I flere kommuner må ældre kigge langt efter den pleje, de har krav på. Der mangler personale.

Faglige Seniorer: Utilstedeligt at kommuner svigter pleje af ældre

Det er fuldstændig utilstedeligt, at de ældre og allermest sårbare nu skal holde for, fordi politikerne har sovet i timen, lyder det fra Faglige Seniorer om personalemangel i kommuners ældrepleje.

Senest opdateret: torsdag 22. september 2022

Ældre landet over må se langt efter den pleje, de har krav på.

Mindst syv kommuner har i øjeblikket måtte skære ned på ydelser og flere fortæller, at det snart kan komme på tale, oplyser DR.

Kommunerne forklarer, at der mangler hænder til at tage sig af plejen af de ældre. Flere steder er der indført nødberedskab.

Situationen i kommunerne forarger landets næststørste ældreorganisation, Faglige Seniorer.

“Det er fuldstændig utilstedeligt, at de ældre og allermest sårbare nu skal holde for, fordi politikerne har sovet i timen. Når flere kommuner indfører nødberedskab, bør det være et kæmpemæssigt wakeup-call for alle. Det her er kun en forsmag på det, der venter, fordi antallet af plejekrævende ældre stiger enormt i de kommende årtier,” siger direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed.

Corona bruges som undskyldning

Faglige Seniorer har advaret om personalemangel i ældreplejen gennem flere år.

”Så når der nu opstår en akut personalemangel i nogle kommuner, skyldes det først og fremmest at de kommunale politikere ikke har handlet i tide. I sommer manglede der personale flere steder, fordi der var ferie. Det overraskede tilsyneladende flere kommuner. Og nu bliver corona-epidemien igen brugt som undskyldning,” lyder det fra Palle Smed.

Kommuner må igang

Det er Helsingør Kommune samt Ringsted, Kalundborg, Sorø, Lolland, Gladsaxe og Haderslev der til DR oplyser, at de må skære i ydelserne i ældreplejen.

Faglige Seniorer opfordrer de berørte kommuner og andre kommuner til at reagere med det sammen.

”Det første kommunerne må gøre, er at analysere deres egen situation. Dernæst må de lægge en plan både på kort og på langt sigt. I mange kommuner er det svært at holde på personalet og rekruttere nye. Nogle steder er sygefraværet blandt personalet tårnhøjt, mens det andre steder er helt i bund. Derfor må kommunerne først og fremmest se indad,” siger Palle Smed.

Begrav stridsøksen

Regeringen i flere omgange bevilget flere midler til kommunerne og til uddannelse af flere medarbejdere.

“Men det er slet ikke nok. Derfor vil jeg indtrængende opfordre politikerne på Christiansborg til at begrave stridsøksen og blive enige om en fremtidig sikring af økonomien på ældreområdet. Når der bliver flere ældre, må der ganske enkelt også følge flere penge med. Det kan ikke være anderledes,” siger Palle Smed.

Ældreminister Astrid Krag har indkaldt sektorpartnerskabet på ældreområdet til møde mandag, hvor situationen på ældreområdet skal drøftes.

Partnerskabet består af forskellige organisationer på området – blandt andet Faglige Seniorer.

Hvad mener du?

Hvad mener du om situationen i flere kommuner, hvor ældre ikke kan få den pleje, de har krav på på grund af personalemangel?

Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: søndag 12. december 2021
Artiklen er sidst opdateret torsdag 22. september 2022 kl. 10:59

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.