrepleje og regelstop vil skabe en bedre ældrepleje?

Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

 

 

 

 

Først publiceret: mandag 26. september 2022
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 4. oktober 2022 kl. 09:54

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.