Mette Frederiksens nytårstale 2022

Statsminister Mette Frederiksen sagde i sin nytårstale, at den omfangsrige regulering og lovgivning på ældreområdet skal afskaffes.

Mette F. vil afskaffe bureaukrati med ny ældrelov

Regeringen vil afbureaukratisere det offentlige og lade alle kommuner lave forsøg på området. Faglige Seniorer: Modigt og nytænkende.

Senest opdateret: torsdag 22. september 2022

Regeringen vil afskaffe “den omfangsrige regulering og lovgivning” på ældreområdet og starte helt forfra med en ny ældrelov.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) lørdag aften i sin årlige nytårstale, der også åbner for, at alle kommuner kan lave forsøg med afbureaukratisering.

”Hånden på hjertet, så har vi endnu ikke den ældrepleje i Danmark, som vores ældre har fortjent. Jeg vil derfor i aften foreslå noget vidtgående. At vi afskaffer den omfangsrige regulering og lovgivning på ældreområdet og starter forfra”, siger hun fra embedsboligen Marienborg.

”Lad medarbejderne bruge deres gode hoveder og varme hjerter. Lad os pårørende være mere sammen med vores gamle. Lad de ældre få den kærlighed og pleje, som livets efterår kræver”, siger hun.

Faglige Seniorer: Frihed til lokale løsninger

Direktøren for Danmarks næststørste ældreorganisation, Faglige Seniorer, Palle Smed, tager godt imod nytårstalen.

”Hun er ganske vist ikke den første statsminister, der har tale om afbureaukratisering. Men hun er vel nok den første, der helt har foreslået at afskaffe al lovgivning og starte forfra med en ældrelov. Og det er både modigt og nytænkende”, siger Palle Smed.

”Bureaukratiet har måske nok skabt større ensartethed i ældreplejen fra Skagen til Gedser, men det er jo ikke ligefrem fordi vi ser at ældreplejen udvikler sig i en positiv retning. Så i vores iver for at skabe større retfærdighed har vi altså skabt et bureaukrati, som binder de varme hænder på ryggen. Derfor er vi enige med statsministeren i, at vi må starte forfra og give større frihed til lokale løsninger og ikke mindst frihed til personalet.”

Gå skridte videre

Syv kommuner har tidligere fået mulighed for at blive fri for næsten alle statslige regler på en række velfærdsområder, og i det nye år skal alle landets kommuner tilbydes det samme.

Det er dog op til borgmestre og byråd rundt om i landet, i hvor høj grad de vil gøre brug af det.

”Jeg mener, at regeringen skal gå skridt videre og kræve, at alle kommuner indgår en velfærdsaftale. Når det ind imellem går helt galt i ældreplejen, så skyldes det i høj grad, at området ikke har tilstrækkelig bevågenhed i kommunalbestyrelsen. Derfor bør regeringen kræve, at hver eneste kommune i landet lægger en plan for, hvordan de vil løse udfordringerne i ældreplejen i årene, der kommer. Det gælder tilrettelæggelse af arbejdet i ældreplejen, rekruttering af arbejdskraft, sygefravær blandt medarbejderne, indsatsen overfor de demente, samarbejdet med de pårørende og mange andre ting. Kommunerne må gå systematisk til værks”, siger Palle Smed.

Kortere kommandoveje

Han peger på, at regeringen allerede har understøttet udviklingen af selvstyrende teams i ældreplejen, som skal sikre kortere kommandoveje, færre møder, og mere tid til samvær og kaffe med de ældre.

”Jeg er ikke i tvivl om, at en stor del af løsningen på ældreplejens udfordringer skal findes her. Det vil øge arbejdsglæden, hæve serviceniveauet overfor de ældre og betrygge de pårørende. Derfor bør regeringen mangedoble bestræbelserne på at indføre mindre selvstyrende teams i ældreplejen overalt i landet”, siger Palle Smed fra Faglige Seniorer.

”Vi skal have tillid til at medarbejderne selv kan løse opgaven dygtigt og professionelt uden at de skal druknes i bureaukrati. Det er det, jeg hører statsministeren sige i sin nytårstale, men nu skal de gode intentioner naturligvis samle opbakning blandt politikerne på Christiansborg.”

Læs og se statsminister Mette Frederiksens nytårstale HER

Hvad mener du?

Hvad mener du om Mette Fredriksens udmelding om, at at regeringen med en ny ældrelov vil afskaffe den omfangsrige regulering og lovgivning på ældreområdet? Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

 

 

Først publiceret: lørdag 1. januar 2022
Artiklen er sidst opdateret torsdag 22. september 2022 kl. 10:59

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.