Om få år vil vi mangle titusindvis af medarbejdere i ældreplejen. Det er den altoverskyggende udfordring, lyder det blandt andet fra Faglige Seniorer.

Faglige Seniorer: Opgør med bureaukrati i ældreplejen

Faglige Seniorer og andre aktører er klar med gode råd til regeringen i arbejdet med en ny ældrelov.

Senest opdateret: tirsdag 4. oktober 2022

Mindre tid bag skrivebordene og mere tid til de ældre.

Sådan lyder nogle af anbefalingerne fra et rådgivende panel og tre ekspertgrupper, der har fået til opgave at rådgive regeringen i arbejdet med en ny ældrelov.

Arbejdet blev sat igang efter at statsminister Mette Frederiksen i nytårstalen annoncerede en kommende ældrelov med fokus på klare værdier, værdighed, valgfrihed, selvbestemmelse og få dokumentationskrav.

Anbefalingerne er netop blevet afleveret til social- og ældreminister Astrid Krag.

Ny ældrelov

I forbindelsem med udarbejdelsen af anbefalingerne til en ny ældrelov, er der holdt fem borgermøder over hele landet, og ekspertgruppen har brugt omkring et halvt år på anbefalingerne, som regeringen vil gå videre med.

Eksperterne peger på, at Folketinget kan overveje at samle al pleje i samme lov. Sygepleje hører i dag under sundhedsloven, og personlig pleje hører under serviceloven, hvorfor områderne tit overlapper.

Færre regler og love er ellers, hvad politikerne vil gøre op med. Ældreministeren mener opgaven er, at tage et blank stykke papir og starte forfra.

Eksperterne mener, at det kan drøftes om det offentlige fortsat skal have ansvaret for at levere eksempelvis rengøring, tøjvask og madservice, som der i dag er et relativt stort privat marked for.

Det mener borgerlige er en god idé, men det siger ældreministeren blankt nej til, da det ifølge hende vil betyde, at der kommer flere forskellige mennesker i de ældres hjem.

“Vi har ikke den ældrepleje i dag, som de ældre fortjener. Selvom denne regering har ladet pengene følge med det stigende antal ældre og investeret i flere medarbejdere i ældreplejen, kan det ikke mærkes tilstrækkeligt for hverken ældre eller medarbejdere. Derfor må og skal vi gøre op med det bureaukrati og de regler, der binder medarbejderne bag skrivebordet, i stedet for, at de kan være sammen med de ældre. Og vi kan ikke gøre, som vi plejer,” siger Astrid Krag.

Faglige Seniorer: Altoverskyggende problem

Panelet og de tre ekspertgrupper er sammensat af repræsentanter for centrale organisationer, forskere, ledere med praksiserfaring fra ældreplejen samt ikke mindst medarbejdere, pårørende og de ældre selv.

Faglige Seniorer er blandt de organsationer, der har deltaget i arbejdet med anbefalingerne til en ny ældrelov.

”Om få år vil vi mangle titusindvis af medarbejdere i ældreplejen. Det er den altoverskyggende udfordring, og det er derfor statsminister Mette Frederiksen igangsatte arbejdet med en ny ældrelov. Både for at gøre op med et kæmpestort bureaukrati, der stjæler tid og penge til pleje af de ældre, men også for at sikre mere nærvær og gøre arbejdet mere attraktivt for de ansatte. I det rådgivende panel har vi drøftet alle disse problemstillinger, og den endelige rapport afspejler fint de forskellige valg, vi står overfor,” siger direktør Palle Smed fra Faglige Seniorer, der med mere end 250.000 medlemmer er  Danmarks næststørste ældreorgansiation.

Tættere på borgerne

Faglige Seniorer har først og fremmest ønsket et opgør med dem rigide organisering af ældreplejen, som hersker i de fleste kommuner. Selvstyrende teams har vist sig at være løsningen. Det viser erfaringer fra Holland, men også flere steder i Danmark. De betyder også, at visitationen til pleje kommer tættere på borgeren og at samarbejdet med de pårørende bliver styrket.

Få mail med nyheder om seniorpolitik

Du skal ikke vente!

Få nyheden i din mailboks med det samme, når  der er breaking om senior- og ældrepolitik.

Faglige Seniorers redaktion følger med og giver dig besked, når det sker.

Så er du altid opdateret.

Tilmeld dig nyhedsbrevet SeniorPolitik HER - det er gratis.

“Min allerstørste bekymring er, at mange kommuner ikke ser faresignalerne og fortsætter som hidtil. Derfor må politikerne på Christiansborg sikre sig, at ældreloven, når den forhåbentligt snart kommer, bliver implementeret i kommunerne hurtigst muligt. Faglige Seniorer har foreslået et nationalt ældreråd, som skal følge udviklingen og gør status flere gange om året. Målet er, at vi bruger mindre tid på kontrol, sikrer større selvbestemmelse til de ældre og større faglighed til medarbejderne,” siger Palle Smed.

Læs anbefalingerne ” En ældrepleje med tid til omsorg” HER

Hvad mener du?

Hvad mener du, er det vigtigste, der skal med i en ny ældrelov?

Dine bud er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: mandag 5. september 2022
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 4. oktober 2022 kl. 09:50

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.